ΕΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Διορία για τους πρόσφυγες, προπομπός εγκλωβισμού χιλιάδων στη χώρα
Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016

Χιλιάδες ξεριζωμένοι βρίσκονται στην ΠΓΔΜ στα σύνορα με τη Σερβία
Το «πακέτο συστάσεων» προς την Ελλάδα σχετικά με τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων υιοθέτησε χτες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η προτεινόμενη...σύσταση, από το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, καλύπτει διάφορους τομείς, όπως είναι οι διαδικασίες καταγραφής, η επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, οι διαδικασίες συνοριακών ελέγχων και περισσότερες επαναπροωθήσεις ανθρώπων που δε δικαιούνται άσυλο. Πρόκειται επί της ουσίας για μέρος του σχεδίου του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για το «ανοιγοκλείσιμο» της στρόφιγγας της ροής προσφύγων και μεταναστών, των ξεριζωμένων δηλαδή των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ώστε να επιλέγονται μόνο όσοι αυτό χρειάζεται ως φτηνή εργατική δύναμη.

Στην ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι η ελληνική πλευρά «έχει λάβει σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσει την κατάσταση», όμως προσθέτει πως «με δεδομένη την κλίμακα» της κατάστασης, χρειάζονται «περαιτέρω προσπάθειες». Με τις συστάσεις αυτές, η Ελλάδα θα έχει διορία τρεις μήνες για να ανταποκριθεί. Μετά το τέλος αυτής της χρονικής περιόδου, «αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές και συνεχιζόμενες ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων», τότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του Κώδικα Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει την επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για διάστημα μέχρι και δύο χρόνια. Με αυτήν την κίνηση, η ΕΕ προωθεί τη «λύση» του εγκλωβισμού στην Ελλάδα χιλιάδων ξεριζωμένων που ζητούν καταφύγιο στην ΕΕ.

Στην Ελλάδα δίνεται διορία για να προχωρήσει στην εφαρμογή 50 συστάσεων προς ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων. Καθώς αυτό διαφαίνεται ανέφικτο, μετέδωσε χτες το Reuters, μπορεί να πυροδοτήσει ενεργοποίηση κανόνων που θα επιτρέψουν στα κράτη - μέλη να επαναφέρουν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν για διάστημα έως δύο χρόνια. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες, που επικαλείται το πρακτορείο, αναφέρουν ότι «η κίνηση δεν στοχεύει στην απομόνωση ή το στιγματισμό της Ελλάδας, αλλά αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι συνοριακοί έλεγχοι που έχουν επιβληθεί αλλού στην ΕΕ, περιλαμβανομένων μεταξύ Γερμανίας - Αυστρίας, μπορεί να παραμείνουν σε ισχύ χωρίς να παραβιάζουν προβλέψεις της Συνθήκης».

Εξάλλου, αντί να κλείσει τα σύνορα της Γερμανίας, η καγκελάριος, Α. Μέρκελ, βρήκε ένα «πιο κομψό» σχέδιο μαζί με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ, μεταφέροντας τα «σύνορα της κρίσης» στο Αιγαίο, όπου και θα σταματάει το ταξίδι των προσφύγων, σχολιάζει σε χτεσινό της άρθρο η εφημερίδα «Tageszeitung». «Τα ΝΑΤΟικά πλοία θα επαναπροωθούν στην Τουρκία όσους πρόσφυγες σώζουν από τα κύματα του Αιγαίου, ώστε να μην έχουν καν τη δυνατότητα να αιτηθούν άσυλο στην ΕΕ». Με αυτόν τον τρόπο, ο αριθμός των προσφύγων που θα καταφτάνουν, μέσω Ελλάδας και λοιπών Βαλκανίων στη Γερμανία, θα μειωθεί, χωρίς να «θυσιαστεί» η Σένγκεν, συνεχίζει η εφημερίδα. Μαζί με τις προσφυγικές ροές, «θα μειωθούν και οι εικόνες αστυνομικών να διώχνουν πρόσφυγες στα σύνορα Βαυαρίας - Αυστρίας», αφού η διαδικασία επανεισδοχής των ανθρώπων αυτών στην Τουρκία θα ξεκινά επάνω στα καταστρώματα των ΝΑΤΟικών πλοίων.

Προς κλείσιμο συνόρων ΠΓΔΜ και Αυστρία

Χαρακτηριστικό των τελευταίων εξελίξεων είναι ότι ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, κάλεσε χτες την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου «να σταματήσει πλήρως» την είσοδο προσφύγων και μεταναστών από τα νότια σύνορά της με την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Σκόπια, προειδοποίησε ότι και η χώρα του θα πράξει ανάλογα στα σύνορά της.

«Γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολο έργο και σήμερα συμφωνήσαμε ότι η Αυστρία θα προσφέρει τη στήριξή της, όχι μόνο σε προσωπικό, όπως αστυνομικούς και στρατιώτες, αλλά και με εξοπλισμό». Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ποπόφσκι, δήλωσε ότι οι όποιες μελλοντικές ενέργειες θα αναληφθούν σε συντονισμό με άλλα κράτη του «βαλκανικού διαδρόμου» και θα αντικατοπτρίζουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται στη Γερμανία, την Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετέδωσε σχετικά το Reuters.

«Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση» στο θέμα των συνόρων και της προσφυγικής κρίσης, ήταν η απάντηση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου της Γερμανίας, Κριστιάνε Βιρτς, απαντώντας σε ερώτηση εάν κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής είναι πιθανό να αποφασιστεί το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.