Αύριο η εκδήλωση τιμής για τη Σωτηρία
Τετάρτη 25 Ιούλη 2001

Μπροστά στην πύλη της ΕΤΜΑ (Ιερά οδός και Αγίας Αννης) θα συγκεντρωθούν αύριο, στις 8 μ.μ., εργαζόμενοι και νέοι για να τιμήσουν τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, της ΚΝίτισσας φοιτήτριας της Παντείου, που δολοφονήθηκε έξω από την πύλη του εργοστασίου - γκέτο της ΕΤΜΑ στις 28 Ιούλη του 1980. Είχε βρεθεί εκεί μαζί με συντρόφους της και μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες που σχολούσαν, καλώντας τους στη μεγάλη απεργία της επόμενης μέρας, όταν ένα από τα πούλμαν της εταιρίας τη χτύπησε και με εντολή του χαφιέ φύλακα συνέχισε την εγκληματική του πορεία περνώντας από πάνω της.

Η φετινή εκδήλωση μνήμης της δολοφονίας της Σωτηρίας συμπίπτει με τη δολοφονία του νεαρού διαδηλωτή Κάρλο Τζουλιάνι στη Γένοβα, πριν λίγες μόλις μέρες. Η βία και η καταστολή μπορεί να έχουν αλλάζει ονόματα, όμως δεν έχουν αλλάξει πρόσωπο. Οπως και τότε που στόχος του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος ήταν να σταματήσουν τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα, έτσι και σήμερα λαός και νεολαία παλεύουν ενάντια στις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, ενάντια στο τσάκισμα της κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας και δωρεάν υγείας, τη διάλυση της παιδείας. Τα οράματα της Σωτηρίας παραμένουν ζωντανά.

Την εκδήλωση τιμής, στη μνήμη της συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, το αντίστοιχο Συνδικάτο Αττικής - Πειραιά και νησιών και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου.