Πειραματόζωα μεταλλαγμένων οι πεινασμένοι
Πέμπτη 26 Ιούλη 2001

Απογυμνωμένος ο ΟΗΕ από ουσιαστικές αρμοδιότητες, ανίκανος να προωθήσει τις αρχές και τις αποφάσεις του, συρόμενος διά του Συμβουλίου Ασφαλείας στην πορεία της «νέας τάξης» παροτρύνει πρόσφατα τα μεγάλα αφεντικά να χορτάσουν τους πεινασμένους της γης, με γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα. Και μάλιστα, πριν ακόμη ελεγχθούν ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τους, στην τροφική αλυσίδα, στο περιβάλλον και τελικά τον άνθρωπο.

Αργότερα, ίσως και με την ίδια αντίληψη να προσθέσει στα προϊόντα διατροφής και τα κλωνοποιημένα. Και σε πιο προχωρημένο σχέδιο να σκεφτούν ως λύση την κατασκευή «κλωνοποιημένων» ανθρώπων, με προαπαιτούμενο ότι δε θα έχουν ανάγκη φαγητού, όπως το γαϊδουράκι του Νασρεντίν Χότζα.

Αλλά, πέρα από τις σοβαρές επιστημονικές εντάσεις για τις δυσμενείς επιδράσεις που μπορεί να έχουν στο περιβάλλον και στην τροφική αλυσίδα, μεταλλαγμένοι σπόροι και προϊόντα διατροφής η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι τη βιοτεχνολογία κατέχουν και ελέγχουν οι πολυεθνικές του κεφαλαίου που έχουν ήδη μονοπωλήσει την έρευνα, την παραγωγή και τη διάθεση των «τροποποιημένων» προϊόντων τους. Και που δεν έχουν ως επιδίωξη να χορτάσουν τους πεινασμένους, αλλά να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Δεν είναι άγνωστο ότι μεγάλες ποσότητες μεταλλαγμένων προϊόντων, όπως καλαμπόκι, σόγια, μανιόκα και εκατοντάδες παράγωγα προωθούνται, ακόμη και με λαθρεμπορικό τρόπο στις αγορές, όπως και σπόροι που μπορούν να ανατρέψουν καταστροφικά τις ως τώρα μεθόδους καλλιέργειας, με σοβαρότατες συνέπειες για την αγροτική οικονομία, τους καλλιεργητές και τους καταναλωτές.

Υπήρχε, παλιότερα η έκφραση, στα γαλλικά «Bon pour l' orient», δηλαδή προϊόντα και υπηρεσίες «καλά» για τους «ανατολίτες», πιο απλά για τους καθυστερημένους και τους υπανάπτυκτους. Στη σύγχρονη αγριότητα, διοχετεύοντας στους πεινασμένους, χαλασμένα τρόφιμα, «τρελά κρέατα», κονσέρβες και γάλατα, ακόμη και φάρμακα που έχουν λήξει, και σήμερα - αύριο τα προϊόντα των μεταλλαγμένων συμφερόντων.

Ετσι, ο κόσμος των πεινασμένων, μεταβάλλεται σ' ένα απέραντο εργαστήριο πειραματανθρώπων, των οποίων και τα ζωτικά όργανα αποτελούν αντικείμενο κανιβαλικών αγοραπωλησιών.


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