ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ανταγωνισμός με την κυβέρνηση για το ποιος υπηρετεί καλύτερα τη στρατηγική του κεφαλαίου
Τρίτη 24 Μάη 2016

Eurokinissi

«Επίθεση» στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για το ποιος υπηρετεί καλύτερα τη στρατηγική του κεφαλαίου, ήταν τα χαρακτηριστικά των παρεμβάσεων των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, περιτυλιγμένα με μπόλικες κορώνες για τα φτωχά νοικοκυριά, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους, που τους καταδικάζει η κυβέρνηση στην «αναξιοπρέπεια».

Ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να συσκοτίσει ότι η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει το έργο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, να συγκαλύψει τη στρατηγική ταύτισή τους.

Υποστήριξε ότι η αντιλαϊκή επίθεση είναι αποτέλεσμα της «αναξιοπιστίας» της κυβέρνησης απέναντι στους «θεσμούς»: «Σας ζητούν να υποθηκεύσετε όλη τη χώρα και να δεσμεύσετε όχι μόνο τις επόμενες κυβερνήσεις, αλλά και τις επόμενες γενιές. Και εσείς το κάνατε πρόθυμα, για να μείνετε όλοι σας στην καρέκλα», καλύπτοντας ουσιαστικά ότι η αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας είναι προϋπόθεση για τη στήριξη του στόχου της ανάκαμψης.

Μπαίνοντας, βεβαίως, στο διά ταύτα, υπογράμμισε ότι «εμείς πιστεύουμε στις αποκρατικοποιήσεις στο λιγότερο κράτος» και γι' αυτό, όπως εξήγησε, όσον αφορά το πολυνομοσχέδιο, η ΝΔ στήριξε «τις σωστές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο», όπως την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και τις «λιγότερες προσλήψεις στο Δημόσιο». Μάλιστα, για να δείξει ποιο είναι το «γνήσιο» αστικό κόμμα, έσπευσε να δηλώσει ότι αμφιβάλλει αν τις μεταρρυθμίσεις αυτές θα τις υλοποιήσει η κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, «οι φιλελεύθερες πολιτικές θέλουν φιλελεύθερους πολιτικούς».

Θυμίζοντας αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση, αλλά και κάθε κόμμα του κεφαλαίου που ήταν στην αντιπολίτευση μετά την κρίση του 2009, αναφέρθηκε σε μια «νέα μεγάλη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους» που θα επιδιώξει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία θα προβλέπει νέες μεταρρυθμίσεις, έναντι χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων, και ρύθμιση χρέους. Ο «στόχος» των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων «πρέπει να αναθεωρηθεί - όπως είπε - στο 2% και οι συνθήκες είναι ώριμες για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους. Η πρόταση στους εταίρους πρέπει να είναι, εμείς θα κάνουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις και εσείς σε μικρότερα πλεονάσματα. Εμείς θα δεσμευτούμε σε ανάπτυξη 4%, που θα φέρει 120.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, και εσείς σε ρύθμιση χρέους», όπου οι θέσεις εργασίας είναι αυτονόητο ότι θα είναι εργασιακής ζούγκλας.

Ενσωμάτωσε έτσι την κριτική που ασκούν τμήματα του κεφαλαίου για το κατά πόσο το μείγμα που εφαρμόζεται στηρίζει το στόχο της ανάκαμψης. Πρότεινε, ακόμα, την επανασύσταση του ρυθμιστικού μηχανισμού αδειοδότησης, απλοποιημένο φορολογικό περιβάλλον, αύξηση των επενδύσεων στο 20% του ΑΕΠ, αποκρατικοποιήσεις, νέες περικοπές δαπανών, αλλά και τη διαμόρφωση του δημόσιου τομέα, έτσι ώστε «ο κρατικός μηχανισμός να δίνει περισσότερα με λιγότερα». Πρόκειται για προτάσεις που, όπως είπε, καθιστούν την Ελλάδα «φιλική για την προσέλκυση επενδύσεων». «Η ΝΔ - πρόσθεσε συνεχίζοντας να καταθέτει τα διαπιστευτήριά του στο κεφάλαιο - θα οδηγήσει αυτή τη χώρα σε ανάπτυξη, γιατί πιστεύει στην επιχειρηματικότητα», «έχει κεντρικό στόχο την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «το αίτημά μας για εκλογές παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ», ωστόσο δείχνοντας ότι δεν είναι και ...άμεσο, σημείωσε ότι οι προτάσεις αφορούν «ένα διαφορετικό δρόμο 5ετίας 2017 - 2021 για την Ελλάδα»...