ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αξιος και πιστός υπερασπιστής του κεφαλαίου

Πέμπτη 12 Μάη 2016

Οι διαδηλωτές στη Γαλλία σατιρίζουν το άρθρο 49 παρ. 3 που προωθεί την αντεργατική νομοθεσία μέσω υπουργικής απόφασης
ΠΑΡΙΣΙ.--

Την καταφυγή της κυβέρνησης στο αντιδραστικό άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος υπερασπίστηκε χτες η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ Ελ Κομρί, αποτυπώνοντας τη «σιδερένια» αφοσίωση της «προοδευτικής» (κατά ορισμένους όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) κυβέρνησης Ολάντ - Βαλς στις σύγχρονες ανάγκες του γαλλικού κεφαλαίου. «Το να παραιτηθεί η κυβέρνηση εξαιτίας του 10% των σοσιαλιστών βουλευτών, αυτό δεν θα ήταν δημοκρατικό» είπε χτες μιλώντας στο ραδιόφωνο «Φρανς Ινφό», προσπαθώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να κρύψει ότι η νέα παράκαμψη της Βουλής κουρελιάζει ουσιαστικά τη «δημοκρατία», που κατά τ' άλλα οι αστοί έχουν κορόνα στο κεφάλι τους.

Ανησυχώντας πως οι νέες ανατροπές δε θα διασφαλίσουν τις απαραίτητες ψήφους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενεργοποιεί το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, με το οποίο το νομοσχέδιο θεωρείται εγκεκριμένο απλά με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου, εκτός αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Και όλα αυτά για να προχωρήσουν ρυθμίσεις με τις οποίες το κεφάλαιο θα μπορεί να ρίχνει κι άλλο τους μισθούς, να κουρελιάζει κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, να απολύει ακόμα πιο εύκολα, να αξιοποιεί ακόμα περισσότερο τους μαθητευόμενους νέους ως φτηνά εργατικά χέρια κ.τ.λ.

Η ενεργοποίηση του αντιδραστικού άρθρου «άνοιξε», από προχτές το απόγευμα, νέο γύρο κινητοποιήσεων, με Παρίσι, Ναντ και άλλες πόλεις να γίνονται πεδία επέμβασης των δυνάμεων καταστολής, κατά διαδηλωτών, με χημικά, συλλήψεις κ.τ.λ. Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και για σήμερα, αλλά και την επόμενη βδομάδα.

Διαφωνίες υπέρ του κεφαλαίου

Πάντως, η απόφαση αυτής της κυβέρνησης μοιάζει να επιταχύνει κι άλλο τις εξελίξεις στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (Parti Socialiste - PS), καθώς οι λεγόμενοι διαφωνούντες βουλευτές (γνωστοί ως «φροντέρ», δηλαδή «εκείνοι με τη σφεντόνα») κινητοποιήθηκαν για να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών που θα τους έδινε τη δυνατότητα να υποβάλουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Τελικά, χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι συγκεντρώθηκαν 56 υπογραφές, αντί των 58 που χρειάζονταν. Στους 56 συμπεριλαμβάνονταν και οικολόγοι, βουλευτές του οπορτουνιστικού «Μετώπου της Αριστεράς» (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας). Ωστόσο, η ουσία είναι ότι αυτές οι διαφωνίες (των «φροντέρ» και άλλων «αριστερών») δεν εκφράζονται από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, αφού δεν εναντιώνονται στον πυρήνα των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, αλλά τον τρόπο και την τακτική της εφαρμογής τους.

Ωστόσο, όλα δείχνουν πως οι διαφωνίες στο PS διευρύνονται, στο πλαίσιο των συνολικότερων διεργασιών στη γαλλική σοσιαλδημοκρατία και ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, με δεδομένη και την κατρακύλα των ποσοστών που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του PS, Μπρουνό Λε Ρου, ξεκαθάρισε ότι «οι "φροντέρ" πρέπει να γνωρίζουν ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή η κατάθεση ή υπερψήφιση μιας πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης».

Από την άλλη μεριά, η «Λιμπερασιόν» επικαλούνταν χτες «κοινοβουλευτική πηγή» σύμφωνα με την οποία στη μάζωξη που έκαναν οι «φροντέρ» μαζί με οικολόγους και άλλους «αριστερούς» βουλευτές, «μαζεύτηκε περισσότερος κόσμος από ό,τι προβλεπόταν...».

Σήμερα, αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση μομφής που κατέθεσαν την Τρίτη οι Ρεπουμπλικάνοι (μαζί με το UDI). Στην υπερψήφιση της πρότασης καλούσαν από την αρχή και το «Μέτωπο της Αριστεράς» (FdG) και περιπτώσεις όπως ο Ζαν Λικ Μελανσόν (που εμφανίζεται πλέον ως «ανεξάρτητος»), με το σκεπτικό ότι «είναι το μόνο μέσο που έχουμε για να πετύχουμε την απόσυρση αυτού του νόμου». Αρκετοί από τους «φροντέρ» του PS δήλωναν μέχρι και χτες ότι δε θα ψηφίσουν την πρόταση των «δεξιών».