Να βάλει ο λαός μπροστά τα δικά του αιτήματα και όχι τις επιδιώξεις του κεφαλαίου

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνεστίαση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ του Σαββάτου

Τρίτη 5 Απρίλη 2016

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, όλων των ηλικιών, πραγματοποιήθηκε η συνεστίαση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας
Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας...

Με το ΝΑΤΟ να κατοικοεδρεύει στο Αιγαίο...

Το μακελειό στις Βρυξέλλες να αξιοποιείται για να δικαιολογηθούν νέες επεμβάσεις και να ενισχυθούν μέτρα καταστολής σε κάθε χώρα, που φυσικά θα χρησιμοποιούν για το χτύπημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος...

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρούν να βγάλουν ο ένας τα άπλυτα του άλλου στη φόρα, αλλά κρύβουν καλά τα άπλυτα του σάπιου συστήματος, που και οι δύο στηρίζουν με νύχια και με δόντια...

Αλήθεια, είναι ή δεν είναι σάπιο το σύστημα που χιλιάδες δουλεύουν και τον πλούτο που παράγουν τον καρπώνεται μια χούφτα εκμεταλλευτών;

Είναι ή δεν είναι σάπιο το σύστημα που για να ξεπεράσει την κρίση του καταδικάζει εκατομμύρια στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση;

Είναι ή δεν είναι σάπιο το σύστημα, που με επεμβάσεις και πολέμους δημιουργεί την προσφυγιά;

Κι αυτή τη σαπίλα, τη βρωμιά και την μπόχα δεν μπορούν να την κουκουλώσουν, να την κρύψουν κάτω από το χαλί οι αλληλοκατηγορίες για τη διαπλοκή, τα σκάνδαλα, τη διαφθορά, που εξαπολύονται ανάμεσα στα κόμματα του κάλπικου δίπολου που στήνεται, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Στα στρατηγικά ζητήματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ταυτίζονται απολύτως

Και για να 'χουμε και το καλό ερώτημα:

Πού, αλήθεια, διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, αλλά και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης;

Μήπως διαφωνούν ότι πρέπει να υλοποιηθεί κατά γράμμα η συμφωνία - μνημόνιο, που όλοι μαζί ψήφισαν το καλοκαίρι;

Μήπως διαφωνούν ότι τα βάρη της κρίσης πρέπει να συνεχίσει να τα πληρώνει η εργατική τάξη, ο λαός;

Μήπως διαφωνούν - και δεν το ξέρουμε - με τη στρατηγική της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων;

Μήπως διαφωνούν ότι πρέπει να στηριχτεί η καπιταλιστική κερδοφορία, με την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με παραπέρα μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους και νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, νέα επενδυτικά πακέτα και αναπτυξιακούς νόμους;

Μήπως διαφωνούν με τις επεμβάσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των άλλων ιμπεριαλιστών, σήμερα στη Συρία, χτες στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, αύριο ξανά στη Λιβύη, προκειμένου να βάλουν στο χέρι τον πλούτο μιας ολόκληρης περιοχής;

Δεν είναι αυτοί οι ίδιοι που υιοθετούσαν κάθε φορά τα διάφορα προσχήματα των ιμπεριαλιστών για τις επεμβάσεις τους;

Δεν ήταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που παρείχαν «γην και ύδωρ» στους φονιάδες των λαών;

Δεν είναι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ που, διά στόματος Καμμένου, διαβεβαίωσε τους Αμερικάνους ότι η βάση της Σούδας, με όλες τις υποδομές της, είναι στη διάθεσή τους για τις πολεμικές επεμβάσεις τους;

Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα διαφωνούν με τις αποφάσεις της ΕΕ για το Προσφυγικό, που εγκλωβίζουν τους χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες στη χώρα μας, παραβιάζοντας ακόμα και αυτό το Διεθνές Προσφυγικό Δίκαιο;

Μήπως διαφωνούν με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, με την έλευσή του στο Αιγαίο, με πρόσχημα το Προσφυγικό;

Με λίγα λόγια, στα σημαντικά, στα κύρια, στα στρατηγικά ζητήματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και οι υπόλοιποι πρόθυμοι να στηρίξουν τις κυβερνήσεις τους, όχι μόνο δεν διαφωνούν, αλλά ταυτίζονται απολύτως.

