ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΕΕ
Ωθηση στο ευρύτερο παζάρι και για το Κυπριακό
Κυριακή 20 Μάρτη 2016

Ο Κύπριος Πρόεδρος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, όπου φάνηκε ότι επισπεύδονται εξελίξεις και στο Κυπριακό
Ανεξάρτητα από το πώς τελικά θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις της προχτεσινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, αλλά και από το πώς κάθε πλευρά θα ερμηνεύσει τα αποτελέσματα για να εξυπηρετήσει τις δικές της στρατηγικές επιδιώξεις, φάνηκε ακόμα πιο καθαρά ότι το Κυπριακό θα «αξιοποιηθεί» ακόμα περισσότερο ως μοχλός εντατικών ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών για ευρύτερες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Καθόλου τυχαία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, συμπεριέλαβε και τη Λευκωσία στις πόλεις που επέλεξε να έχει «προπαρασκευαστικές» επαφές για τις επίσημες συναντήσεις στις Βρυξέλλες, σπεύδοντας να αναφερθεί στην παρούσα «δυναμική» για την επανενεργοποίηση συνολικά των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, εξηγώντας πως πρέπει «να διασφαλίσουμε ότι όλοι επωφελούνται από αυτήν τη νέα δυναμική, και η Κύπρος επίσης». Μάλιστα, μιλώντας συγκεκριμένα για το Κυπριακό, επιβεβαίωσε ότι συνδέεται με ευρύτερους σχεδιασμούς καθώς «ένα επιτυχές αποτέλεσμα, που θα έχει την υποστήριξη και των δύο πλευρών στο νησί, θα φέρει μια νέα αρχή, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

Από τη μεριά του, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ακόμα μια φορά ότι «η Κύπρος, ως ο πλησιέστερος γείτονας της Τουρκίας στην ΕΕ, πάντοτε υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», διευκρινίζοντας ότι οι όποιοι ενδοιασμοί της Λευκωσίας για το «άνοιγμα» νέων ενταξιακών κεφαλαίων αφορούν την τήρηση «υποχρεώσεων». Βεβαίως, οι «υποχρεώσεις» αυτές συνδέονται με μια σειρά από ζητήματα που τους τελευταίους μήνες τίθενται συστηματικά και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όπως η άρση διαφόρων εμποδίων που δυσκολεύουν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίου και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επηρεάζουν τους σχεδιασμούς ισχυρών μονοπωλίων. Τέτοια ζητήματα είναι, για παράδειγμα, το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων για κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, που η Λευκωσία έθεσε ξανά με έμφαση.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι διαρροές από Ευρωπαίους και Κύπριους διπλωμάτες συνέκλιναν στην ανάγκη να μη «διαταραχτούν» στην παρούσα φάση οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ανοιχτά, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, είπε πως «η διαπραγμάτευση παράγει πρόοδο σταθερά όλη την ώρα (...) Υπό τις περιστάσεις, η καλύτερη λύση θα ήταν να κάνουν υπομονή μέχρι τη λύση του κυπριακού προβλήματος και τότε θα γίνει αυτόματη απεμπλοκή των κεφαλαίων, αλλά και πολλά άλλα προβλήματα για το καλό της Ευρώπης θα επιλυθούν, όπως οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και πολλά άλλα».

Τέλος, στα Κατεχόμενα, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, με τη σειρά του τόνισε ότι τα αποτελέσματα στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας «θα είναι περιορισμένα όσο παραμένει άλυτο το κυπριακό πρόβλημα», αλλά και ότι «η λύση του κυπριακού προβλήματος μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις (Τουρκίας - ΕΕ)», ότι «οι Βρυξέλλες, η Αγκυρα και η Αθήνα είναι κέντρα, τα οποία, δίχως καμία αμφιβολία, μπορούν να συμβάλουν στη λύση».

Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι διαπραγματεύσεις για τη «λύση» του Κυπριακού όπως συνεχίζουν να εξελίσσονται δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες σε όλους όσοι εμπλέκονται. Το περιεχόμενο της συμφωνίας (με την οποία «ανοίγει» το ενταξιακό κεφάλαιο 33, που αφορά τον προϋπολογισμό και δεν ανήκει σε όσα μπλοκάρει η Λευκωσία), μοιάζει να διαφυλάσσει την «καλή διάθεση» που όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι χαρακτηρίζει τις συνομιλίες που συνεχίζονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι του κεφαλαίου αναγνωρίζουν τη σημασία και τη «δυναμική» που έχει στις παρούσες συνθήκες μια «λύση» του Κυπριακού προδιαθέτει μόνο για ένα σκληρό αντιλαϊκό παζάρι που προχωρά ολοταχώς, για συμβιβασμούς που «ψήνονται» στην πλάτη του κυπριακού λαού και πολλών ακόμα λαών της περιοχής.


Α.