ΣΥΡΙΑ
Ζυμώσεις με επίκεντρο τη συμφωνία παύσης πυρός
Παρασκευή 4 Μάρτη 2016

Στην ανακαταληφθείσα από το συριακό στρατό Μααρζάφ κοντά στη Χάμα διανεμήθηκε χτες ανθρωπιστική βοήθεια
ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Εντονες διεργασίες, με δεδομένες τις κόντρες και τις συγκρούσεις γεωπολιτικών συμφερόντων ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με επίκεντρο τη Συρία, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στον άξονα Μόσχας - Παρισιού - Λονδίνου - Βερολίνου.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και κυρίως οι πιθανοί τρόποι ενίσχυσης της συμφωνίας παύσης πυρός, που έχει ξεκινήσει από τις 27 Φλεβάρη, αναμένεται να τεθούν σήμερα στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνδιάσκεψης μεταξύ των ηγετών των Ρωσίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας, ενόψει των ενδοσυριακών έμμεσων διαπραγματεύσεων, που αναμένεται να συνεχιστούν την επόμενη βδομάδα στη Γενεύη της Ελβετίας.

Η τηλεφωνική συνδιάσκεψη των τεσσάρων ηγετών αναμένεται να πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη συνάντηση που θα έχουν, υποτίθεται για τον ίδιο λόγο, το ίδιο 24ωρο, στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών των Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας. Νωρίτερα, βέβαια, στην ίδια πόλη αναμένεται για μία ακόμη φορά ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αντελ αλ Τζουμπέιρ, που δεν σταματά να προωθεί στο παρασκήνιο σχέδια χερσαίων επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Τουρκία λόγω σύγκλισης των τουρκο-σαουδαραβικών συμφερόντων στην παρούσα φάση.

Με δεδομένα τα παραπάνω, ενδιαφέρον προκάλεσε η χτεσινή παρέμβαση των ηγετών Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, και Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο συνάντησής τους στην Αμιένη της βόρειας Γαλλίας έναντι Μόσχας και Δαμασκού, καθώς σε κοινή ανακοίνωσή τους απαίτησαν από τις κυβερνήσεις Ρωσίας και Συρίας να σταματήσουν «αμέσως τις επιθέσεις» εναντίον της λεγόμενης «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» στη Συρία. Επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στη συριακή αντιπολίτευση και «εξήραν τη δέσμευσή της σε μια πολιτική διευθέτηση μέσω μιας πραγματικής διαπραγμάτευσης».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, μιλώντας χτες το απόγευμα σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία σε γενικές γραμμές είναι «εύθραυστη», διατηρείται παρά τα προβλήματα, δίχως να υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας και είπε ότι στις 9 Μάρτη, εκτός απροόπτου, θα συνεχιστούν οι ενδοσυριακές έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Σύροι αξιωματούχοι αναφερόμενοι επίσης στη συμφωνία παύσης πυρός, όπως ο υφυπουργός Αχμεντ Μουνίρ, σημείωσαν ότι η επιτυχία της συμφωνίας μπορεί να εξασφαλιστεί εάν η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία σταματήσουν να υποστηρίζουν τζιχαντιστές και άλλους τρομοκράτες. Επισήμαναν επίσης ότι τυχόν εξεύρεση ειρηνικής λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο θα σταματήσει τις ροές προσφύγων προς την Ευρώπη. Χτες πάντως ανακοινώθηκε η συμφωνία εκεχειρίας στην πόλη Μααζράφ κοντά στη Χάμα.

Μπλακάουτ στη Συρία

Οι ίδιοι επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για γενικευμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε όλη τη Συρία, κάτι ασυνήθιστο ακόμη και για μία χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο από το 2011. Η αιτία του γενικευμένου μπλακάουτ δεν έγινε άμεσα γνωστή. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα σημειώθηκαν για αρκετές ώρες προβλήματα και στις τηλεπικοινωνίες, και δη στις συνδέσεις με το Ιντερνετ.

Φήμες για κατάρριψη τουρκικού ελικοπτέρου στο ιρακινό Κουρδιστάν

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που μετέδωσαν χτες κουρδικά και ρωσικά ΜΜΕ, ανέφεραν την κατάρριψη τουρκικού ελικοπτέρου από τα πυρά Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά, επειδή συμμετείχε σε εναντίον τους επιθέσεις.

Μάλιστα, ο Κάνι Ζουλάμ, από το αμερικανο-κουρδικό «Δίκτυο Πληροφοριών», μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο RT, επιβεβαίωσε την κατάρριψη και προέβλεψε σιγή ιχθύος από τη μεριά της Αγκυρας, λέγοντας ότι θέλει να ενισχύσει το προφίλ ενός «ανίκητου τουρκικού στρατού». Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ελικόπτερο πιθανώς να καταρρίφθηκε από τα πυρά Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ, λόγω των βομβαρδισμών που συνεχίζουν να εξαπολύουν οι Τούρκοι σε ορεινές περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν...

Ενδιαφέρον επίσης προκάλεσε η χτεσινή τοποθέτηση του φιλοτουρκικού Προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, σε σχέση με την πρόσφατη πρόταση που είχε κάνει ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, περί ομοσπονδιοποίησης της Συρίας. Ο Μπαρζανί εξέφρασε την υποστήριξή του στη θέσπιση ενός ομοσπονδιακού συστήματος στη Συρία και κάλεσε τους Κούρδους της χώρας αυτής να ενωθούν και να στηρίξουν μία τέτοια πρόταση, επικαλούμενος τη σταθερότητα της Συρίας.

Τέλος, χτες, η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν 130 στρατιώτες του πυροβολικού και 12 στρατιωτικά ελικόπτερα τύπων Α-129 και ΝΗ90.