Τα Επιδαύρια απέκτησαν Μουσείο
Τρίτη 24 Ιούλη 2001

Κοστούμι του Γ. Τσαρούχη για τους αριστοφανικούς «Ορνιθες» με το «Θέατρο Τέχνης», σε σκηνοθεσία Κ. Κουν
Οι θεατές των προσεχών παραστάσεων των Επιδαυρίων, αλλά και όσοι Ελληνες και ξένοι θα επισκέπτονται καθημερινά τα μνημεία και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Επιδαύρου, θα έχουν και μια άλλη μουσειακή επιλογή. Σε ένα από τα κτίρια που φέρουν την υπογραφή του σπουδαίου αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη, αυτό που βρίσκεται δίπλα στο καφέ-ρεστοράν του Ξενία, στεγάζεσαι το Μουσείο των Επιδαυρίων, το οποίο εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, λίγο πριν την έναρξη της παράστασης της «Αντιγόνης» από το «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», από τον πρόεδρο του «Ελληνικού Φεστιβάλ» Π. Κούκο. Το μουσείο θα λειτουργεί μέχρι το Σεπτέμβρη (καθημερινά 9π.μ.-9μ.μ.).

Το μουσείο παρουσιάζει μια συλλογή 40 -προς το παρόν- κοστουμιών, αλλά και μασκών, σκηνικών αντικειμένων και φωτογραφιών από ελληνικές παραστάσεις αρχαίου δράματος στη διάρκεια των 56 χρόνων των Επιδαυρίων. Η συλλογή περιλαμβάνει κοστούμια και άλλα εκθέματα από το Θεατρικό Μουσείο, τα θέατρα Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, «Θέατρο Τέχνης», ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας και «Αττις», το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και τη συλλογή μακετών του πρόωρα χαμένου κριτικού θεάτρου Βάιου Παγκουρέλη. Τα κοστούμια που εκτίθενται είναι των: Α. Αγγελή, Στ. Αντωνόπουλου, Γ. Βακαλό, Β. Βασιλειάδη, Σπ. Βασιλείου, Α. Βέττα, Δ. Ζαρίφη, Γ. Ζιάκα, Κλ. Κλώνη, Α. Κυριακούλη, Ι. Μανωλεδάκη, Γ. Μεντζικώφ, Ν. Νικολάου, Ι. Παπαντωνίου, Γ. Πάτσα, Λ. Πεζανού, Γ. Τσαρούχη, Α. φασιανού, Αν. Φωκά, Σ. Χαρατσίδη. Το «Ελληνικό Φεστιβάλ», βεβαίως, ευελπιστεί να προσφερθούν και από άλλους εκθέματα, για να εμπλουτιστεί το μουσείο.

Μεταξύ των κοστουμιών περιλαμβάνονται κοστούμια των πρώτων χρόνων του θεσμού, του οποίου το βάρος σήκωνε αποκλειστικά το Εθνικό Θέατρο. Πρόκειται για ιστορικής, πλέον, αξίας κοστούμια των Αντώνη Φωκά (του πρώτου ενδυματολόγου των Επιδαυρίων και επί πολλά χρόνια του μόνου ενδυματολόγου του Εθνικού Θεάτρου, με συνεργάτη στα σκηνικά τον Κλ. Κλώνη).

Οι επισκέπτες του θα «εισάγονται» στην έκθεση με οπτικοακουστικό «υλικό», συγκεκριμένα με δύο βίντεο. Το ένα (παραγωγή του «Ελληνικού Φεστιβάλ») θα ιστορεί το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Επίδαυρο και μορφών που «σημάδεψαν» την αναβίωση του αρχαίου δράματος από τις αρχές του 20ού αιώνα (λ.χ Χρηστομάνος, Κουν, Ροντήρης, Μινωτής, Παξινού, Κάλλας, Σολωμός, Νέζερ κ.ά.), αλλά και πρόσωπα των νεότερων γενεών. Το άλλο βίντεο (από αρχειακό υλικό του Κέντρου Μελέτης Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο), αφορά σε ελληνικές παραστάσεις - σταθμούς για την αναβίωση του αρχαίου δράματος (λ.χ. «Ορνιθες» και «Πέρσες» του Κουν, «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Μινωτή, κ.ά».

Το «Ελληνικό Φεστιβάλ» προχωρά και σε ένα «πιλοτικό» ντοκιμαντέρ, το οποίο θα καταγράφει την προετοιμασία παραστάσεων που εντάσσονται στα Επιδαύρια. Η αρχή έγινε με καταγραφή της προετοιμασίας της παράστασης του «Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας», με την «Αντιγόνη» και της «Θεατρικής Διαδρομής» με τους «Ιππής».

Την έκθεση επιμελήθηκε εικαστικά ο ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ. Η έρευνα και επιλογή των κοστουμιών έγινε από τη θεατρολόγο Δηώ Καγκελάρη. Ο φωτισμός των εκθεμάτων από την Ελευθερία Ντεκώ. Ο σχεδιασμός των προθηκών από τον Αντώνη Λιγνό.