ΣΥΡΙΑ
Ενδοϊμπεριαλιστικές ζυμώσεις με φόντο «εκεχειρία» και συνομιλίες
Τρίτη 10 Μάη 2016

Από τη χτεσινή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών στο Παρίσι...
ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πιέσεις για συνέχιση των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, διατήρηση της συμφωνίας παύσης πυρός και ανάσχεση της υποστήριξης των τζιχαντιστών με όπλα, πολεμοφόδια και μισθοφόρους από το εξωτερικό (και δη από την Τουρκία...) άσκησαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε στόχο το «συντονισμό» των ενεργειών τους σε σχέση με το συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία. Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι η διμερής συνεννόηση έγινε με φόντο τις νέες διαβουλεύσεις του Τζον Κέρι στο Παρίσι με ομολόγους του από Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Τυνησία, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, παρουσία του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής «αντιπολίτευσης», που συμμετέχει στις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις της Γενεύης, Ριάντ Χιτζάμπ...

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, που εξέδωσαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, επαναβεβαιώνουν «τη δέσμευσή» τους για παύση πυρός στη Συρία και ένταση των προσπαθειών για την εφαρμογή της στη χώρα. Ζήτησαν «όλες οι πλευρές» να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και υποδομών που είναι κρίσιμες για τον άμαχο πληθυσμό και εκτίμησαν ότι έχει σημειωθεί «πρόοδος» στις προσπάθειες για παύση των εχθροπραξιών «παρά τις δυσκολίες σε συγκεκριμένες περιοχές».

Ο Ρώσος υπουργός σημείωσε ως απαραίτητο το διαχωρισμό αντικαθεστωτικών συριακών οργανώσεων και τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή και ο Αμερικανός ομόλογός του φέρεται να συμφώνησε πως «είναι αποφασιστικός ο ρόλος» της στενής συνεργασίας Αμερικανών και Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων στο κοινό κέντρο «εποπτείας» της συμφωνίας παύσης πυρός στη Συρία που δημιούργησαν πρόσφατα στη Γενεύη. Στην ανακοίνωσή τους, σημείωσαν, πάντως, ότι θα πάρουν μέτρα, για να «υποδείξουν τις συγκεκριμένες περιοχές» της Συρίας, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα».

Ο Τζον Κέρι αναμένεται να συνεχίσει και σήμερα στο Παρίσι, προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο, τις διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, με τον οποίον θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση.

Από βδομάδα και συνάντηση στη Βιέννη...

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ ιμπεριαλιστών αξιωματούχων δυτικών και αραβικών χωρών, γύρω από τις εξελίξεις που αφορούν τον πόλεμο στη Συρία και την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη που προκάλεσε η ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011, αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα στη Βιέννη, στις 16 Μάη. Η συνάντηση υπουργών Εξωτερικών δυτικών και αραβικών χωρών στη Βιέννη επιβεβαιώθηκε χτες από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, που βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, Τύνιδα, προκειμένου να προωθήσει τη «συνεργασία» της χώρας στις επόμενες φάσεις ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη και τα συμφέροντα των ιταλικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή...

Στον απόηχο αυτών των διεργασιών ανακοινώθηκε χτες πως την Κυριακή έγινε τουλάχιστον πέντε φορές παραβίαση της συμφωνίας παύσης πυρός στο Χαλέπι και στη Βόρεια Λαττάκεια, αλλά και συμφωνία σε φυλακές της κεντρικής συριακής επαρχίας, Χάμα, όπου κρατούνται εκατοντάδες άτομα, ώστε να τερματιστεί ανταρσία που προκλήθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης και τη μεταφορά πέντε θανατοποινιτών κρατουμένων στη φυλακή Σαντνάγια.