ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Η δεξιά πολιτική της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος
Κυριακή 22 Ιούλη 2001

Associated Press

Δεκάδες χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, στο Πόρτο της Πορτογαλίας, με αφορμή τη σύνοδο Κορυφής στη Σάντα Φέιρα
Ο «Ρ» είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τη σ. Μανουέλα Μπερναρντίνο, μέλος της ΚΕ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, η οποία παραβρέθηκε στην Αθήνα, εκπροσωπώντας το ΠΚΚ στην 4η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

- Θα είχατε την καλοσύνη να μας πείτε μερικά πράγματα για τη σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα σας;

- Στην Πορτογαλία ζούμε μια κατάσταση στα πρόθυρα της πολιτικής κρίσης. Η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχει δυσφημιστεί και φθαρεί σε τέτοιο βαθμό, που αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Η δεξιά πολιτική που ασκεί και υποτάσσεται στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, οδήγησε τη χώρα σε αυξανόμενη εσωτερική και εξωτερική χρέωση. Απεμπόλησε την εθνική περιουσία μέσα από μια βαθιά διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων. Υποβάθμισε και κατάργησε σημαντικούς τομείς της εθνικής παραγωγής. Μείωσε την αξία της εργασίας και αυτών που εργάζονται, πλήττοντας σημαντικά δικαιώματα των εργαζομένων. Οι μισθοί και οι συντάξεις χάνουν την ήδη περιορισμένη αγοραστική τους δύναμη, επιδεινώνοντας έτσι τις συνθήκες ζωής του πορτογαλικού λαού. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για την αναβάθμιση των αμοιβών και ενάντια στην ανασφάλεια στην εργασία. Οι αγώνες διευρύνονται σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στον κλάδο υγείας, στις ένοπλες και αστυνομικές δυνάμεις (τρεις χιλιάδες αστυνομικοί διαδήλωσαν τις τελευταίες μέρες στους δρόμους της Λισαβόνας}. Ηδη αυτόν το χρόνο πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και διεκδικήσεων σε εθνικό επίπεδο, που οργάνωσε η CGTP (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Πορτογαλίας). Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα επεμβαίνει στους θεσμούς και στο μαζικό κίνημα καταγγέλλοντας και καταπολεμώντας την κυβερνητική πολιτική, συσπειρώνοντας δυνάμεις για την οικοδόμηση μιας εναλλακτικής λύσης της Αριστεράς, απαραίτητη για μία νέα πολιτική που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και της χώρας.

- Θα θέλαμε ακόμα να μάθουμε ποια είναι η θέση της Πορτογαλίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όσον αφορά τα Βαλκάνια;

- Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Πορτογαλία εντάσσεται στη σημερινή διαδικασία ομοσπονδιοποίησης και στρατιωτικοποίησης που επικύρωσε η Συνθήκη της Νίκαιας. Αλλωστε, η πορτογαλική κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες που μίλησε υποτιμητικά για το ιρλανδικό ΟΧΙ, παίρνοντας θέση υπέρ της ανάγκης παραμερισμού του. Οσον αφορά τα Βαλκάνια, η πορτογαλική κυβέρνηση, παραβιάζοντας το Σύνταγμα της χώρας και στο περιθώριο της Εθνοσυνέλευσης, πήρε μέρος στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που επενέβησαν στη Γιουγκοσλαβία, όπου παραμένουν ακόμα Πορτογάλοι στρατιωτικοί. Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα καταγγέλλει τις υποτελείς θέσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και ζητάει την άμεση επιστροφή των Πορτογάλων στρατιωτών που παραμένουν ακόμα στη Γιουγκοσλαβία.


Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