ΙΣΡΑΗΛ - ΚΥΠΡΟΣ
«Αντιτρομοκρατική» συνεργασία - κίνδυνος για τους λαούς
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2016

Η επίσκεψη Γιαλόν (αριστερά) ήταν η πρώτη Ισραηλινού υπουργού Αμυνας στην Κύπρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την προτεραιότητα που η κυπριακή κυβέρνηση δίνει στη σύσφιξη της συνεργασίας της με το Ισραήλ, κράτος - θύτη της περιοχής, επιβεβαίωσε η πρώτη επίσημη επίσκεψη που έκανε Ισραηλινός υπουργός Αμυνας στην Κύπρο. Μάλιστα, σε όλες τις επαφές του Μοσέ Γιαλόν, οι δύο πλευρές ξεχώρισαν τη σημασία που έχει η «αντιτρομοκρατική» συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ, η συνεργασία δηλαδή σε ένα πεδίο που το Τελ Αβίβ συνδέει σταθερά με το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού, του οποίου τον αγώνα για μια ελεύθερη πατρίδα στοχοποιεί συστηματικά ως «τρομοκρατικές δράσεις» κ.τ.λ.

Για τη Λευκωσία, η ενίσχυση αυτής της συνεργασίας αφορά τις προσπάθειες μιας «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής που η ίδια συσχετίζει και με μια επιτυχή «λύση» του Κυπριακού, στην πραγματικότητα όμως εμπλέκει τον κυπριακό λαό πιο βαθιά στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς και τα παζάρια των ιμπεριαλιστών, που κλιμακώνονται ραγδαία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, ο Γιαλόν διαμήνυσε την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο «εταίρο» για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του. Ετσι, περιγράφοντας την κατάσταση σε όλη την περιοχή ως «χαοτική», τόνισε πως αυτή επηρεάζει όλη την Ευρώπη, και σχολίασε: «Είμαστε στο μέσο ενός πολέμου μεταξύ πολιτισμών. Κατά μία έννοια, πρόκειται για έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι κάθε κράτος στη Μέση Ανατολή που είναι έτοιμο να συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης θα βρει «σε εμάς έναν εταίρο, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών με τα οποία δεν έχουμε σχέσεις».

Από τη μεριά της Λευκωσίας, ενδεικτικός ήταν ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο υπουργός Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, στα αποκαλυπτήρια μνημείου για την κυπριακο-ισραηλινή φιλία, υπογραμμίζοντας το «βάθος και το εύρος της κοινής μας ατζέντας» αλλά και επισημαίνοντας: «Και οι δύο χώρες παρακολουθούμε ότι η σύνθετη κατάσταση στην ταραγμένη γειτονιά μας συνεχίζει να είναι πολύ ρευστή και περιέχει διάφορες προκλήσεις, για τις οποίες έχουμε ένα ευρύ πεδίο επιχειρησιακού συντονισμού, αποσκοπώντας στην παραγωγή σταθερότητας μέσα από κοινές προσπάθειες και κοινές δράσεις».

Επίσης, ο Χρ. Φωκαΐδης ανακοίνωσε ότι η Κύπρος προχωρά σε νέα δομή του στρατού με μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 18 μήνες και πρόσληψη επαγγελματιών στρατιωτικών.

Στη συνάντηση που είχε ο Γιαλόν με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, τονίστηκε ότι «η συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας θα συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια» αλλά και ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα «να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα».