ΕΦΟΔΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ
Κόκκινο, όπως αίμα

Κρανίου τόπος μετά την «αντισυνταγματική» εισβολή της αστυνομίας. Καταστροφή, αίμα, 50 τραυματίες και 92 συλλήψεις

Τρίτη 24 Ιούλη 2001

Associated Press

Από τη χτεσινή οργισμένη διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο στη Ρώμη, με το σύνθημα Assasini (δολοφόνοι) να δίνει και να παίρνει...
ΓΕΝΟΒΑ.-

0.47 ξημέρωμα Κυριακής. Στο σύγχρονο σχολικό συγκρότημα στη Βία Τσεζάρε Μπατίστι, κτίριο που ο Δήμος της Γένοβας είχε παραχωρήσει στο «Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβας» για να στεγαστεί το Κέντρο Τύπου, επικρατούσε οργασμός δουλιάς. Αλλά στο συντονιστικό κέντρο και στο απέναντι κτίριο, που χρησιμοποιούνταν ως κατάλυμα, τα πράγματα ήταν κάπως πιο ήρεμα, καθώς οι περισσότεροι απ' όσους βρίσκονταν μέσα προσπαθούσαν να πάρουν ένα υπνάκο μέσα στους υπνόσακους. Ομως, στο Κέντρο Τύπου, δεκάδες δημοσιογράφοι από πολλές χώρες του κόσμου πυρετωδώς μετέδιδαν τα τεκταινόμενα του Σαββάτου και κυρίως τη μεγαλειώδη διαδήλωση, με την οποία κορυφώθηκαν οι διαδηλώσεις κατά του G-8. 0.48, η ιταλική αστυνομία με τη συνδρομή ελικοπτέρων ξεκίνησε την αιφνιδιαστική εισβολή...

Δεκάδες οπλισμένοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο κτίριο, αφού πρώτα συνάδελφοί τους είχαν επιτεθεί στο κτίριο με δακρυγόνα, ενώ τα ελικόπτερα φώτιζαν το σκηνικό, που λες και ξεπηδούσε από πολεμική ταινία, απ' αυτές που κόβουν την ανάσα του ανύποπτου θεατή, ενώ τα τεθωρακισμένα οχήματα, με τα οποία είχαν καταφθάσει οι αστυνομικοί, είχαν αποκλείσει τη Βία Μπατίστι. Οπως ανέφεραν οι αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικοί, πλήρως εξοπλισμένοι, έσπασαν τις πόρτες και μπήκαν φωνάζοντας στο σύγχρονο σχολικό συγκρότημα.

Οταν εισέβαλαν οι αστυνομικοί, ουδείς εκ των παρευρισκομένων σ' αυτά, πρόβαλε αντίσταση και μάλλον πιάστηκαν εξ' απίνης. Οι αστυνομικοί, σύμφωνα, τόσο με το Γαλλικό Πρακτορείο, όσο και με το ανεξάρτητο Indymedia, προχωρούσαν σε ομάδες και χτυπούσαν αδιακρίτως διαδηλωτές, δημοσιογράφους, ακόμη και ηλικιωμένους, ενώ κατέστρεφαν τα πάντα στο διάβα τους. Ενώ όσοι προσπάθησαν να προστατευτούν από τα χτυπήματα των αστυνομικών, ξυλοκοπήθηκαν ακόμη αγριότερα και συνελήφθησαν για αντίσταση κατά της αρχής!

Αίμα παντού!

Το έργο αυτό της πρωτοφανούς αγριότητας και της μανιακής καταστολής της αστυνομίας κράτησε 3 ολόκληρες ώρες και τα αποτελέσματά του ήταν έκδηλα παντού. Αίμα στους τοίχους, στις τουαλέτες, στις σκάλες, σε όλους τους ορόφους και στα δύο κτίρια. Στο Κέντρο Τύπου και στο σχολείο που χρησιμοποιείτο ως ξενώνας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβας, οι τραυματίες αγγίζουν τους 50, αρκετοί από αυτούς σοβαρά, ενώ οι αστυνομικοί περιφρουρούσαν και τη μεταφορά τους στα νοσοκομεία της πόλης, όπου ορισμένους εξ αυτών τους έθεταν υπό φρούρηση, δηλαδή σύλληψη! Συνολικά, οι συλληφθέντες από την επιχείρηση της αστυνομίας έφθασαν τους 92... Σύμφωνα με το Indymedia, ανάμεσα στους συλληφθέντες και τους τραυματίες είναι δημοσιογράφοι και διαδηλωτές, από τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Τουρκία κ.α., ενώ στους βουλευτές και τους δικηγόρους, που κλήθηκαν από τους ακτιβιστές, οι αστυνομικοί απαγόρευσαν την είσοδο.

Ενας δημοσιογράφος του περιοδικού του συντονιστικού οργάνου, ο Μάικλ Γκίζερ, που ήταν μέσα στο κτίριο, είπε ότι «οι αστυνομικοί κλοτσούσαν και χτυπούσαν με τα γκλομπ τους ανθρώπους, κυρίως νέους, που ήταν πεσμένοι στο έδαφος». «Ενας αξιωματικός φώναξε δύο φορές "φτάνει, φτάνει", αλλά δεν τον άκουσαν», πρόσθεσε. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι στο εσωτερικό του κτιρίου, τα τζάμια του οποίου έσπασαν, όλα είναι αναποδογυρισμένα, σαν να πέρασε τυφώνας, ενώ στο πάτωμα και στους τοίχους υπάρχουν κηλίδες αίματος.

