ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ ΚΙΛΚΙΣ
Εν αναμονή της εκκένωσης των τριών καταυλισμών

Συμπλοκές ανάμεσα σε πρόσφυγες σημειώνονται τις τελευταίες μέρες

Τετάρτη 1 Ιούνη 2016

MotionTeam

Στους τρεις άτυπους καταυλισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Πολύκαστρου Κιλκίς εξακολουθούν να παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι μόλις δημιουργηθούν νέοι χώροι «φιλοξενίας» να προχωρήσει σε εκκένωση των τριών άτυπων καταυλισμών κατά τα πρότυπα της Ειδομένης και στη μεταφορά των προσφύγων στις νέες οργανωμένες δομές.

Στο μεταξύ, συμπλοκή, κατά την οποία τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα, σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, ενώ ένα ακόμη αιματηρό επεισόδιο μεταξύ προσφύγων καταγράφηκε στον άτυπο καταυλισμό που λειτουργεί στο ξενοδοχείο (κοντά στους Ευζώνους), με απολογισμό έναν τραυματία.

Στο κέντρο της Νέας Καβάλας, λίγο μετά τις 10 το βράδυ, περίπου δέκα Ιρακινοί επιτέθηκαν με διάφορα αντικείμενα σε Σύρους, λόγω μεταξύ τους διαφορών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά τη συμπλοκή που ακολούθησε, τραυματίστηκαν 4 Σύροι πρόσφυγες, που διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο Κιλκίς. Δύο από τους τραυματίες, ένας 17χρονος και ένας 18χρονος, αποχώρησαν αφού πρώτα τούς παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ εκτός κινδύνου νοσηλεύονται οι άλλοι 2, ένας 20χρονος με τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο και ένας 35χρονος που τραυματίστηκε στην κοιλιά και υποβλήθηκε σε επέμβαση.

Μία ώρα νωρίτερα, είχε σημειωθεί επεισόδιο κοντά στο ξενοδοχείο «Χαρά» στους Ευζώνους Κιλκίς. Ενας 29χρονος Πακιστανός δέχθηκε πυροβολισμό από άγνωστο συμπατριώτη του, ύστερα από μεταξύ τους καβγά. Το θύμα διακομίσθηκε με τραύμα στην ωμοπλάτη στο Νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Πιο φονικό το 2016...

Περίπου 204.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην ΕΕ φέτος, αφού διέπλευσαν τη Μεσόγειο και περισσότεροι από 2.500 έχασαν τη ζωή τους, από τους οποίους οι 880 την περασμένη βδομάδα, δήλωσε χτες ο ΟΗΕ. «Το 2016 είναι ιδιαίτερα φονικό. Περίπου 2.510 ζωές χάθηκαν» στη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών του έτους έναντι 1.855 την ίδια περίοδο το 2015, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Γουίλιαμ Σπίντλερ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Συνολικά, 880 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη βδομάδα, ενώ πολλά σκάφη ναυάγησαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ιταλία. Από την αρχή του έτους σχεδόν 204.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην ΕΕ.

Τα τρία τέταρτα από αυτούς, κυρίως Σύροι και Αφγανοί, έφτασαν στην Ελλάδα πριν από τα τέλη Μάρτη. Από τότε, οι αφίξεις στην Ελλάδα μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. ΕΕ και Τουρκία συμφώνησαν να στέλνεται στην Τουρκία κάθε πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα μετά τις 20 Μάρτη και δεν έχει καταθέσει αίτηση ασύλου ή η αίτηση ασύλου του έχει απορριφθεί.

Οσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία, 46.714 μετανάστες και πρόσφυγες καταγράφηκαν από το Γενάρη, περίπου όσοι και το 2015, σύμφωνα με την UNHCR. Ετσι, ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που έφτασαν από τη Λιβύη παρέμεινε περίπου σταθερός από πέρσι και ξεχωρίζει από εκείνον των Βαλκανίων.

«Η διαδρομή από τη βόρεια Αφρική στην Ιταλία είναι σημαντικά πιο επικίνδυνη», είπε ο Γ. Σπίντλερ. «2.119 ζωές μέχρι σήμερα το 2016 χάθηκαν κατά το ταξίδι αυτό», ανέφερε. Εξηγώντας τι συμβαίνει, ο Σπίντλερ είπε ότι πλέον οι διακινητές γεμίζουν σκάφη που δεν είναι αξιόπλοα με πρόσφυγες και μετανάστες, τα οποία στέλνουν σήμα κινδύνου λίγο μετά την αναχώρησή τους από τις ακτές. «Είναι αγώνας δρόμου μέχρι οι διασώστες να φτάσουν στο σημείο πριν βυθιστεί το σκάφος, και κάποιες φορές είναι πολύ αργά», είπε χαρακτηριστικά.

Προχωρά η ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε χτες σχέδια για τη συγκρότηση ενός συστήματος διαχείρισης συνόρων μέσω της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα αποτελείται από τον FRONTEX, τον οργανισμό διαχείρισης εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και από τις αρχές διαχείρισης συνόρων των κρατών - μελών. Πρόκειται για το νέο ευρωκατασταλτικό μηχανισμό αντιμετώπισης των ξεριζωμένων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ο νέος μηχανισμός της ΕΕ θα αναπτύσσει επιπρόσθετες ομάδες ταχείας επέμβασης σε εκείνα τα κράτη - μέλη των οποίων τα εξωτερικά σύνορα δέχονται μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Οι εθνικές αρχές θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται τα σύνορά τους, ενώ θα έχουν παράλληλα τη... δυνατότητα - καταναγκασμό να ζητήσουν τη βοήθεια της νέας Συνοριοφυλακής.

Κατόπιν αιτήματος ενός κράτους - μέλους, ένα «επιχειρησιακό σχέδιο» θα πρέπει να συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, η οποία θα πρέπει σε τρεις μέρες να διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό και να παράσχει τεχνικό εξοπλισμό. Σε περίπτωση που ένα κράτος - μέλος δεν λαμβάνει τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή ή όταν η «πίεση» από τους ξεριζωμένους θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν, τότε η Επιτροπή μπορεί να υποβάλει πρόταση με σχέδιο δράσης στο Συμβούλιο. Το Συμβούλιο θα αποφασίζει στη συνέχεια με ειδική πλειοψηφία για το αν χρειάζεται να αναπτυχθούν ομάδες συνοριακής επέμβασης. Το σχέδιο δράσης θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερόμενου κράτους - μέλους και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, σε δηλώσεις του ανέφερε πως στα τέλη του Ιούνη θα αρχίσει η κατασκευή καινούργιων καταυλισμών με σπιτάκια αντί σκηνές, στο πρότυπο του Ελαιώνα, και οι περισσότερες δομές προσωρινής φιλοξενίας θα διαλυθούν το Σεπτέμβρη. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο καταμερισμός των προσφύγων θα γίνει σε όλη την Ελλάδα βάσει γεωγραφικών και πληθυσμιακών δεδομένων.