Ο Πατέρας και ο κ. Βερντού
Πέμπτη 26 Ιούλη 2001

Σκηνή από την ταινία ο «Ο κύριος Βερντού»
Δύο ταινίες ξεχωρίζουν απόψε σε όλο το τηλεοπτικό πρόγραμμα. Μία ιρανική και μία ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν έρχονται να γεμίσουν το βράδυ της Πέμπτης.

Μια εξαιρετική ταινία «Ο κύριος Βερντού» του Τσάρλι Τσάπλιν, που γυρίστηκε στα 1947, που μισήθηκε τότε και που σήμερα θωρείται ένα κλασικό αριστούργημα θα παρουσιαστεί απόψε από την ΕΤ-1 στις 23.35. Η υπόθεση έχει κάπως έτσι: Ενας καλός οικογενειάρχης, για να εξασφαλίσει τον επιούσιο και γενικώς τα απαραίτητα στην οικογένειά του δολοφονεί πλούσιες κυρίες. Ο Τσάρλι Τσάπλιν, εμπνέεται από τον Λαντρί, το διάσημο δολοφόνο, και δημιουργεί μια μαύρη κοινωνική σάτιρα, η οποία κριτικάρει τις κοινωνικές ανισότητες και ταυτόχρονα καταθέτει τις σκέψεις του πάνω στις συλλογικό και ατομικό έγκλημα. Αλληγορική, εξαιρετική, ευρηματική ταινία, όπως όλες οι ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν. Από μια ιδέα του Ορσον Ουέλς ο Τσάρλι Τσάπλιν έπλασε μια «κωμωδία φόνων», που ήταν τόσο μοντέρνα και τολμηρή στην εποχή της, ώστε οι Αμερικάνοι την αγνόησαν. Πρωταγωνιστούν: Χουσεΐν Αμπεντίνι Μοχάμεντ Κασέμπι

Από την ΕΤ-3 στις 22.00 «ο Πατέρας» του Μαζίντ Ματζίνι

Ακόμη και εκείνοι που δε γνώριζαν μέχρι πέρσι τίποτε για τον ιρανικό κινηματογράφο, φέτος πια με την υπέροχη ιρανική τριλογία, έχουν ενθουσιαστεί και έμαθαν τουλάχιστον να περιμένουν με αγωνία ένα έργο που έρχεται από αυτή τη χώρα. Απόψε, λοιπόν, μας δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια κορυφαία δημιουργία του νέου ιρανικού κύματος, αν μπορούμε να το αποκαλέσουμε έτσι. Ενα 14χρονο αγόρι, ένα αγόρι περήφανο παρά τη φτώχεια του, αναλαμβάνει να συντηρήσει την οικογένειά του, κάνοντας όλες τις δουλιές. Μια μέρα που γυρνά από μια σκληρή αποστολή στο νότο της χώρας, με κατάπληξη βρίσκει τη μητέρα του παντρεμένη με ένα αστυνομικό. Αυτό δεν πρόκειται να το καταπιεί, δεν υπάρχει περίπτωση να κατανοήσει, να το αποδεχτεί και να το συγχωρέσει. Δε θα διστάσει να αναμετρηθεί μαζί του, να υψώσει το ανάστημά του, να διαλαλήσει τη διαφωνία του, αλλά και να καταλήξει σε μια βίαιη μετωπική σύγκρουση. Η ταινία αυτή που ανέδειξε τον σκηνοθέτη διεθνώς καταγράφει την εξέγερση των νεαρών Ιρανών εναντίον της κοινωνίας, αλλά και της οικογένειας, όταν φυσικά αυτή πάψει να είναι οικογένεια. Με τους Χουσεΐν Αμπεντίνι και Μοχάμεντ Κασέμπι.