Γενικευμένο φαινόμενο οι απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει μια ενδεικτική μόνο εικόνα όσων κατέγραψε στο ρεπορτάζ του το τελευταίο εξάμηνο

Κυριακή 10 Απρίλη 2016

Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του «Ζούρα» βρέθηκαν στο στόχαστρο της εργοδοσίας εξαιτίας του πολυήμερου δίκαιου αγώνα τους
Τουλάχιστον 60 απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους έχει καταγράψει το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» από το Σεπτέμβρη του 2015 μέχρι σήμερα, δίνοντας μια ενδεικτική μόνο εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στους χώρους δουλειάς. Πολλές από αυτές τις απολύσεις έγιναν μετά από γενικές, κλαδικές ή επιχειρησιακές απεργίες και αφορούν εργαζόμενους που πρωτοστάτησαν στην οργάνωσή τους.

Αλλες, πάλι, μεθοδεύτηκαν από τους εργοδότες καιρό πριν ανακοινωθούν στους εργαζόμενους, για ασήμαντη αφορμή, δείχνοντας ότι η εργοδοσία δουλεύει μεθοδικά για να απαλλαγεί από τις δυνάμεις εκείνες που μπαίνουν μπροστά, για να οργανώσουν και να κινητοποιήσουν τους συναδέλφους τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Αυτό που διαπερνάει σαν νήμα όλες τις περιπτώσεις, είναι η στάση της κυβέρνησης. Στο σύνολο των απολύσεων και μόνο μετά από παρεμβάσεις των σωματείων, το υπουργείο Εργασίας αρκέστηκε σε πύρινες καταγγελίες και ευχολόγια, χωρίς πουθενά να παρέμβει ουσιαστικά κατά της εργοδοσίας και να επιβάλλει ανάκληση της απόλυσης.

Ετσι, μετά από έναν και πλέον χρόνο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η εργοδοσία όχι μόνο δεν άλλαξε τη στάση της απέναντι στους εργαζόμενους που αγωνίζονται και διεκδικούν, αλλά έχει γίνει και πιο επιθετική, με τις πλάτες της κυβέρνησης και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα να φιλοδωρήσει το κεφάλαιο και με έναν νέο συνδικαλιστικό νόμο, για να βάλει επιπλέον περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση και να περιορίσει κι άλλο το δικαίωμα στην απεργία.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι παρά τις διώξεις και τις απολύσεις, που δείχνουν και το μέγεθος των εμποδίων που βάζουν από κοινού κυβέρνηση και εργοδοσία στην προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων και ανασύνταξης του κινήματος, νέες αγωνιστικές δυνάμεις ξεπηδούν στους χώρους δουλειάς και αναδεικνύονται σε πρωτοπόρους οργανωτές. Μάλιστα, εκεί που υπήρξε οργανωμένη απάντηση στις απολύσεις και εκφράστηκε έμπρακτα και μαχητικά η αλληλεγγύη, η εργοδοσία αναγκάστηκε να τις πάρει πίσω.

Αυτό είναι που δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι, για να ακυρώσουν την προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, στοχοποιώντας πρώτα απ' όλους τα πιο μαχητικά και πρωτοπόρα στελέχη του ταξικού κινήματος, τους κομμουνιστές που δρουν στους χώρους δουλειάς. Παρακάτω, παρουσιάζουμε μια μικρή μόνο εικόνα από τις απολύσεις του τελευταίου εξαμήνου, όπως τις κατέγραψε ο «Ριζοσπάστης».

Σεπτέμβρης 2015
Οκτώβρης 2015
Νοέμβρης 2015
Δεκέμβρης 2015
Γενάρης 2016
Φλεβάρης 2016
Μάρτης 2016
Απρίλης 2016

Χ. Μ.