Χιλιάδες εγκλωβισμένοι σε όλη τη χώρα
Τρίτη 22 Μάρτη 2016

MotionTeam

Αμείωτες είναι οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα, λίγες μέρες μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας που επικύρωσαν τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας. Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση, συνολικά 50.411 πρόσφυγες βρίσκονταν στην Ελλάδα, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 2.500 από το βράδυ της Παρασκευής.

Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και διαψεύδουν τις θριαμβολογίες του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο της περασμένης Παρασκευής περί «επιτυχίας». Το μόνο σίγουρο είναι πως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας όχι μόνο δεν θα σταματήσει αυτή την κατάσταση, αλλά θα εντείνει το πρόβλημα, με τα δουλεμπορικά κυκλώματα να τρίβουν τα χέρια τους και τους πνιγμένους πρόσφυγες να αυξάνονται. Φάνηκε, άλλωστε, από το νέο ναυάγιο ανοιχτά της Ρω με θύματα δυο κοριτσάκια ενός και δύο χρόνων, φαίνεται και από την τραγική κατάσταση στην Ειδομένη και το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και από το γεγονός ότι πολλά σημεία στην ηπειρωτική χώρα γεμίζουν με πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη συμφωνία, υποτίθεται πως όσοι φτάνουν από προχτές στην Ελλάδα, μπαίνουν στη λίστα της επαναπροώθησης στην Τουρκία, ενώ όσοι βρίσκονται ήδη εδώ, εγκλωβίζονται στο ελληνικό έδαφος, με δεδομένο ότι τα βόρεια σύνορα είναι κλειστά. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, εκτίμησε ότι για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης ίσως χρειαστεί ένας ενιαίος ευρωπαϊκός φόρος.

Θυμίζουμε ότι κεντρικός άξονας της συμφωνίας είναι η επαναπροώθηση όσων φτάνουν στα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία στην αρχή του «ένας προς έναν» (για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται, η ΕΕ θα δίνει άσυλο σε ένα Σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία). Ο ανώτατος αριθμός που θα δεχτεί η ΕΕ στο προσωρινό αυτό μέτρο είναι 72.000. Επειδή όσοι Σύροι έχουν προσπαθήσει να περάσουν το Αιγαίο θα βρίσκονται στο τέρμα της λίστας για παροχή ασύλου, η ΕΕ θεωρεί ότι το σχήμα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την παράτυπη διέλευση. Προτού επαναπροωθηθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία, είναι απαραίτητη η λεπτομερής εξέταση κάθε αίτησης χορήγησης ασύλου.

Μεταφορές στην επικράτεια

Στο μεταξύ, στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο προάστιο Κατσικά Ιωαννίνων έφτασαν το απόγευμα της Κυριακής 20 λεωφορεία, μεταφέροντας από την Ελευσίνα πάνω από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες, που καταγράφονταν από την Αστυνομία κατά την αποβίβασή τους. Πολλοί είναι, πάντως, εκείνοι που είχαν περικυκλώσει τα λεωφορεία αρνούμενοι να μπουν στις σκηνές, διότι όπως υποστήριζαν, ο χώρος είναι ακατάλληλος, χωρίς θέρμανση και χωρίς επαρκή ηλεκτροφωτισμό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις γιατρών που βρίσκονταν στο χώρο, πολλά παιδιά ήταν άρρωστα και κάποιοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Τελικά, 150 άτομα αποχώρησαν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ ή με τα πόδια προς την πόλη. Τις επόμενες μέρες, στην περιοχή της Ηπείρου αναμένεται να φτάσουν περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες. Ηδη, στη Φιλιππιάδα βρίσκονται περίπου 400 - καθώς 100 Αφγανοί θέλησαν να επιστρέψουν στην Αθήνα - στα Δολιανά 205 και στην Κόνιτσα 162.