ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Πλήρης προσαρμογή στις εκάστοτε απαιτήσεις του κεφαλαίου για κερδοφορία και εύσημα από τον ΣΕΒ

Παρασκευή 6 Μάη 2016

Eurokinissi

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα
Ωρα με την ώρα ανεβαίνει ο αντιλαϊκός λογαριασμός ενόψει και της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες, μεθοδεύει την κατάθεση τροπολογιών της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, με κατεύθυνση την ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου, που έχει απομείνει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Σε κάθε περίπτωση, θα ακολουθήσει και νέο μπαράζ αντιλαϊκών παρεμβάσεων και στο σκέλος της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων και από την πλευρά του ΦΠΑ και σειράς από άλλους ειδικούς φόρους που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ήδη κουτσουρεμένο αφορολόγητο που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, θα μειωθεί ακόμη περισσότερο για τη μεγάλη πλειονότητα των μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών. Ετσι, ενώ ήδη σύμφωνα με το νομοσχέδιο περικόπτεται από τα 9.545 στα 9.090 ευρώ, το επίπεδο αυτό πιθανότατα θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο, στα 8.800 ευρώ, με ενδεχόμενο «προσαύξησης» κατά 100 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί της λαϊκής οικογένειας, μέχρι το τρίτο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιβαρύνσεις σε σχέση με το 2015 ξεκινούν από εισοδήματα της τάξης των 628 ευρώ το μήνα. Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται και ακόμη χειρότερα σενάρια, με κατεύθυνση τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο πλαίσιο της εμπροσθοβαρούς εφαρμογής των μέτρων, με τη συρρίκνωση του αφορολόγητου στα 8.182 ευρώ το αργότερο μέχρι το 2018.

Κλειδωμένη είναι πλέον και η παραπέρα διόγκωση του «κανονικού» συντελεστή ΦΠΑ στο 24% (από 23% σήμερα), με το εκτιμώμενο όφελος για το κρατικό ταμείο να φτάνει στα 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις «Εαρινές Προβλέψεις» της Κομισιόν. «Προ των πυλών» βρίσκονται και μια σειρά από τρανταχτές ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους για βενζίνες, στο φυσικό αέριο των νοικοκυριών, στους λογαριασμούς τηλεφωνίας, στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, στα τσιγάρα και σε μια σειρά από άλλα χαράτσια.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας βρίσκεται και το λεγόμενο «εφεδρικό πακέτο» (2% του ΑΕΠ ή ακόμη 3,6 δισ. ευρώ), από το οποίο θα «αντλούνται» τα αντιλαϊκά μέτρα σε περίπτωση οποιασδήποτε απόκλισης από τους στόχους των κρατικών προϋπολογισμών και των μνημονίων. Το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί με την παρουσία και του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, ως εκπροσώπου του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Μάλιστα, η ενεργοποίηση του «εφεδρικού πακέτου» θα γίνεται με βάση ειδικό αλγόριθμο, που σημαίνει τον εκ των προτέρων σαφή προσδιορισμό των μέτρων και των δράσεων που θα αναλαμβάνονται, σε συνδυασμό με τις τακτικές αξιολογήσεις των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων. Η σχετική λίστα συμπεριλαμβάνει και τους κωδικούς του προϋπολογισμού που αφορούν στην απόδοση συντάξεων και μισθών, αλλά και την παραπέρα απογείωση των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών.

Κάλεσμα για επενδύσεις με «κράχτη» την αντιλαϊκή πολιτική

Με το κεντρικό μήνυμα ότι «η Ελλάδα σταδιακά αλλάζει και παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες» απευθύνθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Βερολίνο από το Γερμανικό Σύνδεσμο Βιομηχάνων (BDI) και το περιοδικό «Economist». Οπως τόνισε, «παρά την επίπονη διαδικασία της συνεχούς προσαρμογής της χώρας μας, οφείλουμε σήμερα να δούμε τη μεγάλη εικόνα: η Ελλάδα μετασχηματίζεται σταδιακά σε μια οικονομία διαφορετική, γεμάτη με επενδυτικές ευκαιρίες», λέγοντας ότι «σταδιακά κατάφερε να πλησιάσει σε όρους ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και έχει ακόμη αρκετό δρόμο να καλύψει».

Ειδική έμφαση έδωσε στην «επιτακτική ανάγκη για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων» και βέβαια στη «γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», που αποτελεί ζήτημα «ζωτικής σημασίας» για τους εγχώριους βιομηχάνους. Επιπλέον, κάλεσε τους ξένους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις υπάρχουσες ευκαιρίες στους τομείς του τουρισμού, των logistics, της μεταποίησης τροφίμων, των τεχνολογιών πληροφορικής, των φαρμάκων, των μεταλλικών προϊόντων, της οικονομίας υπηρεσιών που απευθύνεται στην τρίτη ηλικία, σημειώνοντας ότι «οι παραπάνω τομείς της ελληνικής οικονομίας υπόσχονται σημαντικές υπεραξίες σε εκείνους τους επενδυτές που πρώτοι θα τολμήσουν να επενδύσουν». Επιπλέον, απέδωσε την αργοπορία της εξόδου από την κρίση στην «έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, στους αδύναμους θεσμούς, στις πελατειακές σχέσεις» και στην ταύτιση των μεταρρυθμίσεων μόνο με τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Την ίδια ώρα, μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου για την οικονομία, επαναφέρει το ζήτημα του «υψηλού» μισθολογικού κόστους στο δημόσιο τομέα, με φόντο και τις σχετικές παρεμβάσεις που ετοιμάζουν η συγκυβέρνηση και το κουαρτέτο. Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «μία ορθολογική αντιμετώπιση του θέματος θα ήταν να περικοπεί σε εύλογο χρονικό διάστημα ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα, έτσι ώστε η σχέση μεταξύ μισθών και απασχόλησης στην Ελλάδα να μην διαφέρει από εκείνη στη μέση ευρωπαϊκή χώρα». Ουσιαστικά αποτελεί ένα επιπλέον μέτρο εξοικονόμησης κρατικού χρήματος, το οποίο διεκδικούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες για επενδύσεις.

Μάλιστα, ποσοτικοποιώντας παραπέρα τους υπολογισμούς, τονίζουν ότι ο μέσος μεικτός μισθός στο Δημόσιο θα έπρεπε να μειωθεί κατά 3% ή 565 ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ δείχνοντας το δρόμο των απολύσεων, κάνουν ανοιχτά λόγο για παραπέρα συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 50%, που αντιστοιχεί σε 180 χιλιάδες υπαλλήλους.