Γι' αυτό σηκώνουν τον κουρνιαχτό της διαπλοκής, της διαφθοράς, χωρίς πάλι να λένε και τίποτα ουσιαστικό, ούτε καν τα πολυδιαφημιζόμενα ονόματα και τις ηχηρές αποκαλύψεις που θα έκαναν στη Βουλή.

Κι αυτά που εκστομίζουν και διαρρέουν κατά καιρούς, είναι και αναπόδεικτα και θυμίζουν κακοστημένη παράσταση τσίρκου.

Και για κερασάκι στην τούρτα έχουμε και τη σικέ αντιπαράθεση των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη συμμετοχή και των άλλων κομμάτων, με αφορμή το όνομα της γειτονικής μας χώρας. Καμμένος λάβρος αρχικά, εναντίον Μουζάλα, με αντεπίθεση δεκάδων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, να ακολουθεί κωλοτούμπα Καμμένου, για να επιβεβαιωθεί ξανά το σύμφωνο συμβίωσης της συγκυβέρνησης.

Στο χορό όλοι μαζί, όσοι δίχασαν το λαό μας, οργανώνοντας εθνικιστικά συλλαλητήρια και με τους χειρισμούς τους οι δήθεν ελληναράδες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ τότε, όλοι πλην Λακεδαιμονίων δηλαδή, περιέπλεξαν το πρόβλημα με τα Σκόπια και παραμένει άλυτο 25 χρόνια τώρα, ενώ υπήρχε πρόταση από το ΚΚΕ, για να παλέψουμε ενάντια στις αλυτρωτικές διαθέσεις, ενάντια σε ανιστόρητες αναφορές στα σχολεία και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, για μια κοινά αποδεκτή ονομασία, με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό.

Και τώρα να παίζουν οι ίδιοι πάλι στις πλάτες του λαού. Να κοροϊδεύουν και να συντηρούν το πρόβλημα, να γίνονται βούτυρο στο ψωμί φασιστικών δυνάμεων.

Στην εργατική τάξη και το λαό και πάλι ο λογαριασμός

Την ίδια ώρα που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, επιδίδονται στη γνωστή κάλπικη αντιπαράθεση, στα πρότυπα του παλιού δικομματισμού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, εμείς δίνουμε τη μάχη για τον ελληνικό λαό.

Η εργατική τάξη, ο λαός μας, να οργανώσει την πάλη του για να ματαιώσει τη νέα σφαγή των ασφαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων του, που είναι προ των πυλών, να δυναμώσει ακόμα περισσότερο την πάλη του ενάντια στις επεμβάσεις και τους πολέμους, που σκορπούν θάνατο, ξεριζωμό και προσφυγιά.

Τις μέρες, τις ώρες, που απομένουν, παντού, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο και σχολή, δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας, όταν το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό κατατεθεί τελικά στη Βουλή.

Κι αυτό το νομοσχέδιο, το τελικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό που κατέληξε η κυβέρνηση με το κουαρτέτο, απ' ό,τι φαίνεται, θα είναι πολύ χειρότερο από το αρχικό «σχέδιο».

Κι αν ορισμένοι βιάστηκαν να το παρομοιάσουν με το γεφύρι της Αρτας που «ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν», δεν βλέπουν ότι η κυβέρνηση και χτίζει και γκρεμίζει.

Γκρεμίζει ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, ό,τι έχει απομείνει από τις όποιες κοινωνικές παροχές, με συντάξεις πείνας, με νέες μειώσεις, κατάργηση των επικουρικών.

Χτίζει Ασφάλιση στα θεμέλια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλοεπιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας για να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους.

Και δεν είναι μόνο το Ασφαλιστικό.

