ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Εντείνονται συζητήσεις και πιέσεις για την υιοθέτηση του Πρωτοκόλλου
Παρασκευή 20 Ιούλη 2001

Associated Press

BONNH.-

«To Πρωτόκολλο του Κιότο είναι αυτή τη στιγμή ό,τι καλύτερο έχουμε, ας κάνουμε μια προσπάθεια να διατηρήσει την αξιοπιστία του, να εφαρμοστεί». Με αυτά τα λόγια, άνοιξε, χτες, την υπουργική σύνοδο για τις κλιματολογικές αλλαγές, ο προεδρεύων των διαπραγματεύσεων, Ολλανδός υπουργός Περιβάλλοντος Γιάν Προνκ, απευθυνόμενος στους υπολοίπους 179 ομολόγους του που συμμετέχουν στη σύνοδο.

Η σύνοδος που άρχισε πριν από δύο ημέρες σε επίπεδο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων και ειδικών περιβαλλοντολόγων, αντιμετωπίζεται από πολλούς αναλυτές ως ύστατη προσπάθεια υιοθέτησης του Πρωτοκόλλου του Κιότο (που συντάχθηκε το 1997) που προβλέπει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις βιομηχανικές χώρες, ανάλογα με το μερίδιο ευθύνης που η κάθε μία φέρει για τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου. Εντούτοις, η νέα αμερικανική ηγεσία υπό τον Τζορτζ Μπους απέκλεισε τη συμμόρφωση των ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής της ατμόσφαιρας, με το Πρωτόκολλο τονίζοντας ότι «τα μέτρα αυτά θα βλάψουν την αμερικανική οικονομία».

Ανάλογες απόψεις εξέφρασε, χτες, και στη Βόννη η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για το θέμα, Πάολα Ντομπριάνσκι, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να προχωρήσουν σε σειρά μέτρων, εκτός του Πρωτοκόλλου, τα οποία θα σέβονται τα «ζωτικά οικονομικά συμφέροντα της χώρας». Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιπες χώρες, με πρωτοπόρο την ΕΕ, πιέζουν στην κατεύθυνση της υιοθέτησης του Πρωτοκόλλου από όλες τις άλλες χώρες με τρόπο τέτοιο που, σε μια διαδικασία χρόνου, να αναγκαστούν να συμμορφωθούν και οι ΗΠΑ. Στόχος των έντονων πιέσεων, εκτός από τις ΗΠΑ, έχει γίνει και η Ιαπωνία, η οποία εκτιμά ότι αν δε συμμορφωθεί με το Πρωτόκολλο ο μεγαλύτερος ατμοσφαιρικός ρυπαντής, δεν υπάρχει νόημα στην υιοθέτηση των μέτρων.

Το θέμα αναμένεται να καταλάβει μεγάλος μέρος των συζητήσεων και των ηγετών του G8, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πιέσουν τον Αμερικανό Πρόεδρο να επανεξετάσει τη θέση του, όπως θα πράξουν και με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό. Πάντως, ο Τζορτζ Μπους δήλωνε, χτες χαρακτηριστικά, ότι είναι πρόθυμος να ακούσει αλλά «θα επιμείνουμε σε αυτό που πιστεύω ότι είναι καλύτερο για τις ΗΠΑ». Παράλληλα, με τη σύνοδο συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από μέλη περιβαλλοντολογικών οργανώσεων που έχουν συγκεντρωθεί στη Βόννη και αρκετοί σκοπεύουν να μεταβούν και στη Γένοβα. Χτες, σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις ενώ, όπως έγινε γνωστό, συνελήφθησαν 123 διαδηλωτές, που, λίγο αργότερα, αφέθηκαν ελεύθεροι.