ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ξαναζεσταίνει διατάξεις από το «παράλληλο πρόγραμμα»

Προπαγανδιστικός αντιπερισπασμός την ώρα που σαρώνει ό,τι απέμεινε όρθιο από το Ασφαλιστικό

Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2016

Σε εξέλιξη είναι από χτες στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης, στο οποίο περιέχεται το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα».

Από το αρχικό κείμενο που είχε κατατεθεί το Δεκέμβρη στη Βουλή και είχε αποσυρθεί, έχουν αφαιρεθεί τουλάχιστον 40 άρθρα, τα οποία είτε έχουν συμπεριληφθεί στις δύο ΠΝΠ που εξέδωσε η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες και σήμερα θα επικυρωθούν από την Ολομέλεια, είτε θα προστεθούν σε επόμενα νομοσχέδια.

Ωστόσο, μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η πλειοψηφία των οποίων αφορά το υπουργείο Υγείας, παραμένει η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει το δρόμο για νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, να διαχειριστεί τα φαινόμενα της ακραίας φτώχειας που διευρύνει με την πολιτική της και βέβαια να χειραγωγήσει λαϊκές συνειδήσεις, κάνοντας αντιπερισπασμό στα βάρβαρα μέτρα που προωθεί αυτό το διάστημα και τα οποία προκαλούν γενικευμένες λαϊκές αντιδράσεις.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, καθώς και διατάξεις για περιορισμένες προσλήψεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, μετατάξεις και μεταθέσεις γιατρών, ρυθμίσεις εφημεριών, αναδιοργάνωση των υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων του ΕΣΥ, διαχείριση των λιστών για χειρουργείο, καθώς και την ίδρυση του νοσοκομείου στη Θήρα μέσω ΑΕΜΥ ΑΕ.

Το ΚΚΕ από την αρχή έχει κάνει καθαρό ότι ψηφίζει «παρών» στο νομοσχέδιο. Οπως επισήμανε και χτες ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης, η απόφαση της κυβέρνηση να το «ξεπαγώσει» είναι καθαρά «κίνηση αντιπερισπασμού, ειδικά τώρα που το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι ένα βήμα πριν κατατεθεί στη Βουλή».

Η κυβέρνηση θέλει να το παρουσιάσει ως νομοθέτημα που τάχα θα μειώσει τις επιπτώσεις από το αντιλαϊκό μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα που αυτή ψήφισε και εφαρμόζει, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οπως ξεκαθάρισε, «δεν πρόκειται για ρυθμίσεις που πραγματικά μπορούν να ανακουφίσουν τα λαϊκά στρώματα από τα δεινά του μνημονίου», ενώ κάποια από αυτά ανοίγουν το δρόμο για πιο βαθιές ανατροπές.

Ανέφερε ως παράδειγμα το άρθρο που αφορά το νοσοκομείο Θήρας. Προβλέπεται ότι δε θα αποτελεί ΝΠΔΔ, αλλά θα υπάγεται σε Ανώνυμη Εταιρεία που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικούς όρους. Η οργανωτική, επιστημονική, οικονομική, λειτουργική διαχείριση θα ανήκει στην Ανώνυμη Εταιρεία και όχι στο υπουργείο Υγείας, που θα έχει εποπτικό ρόλο.

Ο Γ. Λαμπρούλης επισήμανε ότι στο σχετικό άρθρο αναφέρεται πως πρόκειται για «πιλοτικό στόχο αποκεντρωμένων και αυτοδιοικούμενων και οικονομικά αποδοτικών Μονάδων Υγείας που θα εξασφαλίζουν την ανταγωνιστική λειτουργία του νοσοκομείου, την αύξηση των ιδίων πόρων και την ελάφρυνση της κρατικής χρηματοδότησης και την αύξηση των κρατικών εσόδων».

Οπου πηγές εσόδων, βέβαια, εννοούνται οι πληρωμές των ασθενών για ημερήσια νοσηλεία και εξωτερικά ιατρεία, ιατρικός τουρισμός κ.λπ. «Τι σχέση - σημείωσε - μπορούν να έχουν αυτά με τη δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη Υγεία, με κρατική χρηματοδότηση, με εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα;».

Σε ό,τι αφορά τη στάση των άλλων κομμάτων, η ΝΔ επιφυλάχθηκε, ενώ ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Τα δύο πρώτα κόμματα κατέκριναν την κυβέρνηση για «τσαπατσουλιά», «προχειρότητα» και «απαράδεκτες διαδικασίες». Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε γιατί εντόπισε ότι υπάρχει πιθανότητα να προσφέρει προστασία σε μετανάστες και πρόσφυγες. Το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν επίσης.