32ο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
«Λάμπουν » διά της απουσίας τους

Πολλά σπουδαία ονόματα αποφάσισαν να ρίξουν... μαύρη πέτρα στα εθνικά τους συγκροτήματα

Κυριακή 22 Ιούλη 2001

Sportidea

Το «βαρύ πυροβολικό» της Ιταλίας Κάρλτον Μάγερς θα λάμψει διά της απουσίας του από το Ευρωμπάσκετ
Περίπου ενάμισης μήνας έμεινε πριν την έναρξη του φετινού ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ που θα διεξαχθεί στις αρχές του Σεπτέμβρη στην Κωνσταντινούπολη. Οπως είναι φυσικό λοιπόν, οι περισσότερες εθνικές ομάδες κινούνται ήδη στους ρυθμούς της διοργάνωσης, αρχίζοντας την προετοιμασία τους, αφού τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Στο ίδιο μήκος κύματος και η εθνική μας ομάδα, που έχει αρχίσει την πρώτη φάση της προετοιμασίας. Παρ' όλα αυτά τα... φίδια έζωσαν τον ομοσπονδιακό προπονητή Κώστα Πετρόπουλο στις αρχές της εβδομάδας Ο Ιάκωβος Τσακαλίδης διευκρίνισε ότι δε θα δώσει το «παρών», εξαιτίας της ρευστότητας που επικρατεί με τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Ετσι ο Ομοσπονδιακός τεχνικός όπως δείχνουν τα πράγματα θα στερηθεί των υπηρεσιών ενός παίκτη - κλειδί. Η απουσία ενός βασικού παίκτη από την εθνική μας όμως δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Αντίθετα, θα 'λεγε κανείς ότι η φετινή διοργάνωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν Ευρωμπάσκετ... απουσιών, αφού πολλοί παίκτες και μάλιστα ηχηρά ονόματα από άλλες χώρες επέλεξαν την αποχή. Κάτι η κούραση από τα συνεχή παιχνίδια στα πρωταθλήματα και η ανάγκη για διακοπές, κάτι ο κορεσμός, κάτι η μείωση της αίγλης της διοργάνωση οδήγησαν πολλούς παίκτης στην απόφαση να πουν «αντίο». Μάλιστα, μια εκ των αντιπάλων της εθνικής μας στον Δ` όμιλο η Ιταλία αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικότερα μερικά από τα ονόματα που θα λάμψουν διά της απουσίας τους από τους αγώνες.

ΙΤΑΛΙΑ: Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία μάλλον δε διαθέτει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για όνειρα μιας επανάληψης της επιτυχίας. Αιτία, οι σοβαρές απουσίες που ακούνε στο όνομα των δυο αρχηγών. Ο Κάρλτον Μάγερς και ο Αλεσάντρο Αμπιο έθεσαν εαυτόν εκτός «Σκουάντρο Ατζούρα». Ο Μάγερς, όπως τόνισε, αισθάνεται κουρασμένος και ότι αυτό που θέλει είναι διακοπές και βέβαια μεταγραφή. Οπως είναι γνωστό ο πρώην πλέον αρχηγός της εθνικής Ιταλίας όπως δείχνουν τα πράγματα θέλει να αφήσει την Παφ Μπολόνια και εξετάζει προτάσεις μεταγραφής. Ετσι ο Μπογκντάν Τάνιεβιτς καταλαβαίνοντας και την ψυχολογία του παίκτη δε δίστασε να τον αφήσει εκτός της αποστολής. Τον ίδιο δρόμο με τον Μάγερς ακολούθησε και ο Αμπιο. Αν και αρχικά πολλοί μίλησαν για δεύτερο πονοκέφαλο στον Τάνιεβιτς, εντούτοις αργότερα ειπώθηκε ότι ο Βόσνιος τεχνικός ήταν αυτός που έκοψε τον Αλεσάντρο. Οπως και να έχουν τα πράγματα, πάντως, οι εξελίξεις χαροποιούν τον Κώστα Πετρόπουλο που βλέπει τους αντιπάλους της χώρας μας να αποδυναμώνονται.

