ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ο «ερχομός» του THAAD μεγαλώνει την αντίδραση της Κίνας

Το αντιπυραυλικό αμερικανικό σύστημα επιδρά απευθείας στα συμφέροντα και άλλων χωρών, τόνισε ο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι

Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016

ΗΠΑ και Νότια Κορέα δυναμώνουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια (φωτ. οι δύο ΥΠΕΞ στη χτεσινή συνάντηση για τη Συρία)
ΣΕΟΥΛ.--

Τα σχέδια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας για την ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στην Κορεατική Χερσόνησο πιθανώς προκαλέσουν μια γοργή όξυνση των εντάσεων σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό, καθώς οι αντιδράσεις αντίπαλων κέντρων εντείνονται.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, ο οποίος μιλώντας μέσω διερμηνέα στο αμερικανικό πρακτορείο Ρόιτερς, ανέφερε ότι υποστηρίζουμε «την υιοθέτηση μιας νέας απόφασης (από τον ΟΗΕ), ώστε η Βόρεια Κορέα να πληρώσει το απαραίτητο τίμημα και να δείξουμε πως η συμπεριφορά της έχει συνέπειες», ωστόσο στη συνέχεια επισήμανε: «Τα γεγονότα είναι καθαρά. Η ανάπτυξη του συστήματος THAAD από τις ΗΠΑ (...) πάει πολύ πιο μακριά από την αμυντική ανάγκη στην Κορεατική Χερσόνησο και η κάλυψη θα σήμαινε ότι θα φτάνει βαθιά στην ασιατική ήπειρο... Αυτό επιδρά απευθείας στα στρατηγικά συμφέροντα ασφάλειας της Κίνας και άλλων ασιατικών χωρών...».

Αναδεικνύοντας την ετοιμότητα του Πεκίνου για όλα τα ενδεχόμενα, ο Κινέζος υπουργός υπογράμμισε: «Ο οποιοσδήποτε γνωρίζει ότι η ανάπτυξη του συστήματος THAAD δεν είναι μόνο για να υπερασπιστεί τη Νότια Κορέα, αλλά (αφορά) μια ευρύτερη ατζέντα και μπορεί να υπηρετήσει ακόμα και την πιθανότητα στοχοποίησης της Κίνας». Ακόμα, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στο θέμα της αποπυρηνικοποίησης της Χερσονήσου, ο Γι πρόσθεσε πως «αν προκύψει πόλεμος ή αναταραχή, αυτό δε θα το δεχτεί η Κίνα... Η Κίνα δε θα επιτρέψει να υπονομευτούν τα νόμιμα συμφέροντά της, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στην ασφάλειά της...».

Στο μεταξύ, χτες, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης, Χονγκ Γιονγκ-πιο, δήλωσε ότι «η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για ό,τι θα συμβεί στο εξής». Η Σεούλ ανακοίνωσε πως θα σταματήσει την παροχή ρεύματος και νερού στο βιομηχανικό πάρκο Καεσόνγκ, στα σύνορα των δύο χωρών της χερσονήσου, μετά την πρόσφατη απόφασή της για αναστολή της λειτουργίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνταν εκεί.

Τους τόνους ύψωσε από τη μεριά της και η Πιονγιάνγκ, κάνοντας λόγο - σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ - για «επικίνδυνη κήρυξη πολέμου» και «τερματισμό της τελευταίας γραμμής ζωής στις σχέσεις Βορρά - Νότου».

Νέες τριβές αναμένεται να προκαλέσει και η τύχη των εγκαταστάσεων του πάρκου, καθώς η Σεούλ ζητά προστασία των περιουσιών των νοτιοκορεατικών εταιρειών και η Πιονγιάνγκ προσανατολίζεται να αναθέσει στο στρατό την ευθύνη για τον έλεγχο της περιοχής.

Οσον αφορά την εγκατάσταση του THAAD (για την οποία η συζήτηση θα αρχίσει την επόμενη βδομάδα), χτες οι «Τάιμς της Κορέας» έγραφαν ότι εκτός από τις περιοχές των βάσεων που οι ΗΠΑ διατηρούν στη χώρα, θα αναζητηθούν και άλλα σημεία της νοτιοκορεατικής επικράτειας, για να «φιλοξενήσουν» τις εγκαταστάσεις του THAAD, με στόχο «να μεγιστοποιηθεί η στρατιωτική αποτελεσματικότητα». «Οι σχέσεις με γειτονικές χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Κίνας - δε θα ληφθούν υπόψιν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων» κατέγραφε το ίδιο δημοσίευμα.