Αντάμωμα μαθητών της Γκράβας και των Πατησίων στο Γαλάτσι
Τετάρτη 20 Απρίλη 2016

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε για άλλη μια χρονιά το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Γαλάτσι, το Σάββατο, όπου συμμετείχαν μαθητές από σχολεία του 5ου Διαμερίσματος Αθηνών και από τα σχολεία της Γκράβας.

Ιδιαίτερη αξία είχε η προετοιμασία του Φεστιβάλ από πολλούς μαθητές, μέλη και φίλους της ΚΝΕ, όλο το προηγούμενο διάστημα, με μία από τις πρωτοβουλίες να είναι το τουρνουά ποδοσφαίρου (5x5) και μπάσκετ (3on3) μια βδομάδα πριν. Στην Γκράβα, μοιράστηκαν μέσα σε τάξεις τα ερωτηματολόγια της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για να συμπληρωθούν από τους μαθητές. Στα σχολεία του 5ου Διαμερίσματος, τα τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ οργανώθηκαν και δουλεύτηκαν με κεντρικό σύνθημα «ο Αθλητισμός είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια». Εγιναν συσκέψεις και συζητήσεις με μαθητές στα διαλείμματα, στο σχόλασμα.

Αλλά και στο Φεστιβάλ έγινε τουρνουά πινγκ - πονγκ, με μεγάλη συμμετοχή, ενώ οι νικητές πήραν τα μετάλλιά τους στην απονομή που ακολούθησε, τόσο για το πινγκ - πονγκ, όσο και για τα τουρνουά μπάσκετ και ποδοσφαίρου.

Ιδιαίτερη στιγμή στο Φεστιβάλ ήταν το διαδραστικό παιχνίδι «Ακου τι είπαν», με ερωτήσεις από project μαθητών με θέμα «Λέμε ΟΧΙ στα ναρκωτικά». Στο παιχνίδι μπήκαν ζητήματα όπως «Πώς μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα των ναρκωτικών;», «Τα ναρκωτικά πρέπει να χωρίζονται σε μαλακά και σκληρά;».


Ακόμα, έγινε συζήτηση με θέμα «Μπορούμε τελικά να αλλάξουμε τον κόσμο...; Ελα και πες μας τη γνώμη σου», που ξεκίνησε με βιντεοπροβολή για το Προσφυγικό. Οι μαθητές συμμετείχαν στη συζήτηση μεταφέροντας πείρα από τα σχολεία τους. Χαρακτηριστικά, ένας μαθητής σημείωσε ότι πρόσφατα ένας καθηγητής είπε στους μαθητές: «Αν δείτε κάποιον πρόσφυγα, ούτε ματιά να μην του ρίξετε», αναδεικνύοντας πώς ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις με αφορμή το Προσφυγικό καλλιεργούνται μέσα στα σχολεία ακόμη και από καθηγητές. Μαθητές μίλησαν, τέλος, και για τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που πήραν με απόφαση του 15μελους Συμβουλίου στα σχολεία τους, για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.

Ακολούθησε συναυλία από πλήθος μαθητικών συγκροτημάτων και από τους George Zervos & Band.