ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΦΤΑΛΙΩΤΗΣ
Επίκαιρος και διαχρονικός

Ο «Αργύρης Εφταλιώτης στα Νεοελληνικά Γράμματα» είναι το θέμα του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο, το Σάββατο και την Κυριακή στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας στη Λέσβο

Πέμπτη 26 Ιούλη 2001

«Ευτυχισμένος σ' αυτόν τον κόσμο μου φαίνεται πως είναι εκείνος που ήρθε εδώ για να κάμει κάτι που το θεωρεί καλό για τους όμοιούς του - αδιάφορο μικρό ή μεγάλο, σε λίγους ή σε πολλούς - και δουλεύει επίμονα ως το τέλος να το κάμει αυτό το κάτι» (Αργύρης Εφταλιώτης). Η συμβολή του «Αργύρη Εφταλιώτη στα Νεοελληνικά Γράμματα» είναι το θέμα του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο, το Σάββατο και την Κυριακή στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας. Διοργανώνεται από το Δήμο Μήθυμνας, το Σύνδεσμο Φιλολόγων Λέσβου και την Εταιρεία Αιολικών Μελετών.

Συγκεκριμένα αύριο (7μμ) θα μιλήσουν οι: Π. Θηβαίου («"Πρώτες αγάπες", η γενέτειρα του Αρ. Εφταλιώτη με εικόνα και λόγο»). Μ. Τσιάμης («Αρ. Εφταλιώτης, επίκαιρος και διαχρονικός»). Τ. Χατζηαναγνώστου («Ο άνθρωπος Αρ. Εφταλιώτης»). Μ. Μερακλής («Αρ. Εφταλιώτης: Μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος της ξενιτιάς στη νεοελληνική λογοτεχνία»). Απαγγελίες και μελοποιημένα ποιήματα του Αρ. Εφταλιώτη θα αποδώσουν οι: Χρυσούλα Καμπουράκη, Χρύσα Βέκιου.

Το Σάββατο (10πμ) θα μιλήσουν οι: Η. Παπαγεωργίου («Μία ψυχογραφική προσέγγιση του Αρ. Εφταλιώτη μέσα από επιστολές του»). Κ. Βαλέτας («Ο Μανώλης ο ντελμπεντέρης του Αρ. Εφταλιώτη»). Ν. Αναστασάτος («Μία προσέγγιση τριών διηγημάτων του Αρ. Εφταλιώτη ως κειμένων παιδικής λογοτεχνίας»). Γιάννης Χατζηβασιλείου («Η γλώσσα του Αρ. Εφταλιώτη»). Κ. Μίσσιος («Βιβλιογραφία του Αρ. Εφταλιώτη και η δι' αυτής παρουσία του στη Νεοελληνική Λογοτεχνία»). Δ. Πατίλας «Απόψεις του Αρ. Εφταλιώτη για την τέχνη»). Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο σπίτι του Εφταλιώτη στη Μήθυμνα. Στην απογευματινή συνεδρίαση θα μιλήσουν οι: Αν. Δανιήλ, Π. Σκορδάς, Λ. Κούσουλας, Ερ. Καψωμένος, Γ. Παπακώστας. Στις 9.30 το βράδυ στο Κάστρο Μήθυμνας, το θεατρικό τμήμα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η Ανάπτυξις», θα παρουσιάσει το έργο «Του νεκρού αδελφού», βασισμένο στην ομώνυμη παραλογή και στο «Βουρκόλακα» του Αρ. Εφταλιώτη.

Την Κυριακή (10πμ) θα μιλήσουν οι: Στ. Αναγνώστου, Π. Παρασκευαϊδης και Π. Μαστροδημήτρης. Θα ακολουθήσει συζήτηση και επίσκεψη στην εξοχική κατοικία του Εφταλιώτη στην Εφταλού και κατάθεση στεφάνου στον τάφο του. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα εκτεθούν στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας έργα του Αργύρη Εφταλιώτη.