Β' ΛΥΚΕΙΟΥ
Μέχρι 50% η διαρροή

Ερευνα του οικονομικού Πανεπιστημίου δείχνει ότι σε αγροτικές, νησιωτικές και εργατικές περιοχές οι μαθητές μειώθηκαν στο μισό

Τετάρτη 25 Ιούλη 2001

Τεράστιες διαρροές μαθητικού πληθυσμού από τη Β' προς τη Γ` Λυκείου σε σχολεία της επαρχίας προκύπτουν από την έρευνα που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Στατιστικής Τεκμηρίωσης, Ανάλυσης και Ερευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Αντικείμενό της είναι η αξιολόγηση των Λυκείων της χώρας με βάση τις επιδόσεις των μαθητών και η έρευνα, της οποίας υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Ιω. Πανάρετος, αφορά στις επιδόσεις των μαθητών 518 λυκείων το σχολικό έτος 1999 - 2000. Οι ερευνητές επιχείρησαν μία κατάταξη των λυκείων του δείγματος στα 40 με τις καλύτερες επιδόσεις και τα 40 με τις χειρότερες και, όπως προκύπτει, ακόμα και οι όποιες βελτιώσεις στις επιδόσεις είναι αποτέλεσμα της μαθητικής διαρροής.

Ετσι, από σύγκριση της απόδοσης των μαθητών της Γ' Λυκείου το 1999 - 2000 με την απόδοσή της Β' Λυκείου την προηγούμενη χρονιά, διαπιστώνεται ότι και τα 40 Λύκεια με τη μεγαλύτερη βελτίωση στις επιδόσεις είναι δημόσια, και τα περισσότερα από αυτά είναι μικρά και βρίσκονται σε αγροτικές - νησιωτικές περιοχές (Αχαΐα, Καρδίτσα, Σάμος, Κιλκίς, Εβρος κλπ.) ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται και λύκεια από εργατοσυνοικίες της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά.

Το γεγονός της βελτίωσης στις επιδόσεις δεν μπορεί να θεωρηθεί θετικό αφού σε όλα αυτά τα Λύκεια υπήρξε από το 1998 - 1999 στο 1999 - 2000 μια μαθητική διαρροή γύρω στο 50%. «Αυτό σημαίνει ότι η "βελτίωση" οφείλεται, κυρίως, στην αποτυχία ή την απομάκρυνση μεγάλου αριθμού μαθητών από τα Λύκεια αυτά», σημειώνεται. «Οι μαθητές αυτοί, κατά τεκμήριο, είχαν χαμηλές βαθμολογίες και η απομάκρυνσή τους επέτρεψε στο μέσο όρο των βαθμολογιών να φαίνεται βελτιωμένος χωρίς κάτι τέτοιο να συμβαίνει στην πραγματικότητα».

Για μια ακόμα φορά τα ιδιωτικά σχολεία φαίνεται να σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις και τη μικρότερη «αποτυχία», αποτέλεσμα και της «πριμοδότησης» στους βαθμούς στα ιδιωτικά, την οποία έχουν καταγγείλει κατά καιρούς γονείς και καθηγητές. Οπως σημειώνουν και οι ερευνητές, μεταξύ των «καλύτερων» σχολείων το ποσοστό των ιδιωτικών είναι 27.5% ενώ αντίθετα στο σύνολο των «χειρότερων» σχολείων το ποσοστό των ιδιωτικών είναι μόλις 2.5%. Στα 40 Λύκεια με τη χαμηλότερη απόδοση υπάρχει μόνο ένα ιδιωτικό, ενώ τα 34 από αυτά είναι Λύκεια με λιγότερους από 100 μαθητές, τα οποία βρίσκονται και στις φτωχές αγροτικές περιοχές.

Και όπως είναι γνωστό, η απόρριψη από το λύκειο έχει δική της γεωγραφία. Ετσι, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τα λύκεια με τις καλύτερες επιδόσεις βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ τα χειρότερα, ως επί το πλείστον, στις αγροτικές - νησιωτικές περιοχές. Και από το δείγμα των Λυκείων της Αττικής προκύπτει ότι οι συνοικίες της Δυτικής Αθήνας εμφάνιζαν το μεγαλύτερο ποσοστό μαθητών που δεν προάγονται στις εξετάσεις του Ιούνη και το μικρότερο ποσοστό αριστούχων, ενώ έχουν το χαμηλότερο δείκτη απόδοσης σε όλες τις τάξεις. Αντίστοιχα χαμηλές είναι οι επιδόσεις των μαθητών Λυκείων του Πειραιά.