Λογοτεχνικό μνημόσυνο του Γιάννη Χαρατσίδη
Παρασκευή 20 Μάη 2016

Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Μάη, στις 19.00, στην αίθουσα «Μιχαήλας Αβέρωφ» της Εταιρίας (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας) θα τελέσει λογοτεχνικό μνημόσυνο για τον Γιάννη Χαρατσίδη.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Κώστας Καρούσος, πρόεδρος της Εταιρίας. Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Κασιμάτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, και Κώστας Μαραγκουδάκης, πρώην πρόεδρος Ομοσπονδίας Λογιστών. Αποσπάσματα από έργα του Γ. Χαρατσίδη θα διαβάσει ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός. Θα τραγουδήσει η Γιώτα Βέη. Την εκδήλωση συντονίζει ο Γιάννης Παπαοικονόμου.

Ποιος ήταν ο Γιάννης Χαρατσίδης...

Γεννήθηκε στον Καύκασο το 1915. Με την οικογένειά του εγκαταστάθηκαν, το 1920, ως πρόσφυγες αρχικά στην Καλαμαριά και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα Αμάραντα του Κιλκίς. Εκεί τελείωσε το δημοτικό σχολείο κι άρχισε να συνειδητοποιεί την κοινωνική αδικία. Το 1927 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Στη συνέχεια έγινε μέλος του ΚΚΕ, ιδιότητα που τίμησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Στο γυμνάσιο απεβλήθη για 40 μέρες λόγω της κομμουνιστικής του δράσης. Κατορθώνει να τελειώσει την Παιδαγωγική Ακαδημία, αλλά δεν κατάφερε να διοριστεί, λόγω των φρονημάτων του, από τη δικτατορία του Μεταξά. Επειτα σπούδασε στη Νομική Σχολή και επί πολλά χρόνια δικηγόρησε. Υπερασπίστηκε τους διωκόμενους αγωνιστές στα «πέτρινα χρόνια».

Κατά τη γερμανική κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜ Δικηγόρων και πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον αντιστασιακό Τύπο. Διώχθηκε από την Γκεστάπο, αλλά κατόρθωσε να διαφύγει της σύλληψης. Με την απελευθέρωση εργάστηκε στη «Λαϊκή Φωνή» της Θεσσαλονίκης. Διώχτηκε, βασανίστηκε, φυλακίστηκε, εξορίστηκε στη Λήμνο και τη Μακρόνησο. Ηταν αρχισυντάκτης στους «Φρουρούς της Ειρήνης», νομικός σύμβουλος και συνεργάτης της «Αυγής» από το 1952 έως το 1962. Μέχρι το θάνατό του ήταν συνεργάτης του «Ριζοσπάστη». Εξέδωσε δύο συλλογές διηγημάτων, το «Βάσανα και θυμοί» και «Ασανσέρ», ενώ σημαντικές είναι οι μεταφράσεις των Ερενμπουργκ, Ισακόφσκι και Χικμέτ με τον τίτλο: «Η Λογοτεχνία και η Αισθητική της».

Πέθανε στην Αθήνα στις 25 Φλεβάρη του 1991.