Α' ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πρωταθλητής ο «Κύδων» Χανίων

Πρωταθλητής Ελλάδας για δεύτερη χρονιά ο ΑΟ Χανίων, ο γνωστός «Κύδων», με οκτώ νίκες σε οκτώ αγώνες!

Κυριακή 29 Ιούλη 2001

Βασικός συντελεστής στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Α' Εθνικής ήταν και η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Νεανίδων και Ελλάδας, Μαρία Κουβάτσου! (δεξιά πρώτο πλάνο)
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (ακόμα μια ενδιάμεση επιτυχία του «Κύδωνα» Χανίων ήταν και η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας τον Νοέμβρη του 2000), πρωταθλητής Ελλάδας, στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α' Εθνικής κατηγορίας, αναδείχτηκε ο ΑΟ «Κύδων» Χανίων με 16 βαθμούς και 43 πόντους. Μια νίκη καθαρή (πέρσι είχε ισοβαθμήσει - με καλύτερο συντελεστή - με τη ΣΑΠ ΔΕΗ Μακεδονίας - Θράκης) και δύο βαθμούς διαφορά από την ισχυρή εφέτος Ενωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης που συγκέντρωσε 14 βαθμούς και 43 πόντους, κατακτώντας την 2η θέση.

Στην 3η θέση η πάντα ισχυρή και επικίνδυνη ομάδα του ΕΕΣ Κορυδαλλού με 12 β. και 35,5 π. Στις θέσεις 4-5η ισοβάθμησαν ο ΣΟ Καβάλας 9 β. και 34 π. και ο ΝΑΟ «Μάτι» Αττικής 9 β. και 33 π. Ακολούθησαν με 6 βαθμούς οι ομάδες: ΔΕΗ Μακεδονίας - Θράκης, ΟΑΑ «Ηράκλειο», ΑΟ Παραδείσου Αμαρουσίου και ο ΟΑ Χανίων, ενώ οι τρεις τελευταίες του πρωταθλήματος, 10η ΣΟ Ηλιούπολης 5 β., 11η Πανελλήνιος ΓΣ 5 β., 12η ΟΣ Τριανδρίας 2 β., υποβιβάζονται στη Β' Εθνική κατηγορία.

Οι νέες τρεις ομάδες που ανεβαίνουν στην Α' Εθνική κατηγορία (μετά από πολλούς αγώνες και «μπαράζ»), είναι ο ΣΟ Καλλιθέας 10 β., ο ΑΣ Παπάγου 6 β. και η ΠΑΣ ΔΕΗ Θεσσαλονίκης 5 β., που επιβλήθηκαν στα τελικά την: ΟΦΣ Καβάλας 4 β., ΠΠΛ ΤΥ Πάτρας 4 β. και ΦΟ Καρδίτσας 1 βαθμό.