ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η Κίνα ζητά «αμεροληψία» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2016

Από τη συνάντηση της Αυστραλέζας ΥΠΕΞ Τζ. Μπίσοπ με σύμβουλο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας Γιάνγκ Τζιεσί
ΠΕΚΙΝΟ.--

Να είναι «αμερόληπτη» στις εδαφικές διαφορές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα ζήτησε από την Αυστραλία ο κρατικός σύμβουλος (σ.σ. το Κρατικό Συμβούλιο είναι ανώτατο κρατικό όργανο, ισάξιο με το υπουργικό συμβούλιο) της Κίνας Γιανγκ Τζιεσί, σε συνάντηση που είχε με την Αυστραλέζα ΥΠΕΞ, Τζόλι Μπίσοπ. Οι επαφές της Μπίσοπ στο Πεκίνο έγιναν ενόψει της επίσημης επίσκεψης που θα κάνει τον Απρίλη στην Κίνα ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, και ενώ κλιμακώνονται οι εντάσεις σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, με τις ΗΠΑ και Κίνα να πρωτοστατούν και στη στρατιωτική «κινητικότητα».

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν δυτικά δημοσιεύματα για τα οπλικά συστήματα που η Κίνα συγκεντρώνει στα νησιά Παρασέλ της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας (καθώς τα θεωρεί μέρος της επικράτειάς της), ο Γιανγκ δήλωσε ότι η Αυστραλία δεν είναι χώρα που αναμειγνύεται ευθέως (στις διαφορές της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας) και θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για αμεροληψία στην κυριαρχία και τις εδαφικές διαφορές. Κάλεσε ακόμα την Αυστραλία να μην αναλάβει κάποια δράση που μπορεί να βλάψει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα ή τις σχέσεις Κίνας - Αυστραλίας. Οσον αφορά στη στρατιωτική «κινητικότητα» στα Παρασέλ, ο Γιανγκ επανέλαβε ότι οι σχετικές υποδομές αφορούν «κύρια πολιτική χρήση» και πρόσθεσε πως «οι περιορισμένες υποδομές αυτοάμυνας που αναπτύχθηκαν στα νησιά είναι το αποτέλεσμα του δικαιώματος της Κίνας στην προάσπισή της».

Πάντως, από το Σίδνεϊ όπου είχε συνάντηση με το Νεοζηλανδό ομόλογό του Τζον Κι, ο Τέρνμπουλ επέλεξε να καλέσει όλους «όσοι έχουν διεκδικήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα να απέχουν από κάθε οικοδόμηση και στρατιωτικοποίηση, από εγγειοβελτιωτικά έργα (σ.σ. η Κίνα κατηγορείται ότι με επιχωματώσεις προσαρμόζει το έδαφος διαφόρων νησίδων στις ανάγκες των στρατιωτικών της υποδομών). Από την πλευρά του, ο Κι μίλησε για «ευκαιρίες» που υπάρχουν σήμερα για την επέκταση και εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων με την Κίνα.

Ωστόσο, ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται ειδικά ως προς τις διαθέσεις της Κίνας για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα είναι οι αναλύσεις στα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ. «Με εμπορεύματα συνολικής αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων να διασχίζουν αυτά τα νερά κάθε χρόνο, η Νότια Κινεζική Θάλασσα είναι ζωτική και για το παγκόσμιο εμπόριο και για την ανάπτυξη της Κίνας», σημείωνε ξανά προχτές το «Σινχουά». «Για το καλό της περιφερειακής σταθερότητας και το κοινό όφελος, ας ελπίσουμε οι ΗΠΑ να τιμήσουν την προηγούμενη δέσμευσή τους ότι δε θα παίρνουν το μέρος κανενός ή θα προκαλούν εντάσεις. Μόνο τότε η περιοχή θα μπορεί να είναι εστία "ήρεμων υδάτων"».

Νέες κυρώσεις για Πιονγιάνγκ

Στο μεταξύ, το Κογκρέσο ενέκρινε οριστικά προχτές νέο «πακέτο» κυρώσεων σε βάρος της ΛΔ Κορέας, στο φόντο των ανακοινώσεων της Πιονγιάνγκ για δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Οι κυρώσεις, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, στοχεύουν στην παρεμπόδιση της ΛΔ Κορέας να βρει χρήματα που χρειάζεται για την ανάπτυξη μικροκεφαλών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Πάντως, στο ίδιο «πακέτο» εγκρίθηκαν και 50 εκατομμύρια δολ. για τη μετάδοση ραδιοφωνικών εκπομπών στα βόρεια της Χερσονήσου, στο πλαίσιο της συστηματικής αντι-κομμουνιστικής παρέμβασης των Αμερικανών που ποτέ δεν έπαψε μετά τον πόλεμο του 1950-1953.