Εισαγγελική παρέμβαση για να σπάσουν τα μπλόκα

Με παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κλιμακώνεται το σχέδιο τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του αγώνα των αγροτών

Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016

Eurokinissi

Σκηνικό ποινικοποίησης και καταστολής των αγροτικών κινητοποιήσεων στήνει η κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι (φωτ. αρχείου)
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από την κυβέρνηση το σχέδιο καταστολής και ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων, όπως επιβεβαιώνει η χτεσινή απειλητική παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητείται από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν αν συντελείται το αδίκημα της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Επί της ουσίας, ζητάει να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των αγροτών που αγωνίζονται στα μπλόκα και χαρακτηρίζει τον αγώνα τους «έγκλημα», που ενδεχομένως να επισύρει και άλλες κατηγορίες! Συγκεκριμένα, η παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, αναφέρει επί λέξει:

«Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από τους συμμετέχοντες κ.λπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ' αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει).

Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους».

Ανοιχτή τρομοκρατία

Η παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έρχεται σε συνέχεια της τρομοκρατίας και των απειλών για καταστολή που εξαπολύει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση σε βάρος των αγροτών, σε σύμπνοια με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα που μιλάνε για «καταστροφή της οικονομίας» και έμμεσα καλούν σε «κοινωνικό αυτοματισμό».

Το ίδιο κάνει και η παραγγελία της εισαγγελέα, ζητώντας παράλληλα από τις κατά τόπους αρχές να κάνουν τη δουλειά τους και να μεριμνήσουν για την καταστολή και την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων. Το ίδιο έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γι' αυτό σήμερα εκκρεμούν ακόμα εκατοντάδες υποθέσεις στα «αγροτοδικεία» όλης της χώρας, από παλιότερες κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, η κυβέρνηση τροποποίησε το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα, χωρίς να αλλάξει την ουσία του. Στο συγκεκριμένο άρθρο προβλέπονται τα εξής: «Οποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και ιδίως αυτοκινητοδρόμου, σιδηροδρόμου, αεροπλάνου, λεωφορείου, ταχυδρομείου ή τηλεγράφου, που προορίζονται για κοινή χρήση, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος. Αν η πράξη είχε σημαντική διάρκεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι τρία (3) έτη».

Στη συζήτηση που είχε γίνει τότε στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν αναδείξει το γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη η κυβέρνηση «ανοίγει πόρτες και παράθυρα να συνεχιστούν η ποινικοποίηση και οι ποινικές διώξεις σε βάρος κινητοποιήσεων».

Αρνήθηκαν τροπολογία του ΚΚΕ

Ζήτησαν, επίσης, για πολλοστή φορά να γίνει δεκτή η τροπολογία - προσθήκη που είχε καταθέσει το ΚΚΕ για μια σειρά από κινητοποιήσεις αγροτών, ταξιτζήδων και άλλων κλάδων, για τις οποίες έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, να αρθούν οι ποινικές συνέπειες αυτών των αδικημάτων, είτε πρόκειται για καταδικαστικές αποφάσεις είτε για υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν.

Οπως σημειωνόταν χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του ΚΚΕ, «οι αγώνες των αγροτών με διάφορες μορφές συνεχίζονται και σήμερα (...) Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αγώνες αυτοί αντιμετωπίστηκαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με ποινικές διώξεις και καταδίκες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες μικρομεσαίοι αγρότες είτε να έχουν καταδικαστεί είτε να οδηγούνται κατηγορούμενοι στα δικαστήρια.

Και τούτο, παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις γίνονται στα πλαίσια της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, με σκοπό την υπεράσπιση του δικαιώματος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων αγροτών να ζήσουν με ένα αξιοπρεπές εισόδημα, να μην ξεκληριστούν από τη γη τους, αλλά να συνεχίσουν να την καλλιεργούν».

Είναι φανερό ότι η απόρριψη της τροπολογίας του ΚΚΕ έγινε σκόπιμα από την κυβέρνηση, θέλοντας να διατηρήσει στο νομικό της οπλοστάσιο τη δυνατότητα να τρομοκρατεί και να απειλεί με διώξεις και καταδίκες όποιον τολμάει να σηκώσει κεφάλι και να αγωνιστεί ενάντια στην αντιλαϊκή της πολιτική, με μορφές που αποφασίζονται συλλογικά στο κίνημα.

«Καρότο και μαστίγιο»

Η εισαγγελική παρέμβαση επαληθεύει επίσης ότι η κυβέρνηση κλιμακώνει την τακτική του «καρότου και του μαστιγίου» για να αντιμετωπίσει τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Μόλις χτες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, καλούσε από τηλεοπτική εκπομπή τους αγρότες ξανά σε διάλογο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Διάλογο, διάλογο, διάλογο, δεν γίνεται διαφορετικά. Παιδιά, θέλετε να ξανακουβεντιάσουμε; Ελάτε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».

Στην ίδια συνέντευξη ομολόγησε έμμεσα ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση με μερίδα των αγροτών, την περασμένη Δευτέρα, αφορούν κατά βάση τους «κατ' επάγγελμα» αγρότες και όχι τους μικρομεσαίους, που παλεύουν με το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθούν σκηνές σαν και αυτές που είχαν βιώσει προηγούμενες περιόδους, είτε ξεφουσκώνοντας τα λάστιχα είτε στέλνοντάς τους τα ΜΑΤ» και... λίγο αργότερα δημοσιοποιήθηκε η εισαγγελική παραγγελία.

Βέβαια, το κλίμα είχε «προθερμάνει» από το πρωί η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή», η οποία στο κύριο άρθρο της κραύγαζε ακόμα μια φορά για καταστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων, γράφοντας ανάμεσα σε άλλα: «(...) το δίκιο δεν προκύπτει από τη δύναμη των τρακτέρ και το παντελώς παράνομο και εθνικά επικίνδυνο κλείσιμο όλων των οδικών αξόνων και των συνόρων της χώρας.

Το κόστος είναι ήδη μεγάλο για όλους και την ίδια τη χώρα. Η συνταγή της ομηρίας της κοινωνίας, όταν γίνεται καταχρηστικά, είναι βάναυσα άδικη για όλους τους άλλους, αφού ό,τι οι αγρότες αποσπάσουν εκβιάζοντας θα αφαιρεθεί από εκείνους που δεν διαθέτουν τρακτέρ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μηνυτήριες αναφορές (2010-02-03 00:00:00.0)
Δίωξη - πρόκληση για το εργατικό κίνημα (2009-11-28 00:00:00.0)
Να μπει τέρμα στα «αγροτοδικεία» (2005-04-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-07-23 00:00:00.0)
Ανασύρονται... «προληπτικές» διώξεις (2004-04-07 00:00:00.0)
Θέλει τους αγρότες στο εδώλιο του κατηγορουμένου (2000-10-18 00:00:00.0)