ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Ζητούν απεγκλωβισμό και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης

Περιοδεία στο Κέντρο, κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος

Τρίτη 17 Μάη 2016

Ο καταυλισμός στη Μαλακάσα
Με υψωμένες γροθιές, που αποτυπώνουν τον αμετακίνητο στόχο τους να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους, αποκρίθηκαν οι Αφγανοί πρόσφυγες που διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μαλακάσα, στη στήριξη του ΚΚΕ να πιέσει ώστε να απεγκλωβιστούν και να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα.

Σε περιοδεία που πραγματοποίησε στο χώρο, το Σάββατο, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, συνοδευόμενη από την Λίνα Κροκίδη, επικεφαλής της Διατμηματικής Επιτροπής για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό του ΚΚΕ, και μέλη των Κομματικών Οργανώσεων Αγίου Στεφάνου - Βορείων Χωριών και Ωρωπού, καταδείχτηκε εκ νέου η αποφασιστικότητα των προσφύγων να μη δεχτούν ότι ο αγώνας τους για μια καλύτερη ζωή «έκλεισε» με τη φιλοξενία τους σε λιγοστά τετραγωνικά μέτρα σκηνής, αλλά και η εμπιστοσύνη που έχει χτιστεί και θα συνεχίζεται, με το Κόμμα, τις Λαϊκές Επιτροπές και τα σωματεία, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν κοντά τους και εκφράσανε με διάφορους τρόπους την αλληλεγγύη τους. Εμπιστοσύνη που εκφράστηκε και με αρκετά συγκινητικό τρόπο στο τέλος της περιοδείας της βουλευτή του ΚΚΕ, με ζεστές χειραψίες και ειλικρινή ευγνωμοσύνη, καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό γι' αυτούς τους ανθρώπους να νιώθουν μια έμπρακτη πολιτική, ηθική και υλική υποστήριξη.


Αλλωστε, πέρα από το βασικό στόχο, να απεγκλωβιστούν και να μπορέσουν να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, υπάρχουν και μια σειρά ζητήματα που πρέπει να παλέψουν και αφορούν τη διαμονή τους στο Κέντρο κάτω από καλύτερους όρους. Τα προβλήματα είναι πολλά και αναμένεται να ενταθούν όσο πλησιάζει το καλοκαίρι.

Πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης

Αυτή τη στιγμή, στο Κέντρο στη Μαλακάσα, το οποίο είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, διαμένουν 1.300 πρόσφυγες, όλοι Αφγανοί, εκ των οποίων 400 παιδιά. Περίπου 8 παιδιά είναι ασυνόδευτα και ζουν σε σκηνές με φιλικά ή συγγενικά τους πρόσωπα. Υπάρχουν 35 έγκυες γυναίκες και άτομα με ειδικές ανάγκες, που επίσης ζουν στις σκηνές. Ολοι μένουν σε σκηνές χωρητικότητας οχτώ ατόμων, τις οποίες «τρώει» ο ήλιος, γεγονός που αναμένεται να κάνει αφόρητη την κατάσταση το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Κέντρου, εξετάζεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν τέντες πάνω από τις σκηνές. Αυτό δείχνει ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν οικίσκοι, παρόλο που είναι απαραίτητο ειδικά λόγω της ύπαρξης φιδιών, όπως μας είπαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες αλλά και ο υπεύθυνος του Κέντρου. Για την ώρα, υπάρχει σχετικό αίτημα προς την Περιφέρεια της Αττικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης, δεν έχουν γίνει ψεκασμοί για τα κουνούπια ούτε απεντόμωση.

Η Δ. Μανωλάκου ενημερώνει πρόσφυγες και μετανάστες για τη συμπαράσταση του ΚΚΕ
Για τα 1.300 άτομα υπάρχουν 20 ντουζιέρες και 20 τουαλέτες, οι οποίες ποτέ δεν λειτουργούν όλες, καθώς χαλούν. Δεν υπάρχει αποχέτευση, λειτουργούν τρεις βόθροι που αδειάζει βοθροδοφόρο του Στρατού, που σημαίνει ότι ακόμα κι αν αυξηθούν οι υπάρχουσες τουαλέτες, το πρόβλημα θα παραμένει οξύ. Η καθαριότητα του χώρου εντός του Κέντρου είναι ευθύνη των φιλοξενούμενων προσφύγων, στους οποίους μοιράζονται σακούλες και γάντια, στα οποία όμως υπάρχει έλλειψη. Πρόβλημα υπάρχει και με την αποκομιδή των απορριμμάτων, αφού οι κάδοι που υπάρχουν δεν επαρκούν - είναι μόλις 10 - με αποτέλεσμα η οσμή να είναι έντονη, με δεδομένο ότι δεν πλένονται όσο συχνά πρέπει. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου έχουν ζητήσει από το Δήμο, για αρχή τουλάχιστον, 20 κάδους, ωστόσο οι ανάγκες είναι υπερδιπλάσιες. Το απορριμματοφόρο του Δήμου έρχεται δύο φορές τη μέρα. Ο δε φωτισμός είναι ανεπαρκής, καθώς όπως μας είπαν, υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία. Στους πρόσφυγες έχουν μοιραστεί φακοί.

