ΓΑΛΛΙΑ
Νέοι στους δρόμους κατά του αντεργατικού εκτρώματος
Τετάρτη 6 Απρίλη 2016

Στιγμιότυπο από τις χτεσινές πορείες στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες κινητοποιήσεις κατά του αντεργατικού νόμου «Ελ Κομρί» έγιναν χτες, κύρια με τη συμμετοχή μαθητών και φοιτητών, τμημάτων της νεολαίας που αντιδρά στα σχέδια μετατροπής τους σε φτηνά ανταλλακτικά για τις μεγάλες εταιρείες. Στα πλακάτ των διαδηλωτών κυριάρχησαν συνθήματα όπως «"εργατικός νόμος" - δε θα πάρουμε», αλλά και «κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση» κ.τ.λ.

Διαδηλώσεις έγιναν σε Παρίσι, αλλά και Μασσαλία, Γκρενόμπλ, Τουλούζη, Στρασβούργο κ.τ.λ. ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 9 Απρίλη όπου προετοιμάζεται νέα μεγάλη κινητοποίηση, με την πρωτοβουλία εργατικών συνδικάτων. Η κυβέρνηση επιστράτευσε και δυνάμεις καταστολής (η χώρα παραμένει σε «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας»), ενώ ειδικά στην πρωτεύουσα έγιναν δεκάδες προσαγωγές.

Χτες, ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ στην Ολομέλεια αναμένεται να φτάσει στις αρχές Μάη. Ο νέος νόμος προωθεί την ευρεία εξάπλωση των ελαστικών συνθηκών εργασίας, αλλά και τη δραστική διευκόλυνση των απολύσεων.