Ολόκληρο το αντιλαϊκό πακέτο που θα συνοδεύει το κλείσιμο της «αξιολόγησης», θα είναι πολύ χειρότερο απ' αυτό που έλεγε η κυβέρνηση, με τη γνωστή καραμέλα περί «κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ποιος θα πληρώσει τα πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ στο Ασφαλιστικό;

Ποιος θα πληρώσει τα 1,8 δισ. ευρώ στη φορολογία εισοδήματος και τα 1,8 δισ. ευρώ στην έμμεση φορολογία;

Ποιος θα πληρώσει τελικά τα νέα μέτρα ύψους 5,4 δισ.;

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν όλα αυτά τα χρόνια την κρίση του συστήματος, που πλήρωσαν και πριν την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Βαρέλι δίχως πάτο η αντιλαϊκή πολιτική

Στο όνομα, λοιπόν, να κλείσει η «αξιολόγηση», στο όνομα της τήρησης της συμφωνίας, υπό τη δήθεν απειλή εξόδου από την Ευρωζώνη, στο όνομα της διαπραγμάτευσης για το κρατικό χρέος, νέα μέτρα θα προστίθενται στα προηγούμενα και η κυβέρνηση θα συνεχίζει την κοροϊδία λέγοντας για πολλοστή φορά ότι: «Παίρνουμε μέτρα που δεν θα θέλαμε να είχαμε πάρει»...

Πού τα πουλάνε αυτά;

Τα μέτρα αυτά τα θέλουν τα επιτελεία της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, γιατί τα απαιτούν χρόνια τώρα οι μεγάλοι επιχειρηματίες.

Και όλοι μαζί στηρίζουν την κυβέρνηση για να τα φέρει, να τα ψηφίσει, να τα υλοποιήσει.

Και είναι τέτοια η πρεμούρα του κεφαλαίου να υλοποιηθούν γρήγορα οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, που ο ΣΕΒ πήρε σβάρνα την ΕΕ για απευθείας επαφές με ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ, όπως ο Γιούνκερ, και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της, όπως ο Σόιμπλε, ή ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Και για να μη μένει και καμιά αμφιβολία, δηλαδή, για λογαριασμό τίνος προωθούνται από την κυβέρνηση οι «διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», που έρχονται να βαθύνουν παραπέρα τη χρεοκοπία του λαού μας...

Και η κοροϊδία θα συνεχίζεται και νέα μέτρα θα προστίθενται στα παλιά, γιατί παρά τα τελευταία καλά λόγια του Σόιμπλε για τον Τσίπρα, υπάρχει και η συνολική αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι για τις οικονομίες της Ευρωζώνης σχετικά με την καπιταλιστική ανάπτυξη και με πρόσθετο πρόβλημα τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, που επιδρούν και στην ελληνική οικονομία.

Και η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες εξελίξεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος - το αντίθετο μάλιστα - μιας πιο βαθιάς και συγχρονισμένης κρίσης.

Γι' αυτό η πολιτική και η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως πριν η διακυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο...

Φως στον ορίζοντα, φίλες και φίλοι, μπορεί να δει ο λαός, όταν με τη συμμετοχή στη δράση, στη συνέλευση, στη συζήτηση για την οργάνωση της πάλης, για το περιεχόμενο και τις μορφές του αγώνα, βάλει μπροστά του τα δικά του αιτήματα και όχι τα αιτήματα και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου για τα κέρδη του.

Φως στον ορίζοντα μπορεί να προκύψει από την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με νέες δυνάμεις στη δράση, στο σωματείο, στην επιτροπή ανέργων, στον αγροτικό σύλλογο, στην επιτροπή των αυτοαπασχολούμενων, στο φοιτητικό - σπουδαστικό σύλλογο.

Με νέες δυνάμεις, αλλά και με γραμμή σύγκρουσης, ανατροπής, με αλλαγή τελικά τάξης στην εξουσία και όχι γραμμή για αλλαγή διαχειριστών, εντός του εκμεταλλευτικού συστήματος και των διεθνών συμμαχιών του.