Η σίτιση γίνεται από το Στρατό μέσω σύμβασης που έχει κάνει με εταιρεία κέτερινγκ, ενώ όπως διαβεβαίωσε ο υπεύθυνος του Κέντρου, υπάρχει ειδικό διαιτολόγιο για εγκύους, διαβητικούς και παιδιά.

Η δημιουργική απασχόληση των παιδιών και η εκπαίδευσή τους έχει αφεθεί στις ΜΚΟ. Από τις 6 Ιούνη αναμένεται να δραστηριοποιηθεί στο χώρο ολλανδική ΜΚΟ, μέλη της οποίας θα διδάσκουν Αγγλικά (για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους ενήλικες Αφγανούς), μαθηματικά, Φαρσί και live skills. Στο Κέντρο ήδη βρίσκεται η ισπανική ΜΚΟ REMAR, που δραστηριοποιείται σε παιχνίδι και ζωγραφική με τα παιδιά, ενώ έχει αναλάβει την προετοιμασία και διανομή τσαγιού.

Στο Κέντρο υπάρχει καθημερινά, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ένας νοσηλευτής και ένας γιατρός, ωστόσο αυτοί εναλλάσσονται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια ουσιαστική παρακολούθηση και εικόνα των ασθενών. Εμβολιασμοί παιδιών δεν έχουν γίνει, ενώ υπάρχει ανάγκη για οδοντίατρο, γυναικολόγο και παιδίατρο. Τα περισσότερα περιστατικά που αντιμετωπίζουν είναι παιδιατρικά, κυρίως κρυολογήματα, πυρετός, ενώ υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα, όπως ασθενείς με επιληψία, ορθοπεδικά προβλήματα ή πρόβλημα διαβήτη.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους πρόσφυγες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διαμονή τους στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μαλακάσα αφορούν στην έλλειψη ντουζιέρων και τουαλετών, στην έλλειψη διαδικτύου και wi-fi (είναι σημαντικό γι' αυτούς να έχουν ενημέρωση για τις γενικότερες εξελίξεις που αφορούν στο Προσφυγικό) και στην έλλειψη ειδικευμένων γιατρών. Επίσης, ζητούν να προχωρήσει η καταγραφή των αιτημάτων τους και για το λόγο αυτό ζητούν να εγκατασταθεί στο χώρο η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σχεδόν κανείς δεν έχει πλέον λεφτά, γι' αυτό ζητούν να μπορούν να μετακινούνται δωρεάν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ζητούν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα φίδια στο χώρο. Επίσης, ζητούν να λειτουργήσει σχολείο για τα παιδιά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη ζέστη, αλλά και τη βροχή που μπαίνει στις σκηνές.

Δίπλα στους πρόσφυγες το ΚΚΕ

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους για καλυτέρευση των συνθηκών διαμονής στο Κέντρο αλλά και για την επίτευξη του τελικού τους στόχου, να μετακινηθούν με ασφάλεια στις χώρες που επιθυμούν, μετέφερε η Δ. Μανωλάκου στους πρόσφυγες, οι οποίοι με αυτοσχέδια πανό ζητούσαν το αυτονόητο: «Σώστε τα παιδιά του Αφγανιστάν».

«Ηρθαμε από το ΚΚΕ για να σας εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας, να δούμε πώς ζείτε, να ακούσουμε τα αιτήματά σας και να πιέσουμε την κυβέρνηση και την ΕΕ να ικανοποιηθούν», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ και συμπλήρωσε: «Ξέρουμε τι έχετε τραβήξει μέχρι να φτάσετε εδώ. Πόσες φορές κινδύνεψε η ζωή σας και των παιδιών σας. Ξέρουμε ότι θέλετε να φτάσετε σε μια άλλη χώρα που έχετε επιλέξει, γιατί εκεί υπάρχουν συγγενείς σας, γιατί εκεί νιώθετε ασφαλείς. Ομως, τα σύνορα έχουν κλείσει από την ΕΕ, με τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό είναι παράνομο, σύμφωνα με τη διεθνή Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τα αιτήματά σας για αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής για όσο διάστημα μείνετε στην Ελλάδα, για να υπάρχουν γιατροί, να λειτουργήσουν σχολεία για τα παιδιά».

«Δεν είσαστε μόνοι σας - συμπλήρωσε η Δ. Μανωλάκου - έχετε κόσμο που σας στηρίζει, το ΚΚΕ, τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές». Και υποσχέθηκε ότι το ΚΚΕ θα θέσει τα αιτήματά τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο και κυρίως το αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες. «Θα ερχόμαστε συχνά. Θα έρθουμε να σας ενημερώσουμε για τις ενέργειές μας και την απάντηση της κυβέρνησης και της ΕΕ», ήταν η δέσμευση του ΚΚΕ προς τους πρόσφυγες.