ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλατύ κάλεσμα σε μαθητές, σχολεία, γειτονιές

Στο Μαθητικό Φεστιβάλ στο Περιστέρι μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

Τετάρτη 20 Απρίλη 2016

Από τις ξεναγήσεις στην έκθεση που ετοίμασαν οι μαθητές
Με πλατύ κάλεσμα στους μαθητές στα σχολεία, στις γειτονιές, στα φροντιστήρια, τα μέλη της ΚΝΕ στο Περιστέρι δούλεψαν ακούραστα μέχρι την τελευταία στιγμή για την επιτυχία του Μαθητικού Φεστιβάλ της Οργάνωσης! Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το Σάββατο στην πλατεία Δημαρχείου, νέα παιδιά που ήθελαν να ακούσουν, να συζητήσουν, να απολαύσουν τις δημιουργίες των συμμαθητών τους...

Κεντρικός ομιλητής στο Φεστιβάλ ήταν ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, που μίλησε για το περιεχόμενο του συνθήματος του Φεστιβάλ «Αλλαξε τον κόσμο το 'χει ανάγκη», αλλά αναφέρθηκε και στις τρέχουσες εξελίξεις και ιδιαίτερα για την προσφυγιά και τον πόλεμο επισήμανε:

«Εδώ και μήνες βλέπουμε καθημερινά εικόνες χιλιάδων ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών. Οικογένειες και παιδιά να στοιβάζονται σε "κέντρα κράτησης", σε πλατείες, σε γήπεδα και ακατάλληλες υποδομές. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες καθώς τους αφήνει στην τύχη τους, χωρίς να εξασφαλίζονται στοιχειώδεις ανάγκες.

Δε γίνεται η νέα γενιά να συνηθίζει στις εικόνες θανάτου και φρίκης!

Από το τέλος του 2014 οι πρόσφυγες υπολογίζονται στα 60.000.000! Μόνο το καλοκαίρι που μας πέρασε, άφησαν την τελευταία τους πνοή στη Μεσόγειο 2.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά. Και πόσοι ακόμα είναι αυτοί που δεν έχουν καταγραφεί ή δεν ξεβράστηκαν στις ακτές για να τους καταγράψουν έστω και σαν αριθμούς...

Ο Ν. Αμπατιέλος στο βήμα του Φεστιβάλ
Αυτή η φρίκη έχει την υπογραφή:

-- Της ΕΕ, που στα σχολικά βιβλία την παρουσιάζουν σαν ένωση της αλληλεγγύης και της προόδου.

-- Του ΝΑΤΟ, που στα σχολεία μάς λένε ότι είναι οργανισμός για την ειρήνη και την ασφάλεια... ποιανού άραγε; Το ΝΑΤΟ που το ίδιο φταίει για την προσφυγιά εκατομμυρίων ανθρώπων, τις σφαγές χιλιάδων καθημερινά, το ΝΑΤΟ που ευθύνεται για τη διάλυση χωρών, για δικτατορίες, για θανάτους από πείνα και δίψα, για την καταλήστευση του πλούτου των χωρών απ' όπου φεύγουν πρόσφυγες και μετανάστες, αυτό το ΝΑΤΟ κάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τάχα για να λύσει το πρόβλημα της προσφυγιάς.

Μα, αυτό το έγκλημα που ζούμε έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ!

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι, εκτός από το ΚΚΕ, λένε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι το κοινό μας σπίτι... Για τους εκμεταλλευτές είναι βίλα όχι απλά σπίτι. Για τους λαούς είναι αντίσκηνο στην Ειδομένη, είναι φονικές μηχανές, είναι φυλακή.

-- Αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης. Που είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια, έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ που έχουν σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό. Σ' αυτό το μακελειό, όλα αυτά τα χρόνια, συμμετείχε από την αρχή μέχρι και σήμερα και η ελληνική αστική τάξη και όλες οι κυβερνήσεις της. Οχι μόνο θεωρητικά αλλά και με στρατό, με πλοία, με δυνάμεις...


Συμμετείχε βγάζοντας από το υστέρημα του ελληνικού λαού, κόβοντας από νοσοκομεία, σχολεία, από παροχές, και πληρώνοντας εξοπλισμούς για να χτυπούν αυτούς τους λαούς...

Η συμπόνια της κυβέρνησης είναι στα λόγια. Στην πράξη συμφωνεί με τις αποφάσεις της ΕΕ για τον εγκλωβισμό των προσφυγών και το κλείσιμο των συνόρων, συνεχίζει τη συμμετοχή της χώρας στους πολέμους και στα επικίνδυνα παζάρια για τη μοιρασιά του πλούτου της περιοχής σε βάρος των λαών.

-- Συνολικά του καπιταλισμού και όσων στηρίζουν το σύστημα που στο σχολείο μάς το παρουσιάζουν σαν ό,τι καλύτερο έχει κατακτήσει ο άνθρωπος, το "ΤΕΛΟΣ" λένε της Ιστορίας, της εξέλιξης.

Βέβαια, η αλήθεια δεν είναι πάντα γραμμένη στα σχολικά βιβλία.

Η αλήθεια είναι ότι τη φωτιά των ιμπεριαλιστικών πολέμων την ανάβουν οι ανταγωνισμοί μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών που είναι οξύτατοι. Οι κόντρες και οι διαμάχες τους που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή μας για τον έλεγχο των αγορών, των ενεργειακών δρόμων, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, για το ποιος θα βάλει στο χέρι νέα κέρδη, ποιος θα χάσει λιγότερα... Κόντρες ξένες με τους λαούς».

Το Προσφυγικό ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης στο Φεστιβάλ, καθώς οι μαθητές είχαν ετοιμάσει και ειδική έκθεση για το θέμα όπου γινόντουσαν ξεναγήσεις, ενώ στο χώρο συγκεντρωνόταν και βοήθεια για τους πρόσφυγες. Ακόμα υπήρχε χώρος για γκράφιτι, ενώ μαθητές είχαν φτιάξει και έκθεση με κολάζ με θέμα το σχολείο στο σοσιαλισμό.

Ιδιαίτερο στοιχείο, η μπροσούρα που είχε φτιάξει η Μαθητική ΟΒ Χωράφας της ΚΝΕ που ήταν αφιερωμένη στους αγώνες των μαθητών του σχολικού συγκροτήματος όλα τα προηγούμενα χρόνια, για τα κτιριακά προβλήματα και ενάντια στο στοίβαγμα των μαθητών στις τάξεις, μέσα από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Περιστερίου για την Παιδεία, αλλά και διάφορες δραστηριότητες αλληλεγγύης, κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ κ.ά.