ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Πιέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών της Γενεύης
Παρασκευή 27 Μάη 2016

Copyright 2016 The Associated

Ιρακινοί στρατιώτες κοντά στη Φαλούτζα
ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ενα νέο χρονοδιάγραμμα σε σχέση με τη συνέχιση των «παγωμένων» εδώ και βδομάδες ενδοσυριακών συνομιλιών στη Γενεύη αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ που είχε προγραμματίσει να κάνει αργά χτες βράδυ.

Ο Ντε Μιστούρα, μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει ο μήνας του Ραμαζανιού των μουσουλμάνων να εξελιχθεί σε παράγοντα που θα επηρεάσει το χρόνο επανέναρξης των ενδοσυριακών συνομιλιών στη Γενεύη και ο οποίος φέτος είναι από τις 11 Ιούνη έως τις 10 Ιούλη. Τόνισε ότι θα συμβουλευτεί τους πρέσβεις του ΣΑ του ΟΗΕ σε σχέση «με τις καλύτερες λύσεις για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης». Σημείωσε ότι οι συνομιλίες «είναι επείγον να γίνουν πριν από την 1η Αυγούστου», που έχουν θέσει οι ΗΠΑ ως «προθεσμία» για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της «πολιτικής μετάβασης».

Στο αμερικανικό τελεσίγραφο της 1ης Αυγούστου αναφέρθηκε χτες στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι ουδέποτε συμφωνήθηκε μία τέτοια ημερομηνία από τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ. Απέρριψε τα τελεσίγραφα ως αντιπαραγωγικά και συνέστησε στη Δύση «να σταματήσει τις απειλές» και να ασκήσει πιέσεις στην αντιπολίτευση ώστε να ξανακαθίσει στο τραπέζι του διαλόγου το συντομότερο με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης στη Γενεύη.

Εμφανίστηκε, επίσης, συγκαταβατικός απέναντι στον Σαουδάραβα ομόλογό του, Αντελ Τζουμπέιρ, που βρίσκεται στη Μόσχα για το 4ο Φόρουμ Ρωσίας - Χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, επαινώντας τις προσπάθειές του για τη... σύνθεση της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης «εάν συμπληρωθεί με κάνα - δυο ομάδες θα είναι από τους παίκτες - κλειδί στις συνομιλίες της Γενεύης». Στο παρελθόν ο Λαβρόφ είχε επικρίνει τις προσπάθειες της Σ. Αραβίας να επιβάλει τη συμμετοχή τζιχαντιστών των οργανώσεων «Στρατός του Ισλάμ» και «Ανσάρ αλ Σαμ» στην αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης αλλά και την επιλογή της Τουρκίας να αποκλείσει από την αντιπροσωπεία αυτή εκπροσώπους των Κούρδων.

Νέος απολογισμός θυμάτων του πολέμου

Εν μέσω διεργασιών για την επανέναρξη των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, η αντικυβερνητική οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες» πηγές στη Συρία, ανακοίνωσε νέο απολογισμό θυμάτων του πενταετούς πολέμου. Ανέβασε τους νεκρούς σε τουλάχιστον 280.000, εκ των οποίων οι άμαχοι είναι 81.400, οι αντικαθεστωτικοί είναι 48.500, οι τζιχαντιστές 47.100, οι στρατιώτες περίπου 56.600 και άλλες 47.000 φιλοκυβερνητικοί.

Τέλος, χτες, ο Γιαν Εγκελαντ, επικεφαλής της ειδικής ομάδας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, τόνισε πως το Μάη από τους περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους, στους οποίους τα Ηνωμένα Εθνη ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να τους διανείμουν βοήθεια, κατέστη εφικτό να διανεμηθεί «μόλις σε 160.000».

Ματαίωση των διαδηλώσεων ζητεί ο Αμπάντι...

Χτες, στη Βαγδάτη ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, απευθυνόμενος σε χιλιάδες νεαρούς υποστηρικτές του σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ, που διαδηλώνουν εδώ και βδομάδες κατά της κυβέρνησής του και της διαφθοράς, τους κάλεσε να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Το επιχείρημά του ήταν η έναρξη, εδώ και λίγες μέρες, της επιχείρησης του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της Φαλούτζα, που βρίσκεται στα χέρια τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από το Γενάρη του 2014.

«Ζητάμε από την αγαπητή νεολαία να ακυρώσει τις διαδηλώσεις μέχρι να απελευθερωθεί η Φαλούτζα. Αυτή η μάχη απαιτεί σημαντική προσπάθεια. Η πραγματοποίηση διαδηλώσεων είναι δικαίωμα, όμως αυτές θα ασκούσαν πιέσεις στις δυνάμεις μας», κατέληξε...