Χρειάζονται τον αυταρχισμό για να επιβάλλουν την πολιτική τους
Κυριακή 22 Ιούλη 2001

Associated Press

Παράλληλα με τις διαδηλώσεις, στη Γένοβα έγιναν και μία σειρά συζητήσεις. Σε μία απ' αυτές που οργανώθηκε την Πέμπτη το βράδυ από την ευρωομάδα στην οποία μετέχει το ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Αλυσσανδράκης παρουσίασε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ χαιρετίζει την αποψινή εκδήλωση και χαιρετίζει ιδιαίτερα την παρουσία τόσο νέων ανθρώπων που βρίσκονται μεταξύ σας. Η βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών χτες στην Ανκόνα δείχνει τα όρια της αστικής δημοκρατίας. Ο λαός έχει δικαιώματα όσο αυτά τα δικαιώματα δεν ενοχλούν την κυρίαρχη τάξη. Αυτή είναι η δημοκρατία τους. Η δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που λίγες μέρες πριν έδωσε την άδεια για να παρθούν τέτοιου είδους μέτρα. Δεν είναι η δική μας δημοκρατία.

Γιατί άραγε χρειάζεται να καταφύγουν σε τέτοια μέτρα; Γιατί επιτίθενται βάρβαρα σε διαδηλωτές; Γιατί καταστρέφουν τη Γιουγκοσλαβία, τα Βαλκάνια, το Ιράκ; Γιατί επιτρέπουν τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ; Γιατί αφήνουν ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας να πεθάνει από την πείνα; Γιατί τους στερούν από τα αναγκαία φάρμακα; Χρειάζονται αυτά τα αυταρχικά μέτρα για να επιβάλλουν την πολιτική τους. Την πολιτική που δίνει όλο και περισσότερα κέρδη για το μεγάλο κεφαλαίο και χειροτερεύει τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων.


Associated Press

Αυτή είναι η ουσία της παγκοσμιοποίησης. Είναι όμως και η ουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι' αυτό φτιάχτηκε εξάλλου, για να χρησιμεύσει σαν πολιτικός εκφραστής των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν είναι η Ευρώπη των λαών και δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σε Ευρώπη των λαών. Η πραγματική Ευρώπη των λαών θα δημιουργηθεί κάποτε. Αλλά θα δημιουργηθεί πάνω σε μια εντελώς διαφορετική βάση, πάνω στη σοσιαλιστική βάση.

Οσο ισχυρός και αν είναι ο καπιταλισμός σε παγκόσμια κλίμακα, παρ' όλα αυτά είναι αδύνατον να υπερβεί τις εσωτερικές του αντιθέσεις και την κρίση του. Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής κοινωνίας είναι η ανατροπή τους και η αντικατάστασή τους από τη σοσιαλιστική κοινωνία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι εντελώς φυσικό το λαϊκό κίνημα να αντιδράσει. Δεν παραξενευόμαστε καθόλου που οι διαδηλωτές στο Σιάτλ, στην Πράγα, στο Νταβός, στη Νίκαια, στο Γκέτεμποργκ και βεβαίως σήμερα εδώ στη Γένοβα συγκεντρώνονται σε μεγάλα πλήθη και πραγματοποιούν μεγάλες διαδηλώσεις.

Περιμένουμε ότι όσο η λαϊκή δυσαρέσκεια αυξάνεται, το λαϊκό κίνημα θα μεγαλώνει και θα εμβαθύνεται. Περιμένουμε ότι ο πραγματικός χαρακτήρας των αποκαλουμένων κεντροαριστερών κυβερνήσεων όπως και των κεντροδεξιών κυβερνήσεων όπως και της ίδιας της ΕΕ, θα γίνει όλο και πιο φανερός σε όλο και περισσότερο κόσμο. Ετσι και αλλιώς η παγκόσμια πολιτική δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σύνολο από τοπικές πολιτικές. Περιμένουμε ότι το λαϊκό κίνημα εναντίον των αντιλαϊκών πολιτικών κάθε μιας κυβέρνησης θα γίνει τόσο δυνατό ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Εμπρός λοιπόν όλοι αυτοί που υποφέρουν κάτω από το τωρινό κοινωνικό σύστημα να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να παλέψουν για τη δημιουργία μιας καινούριας κοινωνίας, μιας κοινωνίας για εργαζόμενους ανθρώπους, μιας κοινωνίας για ανθρώπους».