ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ως τέτοιο πρέπει να επιλυθεί

Με αντιπροσωπεία της Επιτροπής των 9 Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σάββατο 14 Μάη 2016

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες στη Βουλή με αντιπροσωπεία της Επιτροπής των 9 Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

Από την πλευρά της Επιτροπής συμμετείχαν ο αντιπρόεδρός της και δήμαρχος Μόρφου, Χαράλαμπος Πίττας, ο δήμαρχος Κυθρέας, Πέτρος Καρεκλάς, και ο δήμαρχος Καραβά, Ιωάννης Παπαϊωάννου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε:

«Είχαμε συνάντηση με τους δημάρχους των κατεχόμενων πόλεων της Κύπρου. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά αυτό που σε όλους τους τόνους επισημαίνει το ΚΚΕ, και άλλες δυνάμεις, ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα κυρίως εισβολής και κατοχής και σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να επιλυθεί. Ανησυχούμε για την προώθηση ουσιαστικά ενός νέου "σχεδίου Ανάν", μιας διχοτομικής λύσης, όπου δε θα λύνει κανένα από τα κύρια ζητήματα και εκφράσαμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα, την αλληλεγγύη, με το λαό της Κύπρου, για μία Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με μία ιθαγένεια, μία προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, που πραγματικά θα μπορεί ο λαός της να έχει την εξουσία, την ευημερία και να μπορεί να οδηγείται σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ταυτόχρονα, ανταλλάξαμε και σκέψεις για διάφορα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας. Ενημερώσαμε τους δημάρχους για την κατάσταση στην Ελλάδα, την πολιτική κατάσταση, την πορεία της κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και ποιες είναι οι θέσεις του ΚΚΕ γύρω από αυτά τα προβλήματα».

Από την πλευρά της Επιτροπής των Κατεχόμενων Δήμων, ο Χ. Πίττας αφού εξέφρασε «την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό», ανέφερε πως «ο διάλογος που διεξάγεται ή, αν θέλετε, στο διάλογο που εμείς η ελληνοκυπριακή πλευρά επενδύσαμε πολλές ελπίδες, πολλές προσδοκίες, με την αλλαγή που είχε γίνει στα Κατεχόμενα με την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί, φαίνεται ότι είναι κάτι από τα παλιά».

Επισήμανε ότι η άλλη πλευρά «δεν συζητά τα πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι το εδαφικό, το περιουσιακό, το θέμα των εγγυήσεων, το θέμα των εποίκων», και επιπρόσθετα «λέμε ότι εκμεταλλεύεται το χρόνο για να εμπεδώσει ακόμα περισσότερο την κατοχή, αλλά και το πιο άσχημο, την τουρκοποίηση της κατεχόμενης γης μας». Τόνισε ότι αν γίνει πράξη η απαίτηση του Ερντογάν για «πολιτογράφηση στην Κύπρο άλλων 37.000 εποίκων», αυτό θα αποτελέσει «τορπίλη στο διάλογο και οπισθοδρόμηση».

Οπως ανέφερε, ο κύριος λόγος της παρουσίας της Επιτροπής στην Αθήνα είναι η παρουσίαση έκθεσης στο «Σπίτι της Κύπρου» με θέμα «Η σύληση, η βεβήλωση και η καταστροφή μιας πανάρχαιης κληρονομιάς», για να αναδειχθούν τα οδυνηρά αποτελέσματα της τουρκικής κατοχής, η συμπλήρωση του εποικισμού στα Κατεχόμενα με τη συστηματική προσπάθεια να αλλάξουν όλες οι ονομασίες των χωριών, τα τοπωνύμια κ.ο.κ.