Κύριος στόχος το υλικό των διοργανωτών

«Αυτή είναι η Λατινική Αμερική, είναι φασισμός», φώναζε στο δρόμο ένας περαστικός, καθώς ένα ελικόπτερο πετούσε πάνω από τη στέγη του κτιρίου και το φώτιζε με τον προβολέα του. Εκτός, όμως, από τον τόσο σημαντικό ανθρώπινο παράγοντα και τη ζωή, που τόσο βάναυσα κακοποιήθηκε στην επίθεση της αστυνομίας, όλα τα ντοκουμέντα, αλλά και το αποδεικτικό υλικό που είχε μαζέψει το Συντονιστικό Κέντρο του Κοινωνικού Φόρουμ κατασχέθηκε. Οι εικόνες που έχουν καταγραφεί και μεταδοθεί ανά την υφήλιο είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικές. Ντουλάπες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, θρανία που χρησιμοποιούνταν ως γραφεία, καρέκλες, βιβλία, προσωπικά είδη, υπνόσακοι. Ολα ένα κουβάρι και κατεστραμμένα, ενώ, σύμφωνα με όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και το ίδιο το Κοινωνικό Φόρουμ, η αστυνομική μανία, εκτός από την επίδειξη ισχύος και την τρομοκρατία, στόχο είχε το υλικό, τόσο του Κέντρου Τύπου, όσο και του Συντονιστικού Κέντρου. Οι αστυνομικοί, μετά την 3ωρη επιδρομή, άφησαν πίσω τους καταστροφή, τόσο των δύο σχολείων και πήραν μαζί τους όλα τα αρχεία των δικηγόρων του Κοινωνικού Φόρουμ με τις υποθέσεις των περίπου 500 συλληφθέντων και τα στοιχεία κατά της αστυνομίας, το αποδεικτικό υλικό και τις κασέτες από τα ανεξάρτητα ΜΜΕ Indymedia, Radio Gap, Manifesto Carta, ουσιαστικά το αποδεικτικό υλικό όπου έχουν καταγραφεί οι προβοκάτσιες της αστυνομίας, η δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι, οι αναίτιες και αυθαίρετες επιθέσεις, τους υπολογιστές με τα αρχεία του Κοινωνικού Φόρουμ, όσον αφορά το συντονισμό των ενεργειών για τις διαδηλώσεις, τα ονόματα όσων συμμετείχαν, ακόμη και τη λίστα με τους δημοσιογράφους, που ελάμβαναν μέσω του Διαδικτύου τα ενημερωτικά δελτία!

Οι μάσκες πέφτουν

Την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του Φόρουμ, Βιτόριο Ανιολέτο, δήλωσε ότι οι ενέργειες των αστυνομικών αρχών ήταν πλήρως αντισυνταγματικές, αφού δεν υπήρχε ένταλμα και εννοείται ότι δεν υπήρχε κανένα ίχνος «τρομοκρατών», που θα μπορούσαν να ισχυριστούν οι αστυνομικές αρχές, βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου, με τον οποίο στοιχεία για περίπτωση «εντοπισμού τρομοκρατών» δικαιολογούν απροειδοποίητη και χωρίς ένταλμα επιχείρηση. Επίσης, ο Ανιολέτο τόνισε ότι η αστυνομία έψαχνε και τελικά κατάσχεσε υλικό των διαδηλώσεων της Παρασκευής και του Σαββάτου, από το οποίο αποδεικνυόταν ο ρόλος της αστυνομίας και το οποίο προοριζόταν για τις ανακριτικές επιτροπές και τα δικαστήρια. Υλικό, που, σύμφωνα με τον Ανιολέτο, μπόρεσε στο μεγαλύτερο και κρισιμότερο μέρος του, να φυγαδευτεί από το κτίριο από δημοσιογράφους και ακτιβιστές, που τόλμησαν να πηδήξουν ακόμη και από τον τρίτο όροφο του κτιρίου!

«Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να ερευνά χωρίς ένταλμα τις κατοικίες ανθρώπων, αν ψάχνει για όπλα και εκρηκτικά», στο πλαίσιο μιας αντιτρομοκρατικής έρευνας, δήλωσε ο δικηγόρος Ρικάρντο Πασέτζι. «Αυτός δεν είναι δημοκρατικός τρόπος για να ενεργεί κανείς. Η αστυνομία δε σεβάστηκε ούτε τα πολιτικά δικαιώματά μας, ούτε το Σύνταγμα», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Βιτόριο Ανιολέτο, ενώ ο γερουσιαστής Λουίτζι Μαλμπάρμπα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης χαρακτήρισε το γεγονός «ενέργεια μιας νοτιοαμερικάνικης δημοκρατίας».

Βέβαια, διαφορετικά θέλησε να παρουσιάσει το ζήτημα ο εκπρόσωπος της Νομαρχίας της Γένοβας, Σγκάλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική RAI, όπου δήλωσε ότι κατασχέθηκαν βέργες, μαχαίρια, αιχμηρά αντικείμενα και μαύρα μπλουζάκια. Αλλά ούτε αυτό φτάνει για να δικαιολογήσει τις «αλά Ντούτσε» ενέργειες της αστυνομίας της Γένοβας.