ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Για άλλη μια χρονιά δεύτερη δύναμη με υψηλά ποσοστά η Πανσπουδαστική ΚΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2016

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι φοιτητές και οι σπουδαστές ανέδειξαν πανελλαδικά δεύτερη δύναμη την Πανσπουδαστική ΚΣ, με υψηλά ποσοστά, στους συλλόγους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που έκαναν εκλογές την περασμένη Τετάρτη, 18 Μάη.

Συγκεκριμένα, η Πανσπουδαστική ΚΣ, συγκεντρώνοντας σχεδόν 13.500 ψήφους από φοιτητές και σπουδαστές, κατέκτησε πανελλαδικά ποσοστά 20,46% στα πανεπιστήμια και 23% στα ΤΕΙ. Ακόμα, σε 41 συλλόγους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, ενώ σε 26 από αυτούς είναι και αυτοδύναμη στα ΔΣ. Αυτά τα στοιχεία του προχτεσινού αποτελέσματος των εκλογών δείχνουν ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνουν βήματα αναζωογόνησης και μαχητικοποίησης σε μια σειρά από συλλόγους, να διαμορφώνεται ένα μπλοκ συλλόγων που θα ενισχύει τη συσπείρωση στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που θα δυναμώνει την αναγκαία απάντηση που πρέπει να δώσουν φοιτητές και σπουδαστές μαζί με το λαό στην εξελισσόμενη επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου απέναντι στα δικαιώματά τους.

Οι άλλες δυνάμεις που συμμετείχαν στις προχτεσινές εκλογές σημείωσαν συγκράτηση ποσοστών ή αυξομειώσεις, που προσπάθησαν είτε να «κουκουλώσουν» στα αποτελέσματα που έδωσαν, αθροίζοντας διαφορετικά σχήματα, είτε να αξιοποιήσουν σε αντιπαραθέσεις που συνδέονται με την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Στη ΔΑΠ μια σειρά από σχήματα σε δεκάδες συλλόγους ζήτησαν στο πανελλαδικό ποσοστό να καταγραφούν ξεχωριστά, παρουσιάζοντάς το ως διαμαρτυρία για τα γεγονότα στο τελευταίο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Η ΠΑΣΠ διατηρήθηκε στην τρίτη θέση καταφέρνοντας να συγκρατήσει δυνάμεις, μετά τις προηγούμενες χρονιές ραγδαίας πτώσης.


Απογοητευτικό μπορεί να θεωρηθεί το αποτέλεσμα για τις δυνάμεις της ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που σε πολλούς συλλόγους κατέβηκε αυτόνομα και σε άλλους ως ενιαία παράταξη (με το όνομα «Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία») μαζί με την ΑΡ.ΕΝ., που ήταν τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι το Σεπτέμβρη η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πλέον πρόσκειται στη ΛΑΕ, και το ΑΡΔΙΝ (που είχε διασπαστεί από την ΑΡ.ΕΝ. το 2014 και πλέον πρόσκειται κι αυτό στη ΛΑΕ). Η ΑΡ.ΕΝ. κατέβηκε σε κάποιους συλλόγους των πανεπιστημίων αυτόνομα, συγκεντρώνοντας μόλις 0,55%. Παρά όλους αυτούς τους «γάμους» και τις διαφορετικές εκφράσεις, τα σχήματα αυτά κατάφεραν να συγκεντρώσουν όσες δυνάμεις είχε μόνη της πέρσι η ΕΑΑΚ.

Σαφές ήταν και το μήνυμα καταδίκης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη νέα κυβερνητική παράταξη, που συμμετείχε φέτος στις εκλογές με το όνομα «Μπλόκο», να μην καταφέρνει να πάρει ούτε 1% και 550 ψήφους πανελλαδικά.

Κάτι ακόμα που πρέπει να σημειωθεί για το αποτέλεσμα των φετινών εκλογών είναι ότι για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σημειώνεται πτώση της συμμετοχής και αυτό πρέπει να απασχολήσει τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους συλλόγους τους, καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που συντελούν σε αυτό, ενώ είναι πολλοί και οι κήρυκες που σπρώχνουν τη νεολαία σε αποχή από τις συλλογικές εκφράσεις και διαδικασίες του κινήματος.


Πλευρά αυτής της προσπάθειας είναι και τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης από ομάδες κουκουλοφόρων που δρούσαν ως παρακρατικοί μηχανισμοί ενάντια στη διαδικασία των εκλογών. Τα επεισόδια στην Αθήνα είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η εκλογική διαδικασία στους Συλλόγους του Παντείου και του Πολιτικού της Νομικής, όπου οι δυνάμεις του ΜΑΣ ζητούν να οριστεί νέα ημερομηνία και να γίνουν από την αρχή κανονικά οι εκλογές. Δεν έλειψαν ακόμα τραμπουκισμοί και προκλήσεις από συγκεκριμένες παρατάξεις, όπως π.χ. δυνάμεις της ΔΑΠ στη Θεσσαλονίκη κ.ά. Αποτελεί βέβαια πρόκληση ότι μερίδα του χτεσινού Τύπου («Εθνος» κ.ά.) είδε αποκλειστικά και μόνο τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων και αγνόησε παντελώς τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που συμμετείχαν στις εκλογές.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Τετάρτης περιλαμβάνουν 191 συλλόγους από τους 199 των πανεπιστημίων και 59 συλλόγους από τους 67 των ΤΕΙ. Πέρα από το Πάντειο και το Πολιτικό της Νομικής, όπου διακόπηκαν οι εκλογές, από το αποτέλεσμα των πανεπιστημίων λείπει ακόμα ο Σύλλογος του Γεωλογικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου για την Τετάρτη ήταν προγραμματισμένη φοιτητική εκπαιδευτική εκδρομή και οι εκλογές θα διεξαχθούν την επόμενη βδομάδα, ενώ λείπουν και άλλοι πέντε σύλλογοι (ΑΣΟΕΕ, ΤΕΦΑΑ, Θεολογία και Κοινωνική Θεολογία Αθήνας, καθώς και ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής), όπου το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αναγνωριστεί καθώς δεν τηρούνται οι όροι μιας ανόθευτης εκλογικής διαδικασίας, όπως συμβαίνει στους υπόλοιπους συλλόγους πανελλαδικά. Αντίστοιχα, στα ΤΕΙ λείπει ο Σύλλογος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, όπου οι εκλογές δεν έγιναν, ενώ λείπουν ακόμα 7 σύλλογοι όπου δεν εξασφαλίζεται το ανόθευτο της διαδικασίας (ΣΤΕΦ, ΣΔΟ, ΣΕΥΠ, ΣΤΕΤΡΟΔ, ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΣΔΟ Στερεάς Ελλάδας και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης).