ΣΥΡΙΑ
Στο τραπέζι σχέδια για «εκεχειρία» αλλά και επόμενες φάσεις επέμβασης...
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Μόναχο
ΜΟΝΑΧΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σκληρά παζάρια πραγματοποιούνταν έως αργά χτες βράδυ, σε πολυτελές ξενοδοχείο του Μονάχου στη Γερμανία, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και άλλων αξιωματούχων της 20μελούς «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας», με βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης τη λεγόμενη επίτευξη εκεχειρίας στη Συρία, υποτίθεται για τη διευκόλυνση ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προσκόμισε στο τραπέζι ένα νέο σχέδιο για την επίτευξη εκεχειρίας στις περισσότερες ζώνες πολέμου της Συρίας με ημερομηνία έναρξης την 1η Μάρτη. Ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι, φάνηκε, αντίθετα, να πιέζει για άμεση έναρξη εκεχειρίας με πρόσχημα την επανέναρξη των έμμεσων ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη στις 25 Φλεβάρη και προφανή στόχο να προλάβει τη διαμόρφωση μίας νέας κατάστασης στα πεδία των συγκρούσεων υπέρ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Μία τέτοια κατάσταση φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή κυρίως στη βόρεια επαρχία Χαλέπι, όπου οι μονάδες του συριακού στρατού και των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG της Συρίας ανακαταλαμβάνουν τη μία περιοχή μετά την άλλη, διώχνοντας τζιχαντιστές του «Μετώπου Αλ Νούσρα» και ομάδες αντικαθεστωτικών που στηρίζονται από ιμπεριαλιστές σε Δύση και αραβικές χώρες. Μία από τις μεγάλες επιτυχίες του περασμένου 24ωρου που πέτυχαν οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας ήταν η ανακατάληψη της αεροπορικής βάσης Μάναγκ στο βόρειο Χαλέπι, που ήταν στα χέρια αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών του «Μετώπου Αλ Νούσρα» από τον Αύγουστο του 2013.

Ο «οικοδεσπότης» της συνόδου της «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας», Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, εκτίμησε, χτες βράδυ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την έναρξη των εργασιών της συνάντησης, ότι οι εξελίξεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Συρία «βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι» και ότι «εάν δεν καταφέρουμε να σπάσουμε το σπιράλ της βίας, τότε ο τρομερός εμφύλιος θα διαρκέσει ακόμη περισσότερο».

Παράλληλα, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, πήρε την πλευρά του Αμερικανού υπουργού ζητώντας και αυτή «άμεση εκεχειρία» και διευκόλυνση στην πραγματοποίηση ανθρωπιστικών αποστολών στη Συρία.

Νέο σχέδιο δράσης ανακοινώνει ο Κάρτερ

Λίγες ώρες νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, είχε συναντήσει τους ομολόγους του από 24 χώρες (εντός και εκτός ΝΑΤΟ) που συμμετέχουν στο λεγόμενο «διεθνή συνασπισμό» υπό τις ΗΠΑ «κατά του Ισλαμικού Κράτους», δηλώνοντας ότι υπήρξε γενική αποδοχή σε ένα «νέο αμερικανικό σχέδιο επιτάχυνσης των τρόπων αντιμετώπισης των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ». Προέβλεψε «απτά κέρδη» στη μάχη κατά των τζιχαντιστών εντός του Μάρτη και ανήγγειλε τη συνδιάσκεψη στρατιωτικών αξιωματούχων της «συμμαχίας» των ΗΠΑ στα μέσα του επόμενου μήνα στη Φλόριντα στο στρατηγείο της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού. Είπε δε ότι όλοι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είτε συνεισέφεραν νέα στρατιωτική βοήθεια είτε υποσχέθηκαν πως θα σκεφτούν να ενισχύσουν περαιτέρω τις προσπάθειες κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Ευρύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Σε άλλο σημείο ο Κάρτερ είπε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα μπορεί να ενταχθεί και το ΝΑΤΟ ως «πλήρες μέλος του συνασπισμού των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους» και να αναλάβει ρόλο κατά των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το θέμα, πρόσθεσε, «θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες και βδομάδες...».

Απέφυγε να αναφερθεί στην πρόταση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την αποστολή και ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο συριακό έδαφος, δήθεν κατά των τζιχαντιστών, κάτι που δεν έκανε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος μιλώντας χτες σε γερμανική εφημερίδα προειδοποίησε ότι τυχόν ανάπτυξη ξένων χερσαίων δυνάμεων στη βόρεια Συρία θα σημάνει την έναρξη του Γ' Παγκόσμιου Πολέμου, εκτιμώντας ότι όλοι θα πρέπει να κάτσουν να βρουν μία λύση στον πόλεμο της Συρίας μέσω διαπραγμάτευσης. Σημείωσε ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις οδηγούν γενικά στη μονιμοποίηση και όχι στον τερματισμό ενός πολέμου...

Ας σημειωθεί ακόμη η σπουδή της Σαουδικής Αραβίας να ανακοινώσει ότι είναι «πανέτοιμη να στείλει άμεσα» χερσαίες δυνάμεις στη βόρεια Συρία, εάν δώσουν το πράσινο φως οι ΗΠΑ και οι άλλοι εταίροι στο «συνασπισμό» κατά του «Ισλαμικού Κράτους»...

Αρνούνται τις κατηγορίες για βομβαρδισμούς νοσοκομείων στο Χαλέπι

Το ίδιο 24ωρο στη Μόσχα ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού, στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ, απέρριψε τις πρόσφατες αμερικανικές αιτιάσεις για το βομβαρδισμό αμάχων και δύο νοσοκομείων, την Τετάρτη 3/2, στη βόρεια συριακή επαρχία Χαλέπι αποδίδοντας το βομβαρδισμό τους «σε δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά Α-10 που απογειώθηκαν από βάση της Τουρκίας». Ο Ρώσος στρατηγός σημείωσε ακόμη ότι από τις 4/2 τα ρωσικά αεροσκάφη έκαναν 510 αποστολές «καταστρέφοντας 888 τρομοκρατικές εγκαταστάσεις» στις επαρχίες Χαλέπι, Νταράα και Λαττάκεια.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου έσπευσε να απορρίψει τις κατηγορίες του Ρώσου στρατηγού ότι οι ΗΠΑ βομβάρδισαν το Χαλέπι, και επανέλαβε ότι «η αδιάκριτη χρήση πυρός από τα ρωσικά βομβαρδιστικά στη Συρία προκαλεί απώλειες μεταξύ αμάχων».