ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
«Νόμιμη διαπλοκή» η στήριξη του κράτους και των κυβερνήσεων στο κεφάλαιο

Απόσπασμα από την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, προχτές στη Βουλή

Κυριακή 17 Απρίλη 2016

Eurokinissi

Κάθε φορά, λοιπόν, που οι κυβερνήσεις, πριν οι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ετοίμαζαν σφαγή λαϊκών δικαιωμάτων και μπαράζ μέτρων κατά του λαού, χρησιμοποιούσαν τον αποπροσανατολισμό, την άσφαιρη αντιπολίτευση, έφτιαχναν Εξεταστικές και άλλου είδους επιτροπές, που δήθεν θα έβαζαν το μαχαίρι που θα πήγαινε ως το κόκαλο, άλλαζαν την ατζέντα ή προσπαθούσαν να αλλάξουν την ατζέντα της συζήτησης.

Είναι σίγουρο, πλέον, γιατί το τρικ αυτό έχει πολυχρησιμοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια, ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν πρωτοτυπεί. Τουλάχιστον αυτό.

Η πείρα δείχνει ότι το μαχαίρι ποτέ δεν μπήκε στο κόκαλο, τα είπε αναλυτικά και ο εισηγητής μας, ούτε μπορεί στην πραγματικότητα να μπει από αυτούς που μας κυβερνάνε και βρίσκονται στην ίδια γραμμή πλεύσης.

Μέσα από τις διάφορες επιχειρήσεις κατά της διαφθοράς επιδιώκεται μόνο η εκτόνωση της λαϊκής αγανάκτησης.

Επιδιώκεται να συγκαλυφτεί ότι για το χρέος, για τα ελλείμματα, η πρώτη και κύρια αιτία είναι οι παροχές προς τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, με τις συνεχείς φοροαπαλλαγές, τις συνεχείς ενισχύσεις, με τα διάφορα κίνητρα, τα κοινοτικά κονδύλια, τις συμπράξεις με τους ομίλους, τα γνωστά ΣΔΙΤ κ.λπ.

Μέσα σε αυτό, λοιπόν, το αλισβερίσι εκτρέφονται και τα διάφορα σκάνδαλα, ενώ συγκαλύπτονται οι πραγματικές αιτίες για τη σημερινή βαθιά κρίση του συστήματος, που επιδιώκει την έξοδο από αυτήν με ολομέτωπη επίθεση μόνο στα λαϊκά δικαιώματα.

Κι επειδή έχετε σηκώσει, υποκριτικά κατά την άποψή μας, τη σημαία κατά της διαπλοκής, για να έχουμε το καλό ερώτημα:

Η τροπολογία, παραδείγματος χάριν, που φέρατε και ψηφίσατε πριν από μια βδομάδα, με την οποία απαλλάσσετε τους μονοπωλιακούς ομίλους από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, την ώρα που τσακίζετε στη φορολογία τους εργαζόμενους, τι είναι;

Η τροπολογία που φέρατε προχτές, με την οποία απαλλάσσετε τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις από πρόστιμα, από τέλη, από άλλες επιβαρύνσεις, τι είναι;

Δεν είναι δείγματα της νόμιμης διαπλοκής και στήριξης του κράτους και των κυβερνήσεων στο μεγάλο κεφάλαιο;

Κι όλα αυτά, βέβαια, στη ζούλα, με εκπρόθεσμες τροπολογίες, για να μην παίρνει και πολύ χαμπάρι ο λαός.

Καταθέτουμε στα πρακτικά αυτές τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ ως δείγμα αυτής ακριβώς της διαπλοκής!

Η διαφθορά και η διαπλοκή είναι εδώ, πανταχού παρούσα.

Η σαπίλα του συστήματος δεν γιατρεύεται με εξεταστικές επιτροπές και με κάποια ημίμετρα.

Ανάσα ζωής για το σύστημα είναι τελικά αυτά. Αλλαγή σκυτάλης για κάποια «τζάκια» ίσως, ανανέωση προσωπικού.

Η κυβέρνηση και τα κόμματα δεν πρέπει να συσκοτίζουν τον πραγματικό χαρακτήρα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που ζει η Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια.

Δεν πρέπει να συσκοτίζουν το χαρακτήρα και τις αιτίες της αντιλαϊκής επίθεσης, θεωρώντας ότι για όλα φταίνε η ανορθολογική δήθεν λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι σχέσεις διαπλοκής των κομμάτων που κυβέρνησαν με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και εκεί να βάζουμε τελεία.

Δεν έχουμε αυταπάτες για τα όποια αποτελέσματα της Εξεταστικής

Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να γίνει έλεγχος και για τα δάνεια των κομμάτων και για τα δάνεια των ΜΜΕ από το τραπεζικό σύστημα.

Οπως και να γενικευτεί και για το πλήθος των θαλασσοδανείων που έχουν δοθεί σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και για τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις που έχουν λάβει από το κράτος.

Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, τα είπε και ο Ν. Καραθανασόπουλος στην εισήγησή του, αλλά βεβαίως δεν έχουμε και αυταπάτες για τα όποια αποτελέσματα.

Θα ψηφίσουμε, βέβαια, υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής, αν και ο έλεγχος θα μπορούσε πάρα πολύ καλά να γίνει και χωρίς καμιά Εξεταστική Επιτροπή.