ΠΡΟΣΩΠΑ
Βάτζπαϊ - Μουσαράφ
Κυριακή 22 Ιούλη 2001

Γρηγοριάδης Κώστας

Η πολυδιαφημισμένη Σύνοδος Κορυφής, στην Αγκρα, των ηγετών Ινδίας και Πακιστάν δεν απέφερε τίποτε επί της ουσίας, πέραν της επανέναρξης ενός «διαλόγου». Η Σύνοδος απέτυχε πανηγυρικά: Ο στρατηγός που ανέβηκε με πραξικόπημα το 1999 στην εξουσία του Πακιστάν και φέτος αυτοαναγορεύτηκε Πρόεδρος, Περβέζ Μουσαράφ, και ο Ινδός πρωθυπουργός, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, δεν κατάφεραν να υπογράψουν ούτε καν ένα κοινό ανακοινωθέν, που αποτέλεσε αντικείμενο τριών ημερών «φαγούρας», από το Σάββατο έως την ώρα που ο Μουσαράφ αποχώρησε, το βράδυ της Δευτέρας.

Το αδιέξοδο προκάλεσε το Κασμίρ, το κρατίδιο για το οποίο η Ινδία και το Πακιστάν έχουν διεξάγει δύο πολέμους και το 1999 παραλίγο να τις οδηγήσει ακόμη και σε πυρηνική αναμέτρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεσούσης της Συνόδου διεξάγονταν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των δεκάδων ενόπλων οργανώσεων των μουσουλμάνων αυτονομιστών και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας στο Κασμίρ, με τουλάχιστον 47 νεκρούς.

Κι ενώ η σύγκρουση της οποίας η τελευταία «φάση» διαρκεί από το 1989 και έχει κοστίσει πάνω από 60.000 νεκρούς δε δείχνει ορατά σημεία ύφεσης, ο διάλογος παραμένει υποτυπώδης - την Παρασκευή ο Μουσαράφ δήλωσε απλώς ότι το ζήτημα «δεν μπορεί να λυθεί στρατιωτικά», ενώ μια μέρα νωρίτερα ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Τζασουάντ Σινχ εξέφραζε τη «δέσμευση της Ινδίας στην ειρήνη». Μια ειρήνη εξαιρετικά εύθραυστη.



Γρηγοριάδης Κώστας


Μπ. Γ.