Sportidea

Τα προβλήματα υγείας, καθώς και η κουραστική χρονιά αποτέλεσαν τροχοπέδη για τη συμμετοχή του Ριγκοντό με τη Γαλλία
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Με καινούριο πρόσωπο αναμένεται να εμφανιστούν οι Λιθουανοί, αφού, όπως δείχνουν τα πράγματα, κανένας από την παλιά φρουρά δεν πρόκειται να δώσει το «παρών». Ετσι μετά τους σίγουρους απόντες Σαμπόνις - Ιλγκάουσκας και το «βαρύ πυροβολικό της ομάδας» Αρτούρας Καρνισόβας θα απέχει. Μετά την ανανέωση του συμβολαίου του με την Μπαρτσελόνα τόνισε ότι προβλήματα τραυματισμών δεν του επιτρέπουν να συμμετάσχει στην προετοιμασία της εθνικής. Σε αυτή την απουσία θα πρέπει να προστεθούν και αυτές των Γκερνάιτις-Γιόβτοκας που είναι ήδη τραυματίες. Και σαν να μην έφθαναν αυτοί και ο Τόμας Μασιούλις θα είναι απών, αφού ο νεαρός φόργουορντ της Ζαλκγίρις τραυματίστηκε.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Λίγο μετά την κλήρωση των ομίλων η Γιουγκοσλαβία έδειχνε ένα μεγάλο φαβορί. Οχι ότι δεν ήταν εξ αρχής αλλά βλέπετε και η δήλωσε του Ντίβατς ότι θέλει να παίξει με την εθνική έκανε τους «πλάβι» να πετάξουν... στον έβδομο ουρανό της και τον Πέσιτς να τρίβει τα χέρια του. Ομως, ξαφνικά όλα αυτά άλλαξαν. Ο Ντίβατς τελικά άλλαξε γνώμη και τον ακολούθησε και Ρέμπρατσα. Αμφίβολος είναι και ο Ντρόμπνιακ, ο οποίος δοκιμάζει τις τύχες του στο ΝΒΑ. Αν πετύχει τότε «αντίο» εθνική. Ετσι, ο Πέσιτς βλέπει την ομάδα να μένει από ψηλούς και φυσικά δεν είναι και ό,τι καλύτερο γι' αυτόν.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Ηλιαχτίδα σε ομιχλώδες τοπίο μπορεί να χαρακτηριστεί για τον προπονητή της Ισπανίας συμμετοχή του Πάου Γκασόλ στην εθνική. Ο Νο 3 του φετινού ντραφτ του ΝΒΑ, με τους Μέμφις Γκρίζλις βρίσκεται τελικά στη λίστα με τους παίκτες, που θα συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τουρκίας, την οποία και έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη ο τεχνικός της Ισπανίας, Ξαβιέ Ιμπρόδα. Αυτό ήταν το καλύτερο νέο τις τελευταίες ημέρες για τον τεχνικό των «ταυρομάχων» που είδε τον ηγέτη της εθνικής Αλμπέρτο Ερέρος να ανακοινώνει την αποχώρησή του από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Και σαν να μην έφτανε αυτό ήρθε και η αποχώρηση του Ντουένιας, αφού ο ύψους 2.18 παίκτης ενημέρωσε ότι θα υποβληθεί σε εγχείρηση. Ετσι, όλοι στράφηκαν στον Γκασόλ που αρχικά φάνταζε δύσκολη η συμμετοχή του. Τελικά, όμως, αυτή τη φορά όλα πήγαν καλά,.

Sportidea

Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, όμως τόσο ο Τσακαλίδης όσο και ο Κάτας θα δουν τους αγώνες από το... σπίτι τους
ΓΑΛΛΙΑ: Αλλη μια χώρα που θα εμφανιστεί στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ χωρίς δυο σπουδαία ονόματά της. Την αρχή έκανε ο Μους Σονκό, που αποφάσισε τελικά φέτος το καλοκαίρι να κάνει την εγχείρηση που τον ταλαιπωρούσε. Ομως δεν ήταν μόνο αυτή. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και Αντουάν Ριγκοντό. Ο διεθνής παίκτης μια εβδομάδα πριν την έναρξη της προετοιμασίας έκανε τελικά πράξη αυτό που άφησε να εννοηθεί από τις αρχές του καλοκαιριού. Την αποχή του. Αιτία τα προβλήματα υγείας που χρόνια ταλαιπωρούν τον Γάλλο παίκτη. Μετά από μια κουραστική χρονιά όπως δήλωσε και ο ίδιος δε θα μπορούσε να επιφορτιστεί ακόμα περισσότερο. Ετσι, ο τεχνικός των «τρικολόρ» Αλεν Βέιζ φώναξε αρχικά τον Ερίκ Μικού για να καλύψει κάπως το κενό του Σονκό, ενώ για τον Ριγκοντό μάλλον θα χρειαστεί χρόνο να το χωνέψει.

ΙΣΡΑΗΛ: Οι Ισραηλινοί θα 'λεγε κανείς ότι βρίσκονται σε κοινή μοίρα με τους Λιθουανούς. Και αυτοί θα παρουσιάσουν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με όπως την ξέραμε την εθνική, αφού τέσσερις βασικοί παίκτες δηλώνουν «απών». Ο Κάτας, ο Χένεφελντ, ο Σέφερ, ο Στάιναουερ. Οι λόγοι για τον καθένα λίγο πολύ γνωστοί. Ο πρώτος ταλαιπωρείται από τον τραυματισμό του που ανάγκασε τον Παναθηναϊκό να λύσει τη συνεργασία του. Ο Χένεφελντ μάλλον βαρέθηκε τις επιτυχίες αφού ανακοίνωσε ότι όχι μόνο αποσύρεται από την εθνική, αλλά μάλλον θα σταματήσει και το μπάσκετ. Ισως θελήσει να ακολουθήσει τα βήματα του Σέφερ, που από εδώ και μερικούς μήνες είπε «αντίο» στο άθλημα για λόγους ψυχικής ηρεμία. Και κοντά σε όλους αυτούς και ο ψηλός ο Τόμας Στάιναουερ είπε και αυτός το «αντίο». Ετσι συν τοις άλλοις η ομάδα αποδυναμώνεται και κάτω από τα καλάθια.

Με βάση όλα αυτά γίνεται πλέον ορατό ότι η φετινή διοργάνωση θα μπορούσε, κάλλιστα, να χαρακτηριστεί σαν την πιο αμφίρροπη των τελευταίων ετών, αφού οι περισσότερες ομάδες παρουσιάζονται αποδυναμωμένες. Ετσι το έργο των παιδιών του Κώστα Πετρόπουλου γίνεται ακόμα πιο εύκολο. Αρκεί, φυσικά, οι διεθνείς μας να δείξουν το ταλέντο τους και τον απαραίτητο χαρακτήρα, ώστε να αποφευχθεί ένα καινούριο... κάζο σαν αυτό της Γαλλίας.


Μπ.ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