Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες σε Ειδομένη και Πειραιά
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016

Πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την ΠΓΔΜ
Περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες ήταν εγκλωβισμένοι χτες στην Ειδομένη, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπει πλέον την είσοδο Αφγανών στο έδαφος της χώρας και την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων για τους Σύρους και Ιρακινούς που έχουν δικαίωμα διέλευσης. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ απαιτεί όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα, καθώς όπως ισχυρίζεται, δεν επαρκεί πλέον το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές. Συνολικά, οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν μειώσει πολύ τη ροή εισόδου, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας να επιτρέψουν να διέλθουν στην ΠΓΔΜ περίπου 300 Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες. Το μεσημέρι, η ΠΓΔΜ έκλεισε τα σύνορα για όλους τους πρόσφυγες, με αφορμή την ένταση που δημιουργήθηκε όταν περίπου 150 Αφγανοί πρόσφυγες έκλεισαν τις σιδηροδρομικές γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονταν χτες το μεσημέρι στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επέβαιναν περίπου 3.000 άτομα, περίμεναν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους. Στον αριθμό αυτό θα προστίθονται μέχρι το βράδυ και μεγάλος αριθμός από τους 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν αποβιβαστεί χτες στο λιμάνι του Πειραιά.

Υπενθυμίζεται πως πλέον, ακόμη και οι Σύροι ή οι Ιρακινοί που περιμένουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ προκειμένου από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Δυτική Ευρώπη, θα πρέπει, εκτός του υπηρεσιακού σημειώματος, να φέρουν διαβατήριο ή ταυτότητα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί Ιρακινοί και Σύροι, οι οποίοι έχουν χάσει τις ταυτότητες ή τα διαβατήριά τους και, σύμφωνα με όσα ισχύουν πλέον, δεν θα μπορούν να περάσουν. Αξιοσημείωτο είναι πως από τις 16 Φλεβάρη μέχρι χτες, 19.500 ξεριζωμένοι άνθρωποι είχαν φτάσει στα νησιά του Αιγαίου και από αυτούς οι 18.700 είχαν προωθηθεί στην ηπειρωτική χώρα.

Στον Πειραιά

Στο μεταξύ, το αδιαχώρητο επικράτησε χτες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, όπου έφτασαν 4.427 πρόσφυγες από τη Λέσβο και τη Χίο. Οι πρόσφυγες ήταν εγκλωβισμένοι στο λιμάνι, καθώς δεν υπήρχαν λεωφορεία για να μεταφερθούν. Βρίσκονταν στοιβαγμένοι μέσα και έξω από την πύλη Ε2. Τελικά, προς το μεσημέρι, η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται, καθώς άρχισαν σταδιακά να επιβιβάζονται σε λεωφορεία στο λιμάνι, αλλά και περιμετρικά της πλατείας Καραϊσκάκη όπου υπάρχουν τουριστικά γραφεία, ενώ παρέμεναν εκατοντάδες άτομα, πολλά από τα οποία ήταν γυναίκες και παιδιά. Αρκετοί αναχώρησαν προς την Ειδομένη, ενώ άλλοι κατευθύνθηκαν προς τις δύο δομές προσωρινής στέγασης στον Ελαιώνα και στο Ελληνικό, καθώς και στο χώρο φιλοξενίας στο Σχιστό.

Εξάλλου, για εξέλιξη που παραβιάζει τη συμφωνία που επετεύχθη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες έκανε λόγο χτες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι της Βουλής, είπε πως η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το status quo και δήλωσε ότι η Αθήνα έχει ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Γ. Μουζάλας είπε πως δεν τηρεί τη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ ότι θα περιορίσει τις ροές, ενώ έκανε λόγο για «κινήσεις που δείχνουν ότι πιθανώς να χρησιμοποιείται το Προσφυγικό». «Υπάρχουν κινήσεις που δείχνουν έναν έλεγχο ροών που είναι εναρμονισμένος με τα πολιτικά γεγονότα. Για παράδειγμα, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, οι ροές μηδενίζονται και αμέσως μετά φτάνουν σε απίστευτα ύψη. Πριν τη συνάντηση με την Α. Μέρκελ, οι ροές μειώνονται, μετά αυξάνονται. Αυτό, αν μη τι άλλο, μας δείχνει ότι υπάρχει μια δυνατότητα ελέγχου των ροών, η οποία όμως κινείται σε αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση» επισήμανε.

Προειδοποιήσεις...

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ, προειδοποίησε πως «σε κάποια άλλα σύνορα» θα πρέπει να γίνει η προστασία της ζώνης Σένγκεν, «αν τα μέτρα που λαμβάνει η EE σε συνεργασία με την Τουρκία δεν αποδώσουν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων», τονίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει για όλους τους εμπλεκόμενους. «Η Σύνοδος ήταν πολύ σημαντική. Κατέστησε σαφές ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Ολα τα κράτη συμφώνησαν ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων με την Τουρκία έχουν χρονικά και ουσιαστικά προτεραιότητα - δηλαδή η επιχείρηση της Frontex, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ, το γεγονός ότι πρόσφυγες θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Και στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα αποδειχτεί πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό. Αν αποδειχτεί αποτελεσματικό, τότε είναι περιττά άλλα μέτρα. Αν όχι, τότε πρέπει να αποφασιστούν άλλα μέτρα, ει δυνατόν ευρωπαϊκά».

«Πάρκινγκ για όλους τους πρόσφυγες» θα γινόταν η Ελλάδα, εάν έκλειναν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και έκλεινε η Βαλκανική Οδός, προειδοποίησε δε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι γι' αυτό είναι αναγκαία η εφαρμογή της ποσόστωσης και της κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διάσκεψη με τη συμμετοχή χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το Προσφυγικό συγκαλεί αύριο Τετάρτη η Αυστρία. Σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών από Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία, ενώ ευθεία προειδοποίηση για κλείσιμο συνόρων απηύθυνε με επιστολή της στον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας.

Ως αργά χτες το βράδυ ήταν σε εξέλιξη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, στην οποία εξετάζονταν η κατάσταση που διαμορφώνεται στα βόρεια σύνορα της χώρας, καθώς και η εξέλιξη με τη διάσκεψη που συγκαλεί η Αυστρία και από την οποία έχει αποκλειστεί η Ελλάδα.