ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2016

ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΟΥ
ΦΩΤΟ

Την Κυριακή 17/4, στις 10.45 στο νεκροταφείο Καισαριανής, θα τελεστεί το μνημόσυνο της ΙΟΥΛΙΑΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, συζύγου του Γεώργιου Μπακόπουλου μέλους του παραρτήματος Παγκρατίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στη μνήμη της ο σύζυγός της προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

8 Μάρτη είναι η μέρα της γυναίκας. Αυτή τη μέρα «έφυγε» από κοντά μας η ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΟΥ, το γένος Γκαστή, αγωνίστρια της λευτεριάς, της δικαιοσύνης, της ισότητας και του σοσιαλισμού. Γεννήθηκε το 1918 στο χωριό Δίλοφο Κεντρικού Ζαγορίου της Ηπείρου. Εκεί μεγάλωσε με τον αδερφό της Δημήτρη (Τάκη) Γκαστή, ο οποίος τη μύησε στις ιδέες της αριστεράς. Εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ, στον ΕΛΑΣ και στη συνέχεια κατατάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό.

Οι πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν τότε στην Ελλάδα την ανάγκασαν να ακολουθήσει το δρόμο της προσφυγιάς. Από το 1949 έζησε στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν (πρώην ΕΣΣΔ), όπου δημιούργησε οικογένεια με το σύντροφό της στον αγώνα και κατόπιν στη ζωή, το δάσκαλο, αξιωματικό του ΔΣΕ, Νίκο Πολυχρονιάδη. Μαζί απέκτησαν δύο κόρες την Ολγα και την Ελένη, στις οποίες μετέφερε τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας, τα τραγούδια και τους χορούς της Ηπείρου. Μετά από 30 χρόνια αναγκαστικής προσφυγιάς, το 1975 επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Διακρινόταν για την απέραντη ανθρωπιά, ηρεμία, σοφία της και την ψυχική ομορφιά. Η σεμνότητα, η αγνότητα, η καλοσύνη ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς της. Ηταν διακριτική σύζυγος, παραδειγματική μητέρα, τρυφερή και γλυκιά γιαγιά. Πάντα γελαστή, πονόψυχη και πρόσχαρη για τον άλλο, τραγουδώντας τα τραγούδια της Ηπείρου στα γλέντια, αλλά και στις δυσκολίες. Θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη και τρυφερότητα.

Οι κόρες της Ολγα και Ελένη, ο γαμπρός της Κώστας Μπασιούκας και οι εγγονές της Αθηνά και Ειρήνη.

ΙΟΥΛΙΑ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Την Κυριακή 17 Απρίλη, στις 10 π.μ., στην εκκλησία των Νεγάδων Κεντρικού Ζαγορίου του νομού Ιωαννίνων θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνό της.

Στη μνήμη της, οι κόρες της και ο γαμπρός της προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.