ΑΥΣΤΡΙΑ
Προειδοποιεί με κλείσιμο των συνόρων
Παρασκευή 15 Απρίλη 2016

MotionTeam

Με κλείσιμο των συνόρων προειδοποιεί η Αυστρία την Ιταλία όσον αφορά τους συνοριακούς ελέγχους στο Μπρένερ λόγω του Προσφυγικού, με τον υπουργό Αμυνας να τονίζει ότι η αυστριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη «σε ακραία κατάσταση» ακόμη και να κλείσει τα σύνορα. Μιλώντας από το Ινσμπρουκ, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, σε εκδήλωση του κόμματός του, ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας, Χανς Πέτερ Ντοσκότσιλ, δήλωσε πεπεισμένος πως η Αυστρία πρέπει να διατηρήσει την πρωτοβουλία, τονίζοντας πως η Βιέννη έχει υποχρέωση «να βοηθήσει τον εαυτό της», όπως μεταδίδει η αυστριακή «Standard». Επανέλαβε την πρόθεση για έλεγχο συνόρων στο Μπρένερ, λέγοντας πως «εάν η Ιταλία κάνει όπως περιμένει και η Γερμανία όπως περιμένουμε, τότε στο Τιρόλο θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

«Αν η πιθανότητα να μπλοκάρει η Αυστρία τα σύνορα στο Μπρένερ για να σταματήσει τους μετανάστες προερχόμενους από την Ιταλία βρει επαλήθευση, θα είναι κάτι το πολύ σοβαρό», απάντησε χτες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, «θα ήταν μια κίνηση αρνητική για την οικονομία, ενώ κάτι τέτοιο θα αποτελούσε και ένα αρνητικό μήνυμα για την Ευρώπη».

Οσον αφορά τους ενισχυμένους συνοριακούς ελέγχους που προτίθεται να εφαρμόσει η Αυστρία στα σύνορά της με την Ιταλία, η Επιτροπή εξέφρασε χτες την ανησυχία της, αναμένοντας πρόσθετες διευκρινίσεις από τις αυστριακές αρχές, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση.

Συνολικά 4.000 ήταν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη νότια Ιταλία το τελευταίο 48ωρο. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη εξωλέμβιας μηχανής του πλεούμενου στο οποίο επέβαιναν. Από την αρχή του έτους έφτασαν στη χώρα περισσότεροι από 24.000 μετανάστες, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές. Σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015, σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 55%. Χτες, αποβιβάστηκαν στο Ρήγιο της Καλαβρίας 558 άνθρωποι, προερχόμενοι κυρίως από την Αφρική, 121 στην Κατάνη της Σικελίας και 235 στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας. Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από τους κατά τόπους νομάρχες να καταφέρουν να εξασφαλίσουν άλλες 15.000 κλίνες σε διάφορες περιφέρειες της Ιταλίας για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Συνολικά, στα υπερπλήρη κέντρα παραμονής βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, 112.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, το σύνολο των αφίξεων φέτος στην Ιταλία μπορεί και να ξεπεράσει τις 300.000.

Εξάλλου, «ένας ανησυχητικά μεγάλος» αριθμός μεταναστών καταφτάνει στη Λιβύη, για να διασχίσει τη Μεσόγειο, δήλωσε προχτές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποιώντας ότι η Ιταλία θα πρέπει να προετοιμαστεί να υποδεχτεί νέο κύμα προσφυγικών ροών, για να αποφύγει ένα νέο χάος στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Δικαιολογεί την κράτηση προσφύγων η Κομισιόν

Την παραδοχή ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει σε ορισμένες περιπτώσεις την κράτηση αιτούντων άσυλο και μεταναστών, έκανε χτες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Ερνστ Τόβε. Κληθείσα να σχολιάσει την έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ότι τα νησιά Χίος και Λέσβος έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία όντως προβλέπει κάτι τέτοιο, αλλά, όπως ισχυρίστηκε, «ως έσχατη λύση» και σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Την ίδια ώρα, μερικές χιλιάδες άνθρωποι στα ελληνικά νησιά γίνονται θύματα αυτής της... έσχατης λύσης.

Προσέθεσε, δε, ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα δικαιώματα των παράτυπων μεταναστών γίνονται σεβαστά». Οσον αφορά το διωγμό ή την κράτηση προσφύγων, η Ερνστ Τόβε «διαβεβαίωσε» ότι όλες οι διαδικασίες είναι απόλυτα συμβατές με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία και πρόσθεσε πως η Επιτροπή μεριμνά ούτως ώστε να βρίσκονται οι κατάλληλες λύσεις σε περιπτώσεις που αφορούν ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.