«ATHENS LEDRA»
Επί ποδός οι εργαζόμενοι μπροστά στην αναστολή λειτουργίας

Διεκδικούν δεδουλευμένα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Τετάρτη 1 Ιούνη 2016

Μέσα σε λίγη ώρα, όλοι οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο
Σε αναστολή της λειτουργίας του προχωρά το ξενοδοχείο «Athens Ledra», χωρίς να είναι ακόμα καθαρό ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των ιδιοκτητών του. Από χτες το πρωί, οι νέες αφίξεις οδηγούνται σε άλλα ξενοδοχεία. Πάνω από 150 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τα μέσα του Μάρτη, ενώ δεν τους έχει χορηγηθεί ούτε το δώρο Πάσχα. Παράλληλα, η επιχείρηση έχει οφειλές στο ΙΚΑ, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και χρέη σε τράπεζες και προμηθευτές.

Οι χτεσινές εξελίξεις βρήκαν τους εργαζόμενους να κινητοποιούνται, διεκδικώντας την εξόφληση των δεδουλευμένων τους, τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας τους. Από τη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει σταδιακά να βγαίνουν σε επίσχεση εργασίας, ενώ σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να βγει σε επίσχεση σχεδόν το σύνολο του προσωπικού. Χτες, μόλις έγιναν γνωστές οι εξελίξεις, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο χώρο του ξενοδοχείου, καθώς σε διαδοχικές Γενικές Συνελεύσεις έχουν αποφασίσει να παραμείνουν εκεί. Σήμερα στις 2 μ.μ. το επιχειρησιακό σωματείο καλεί σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ξενοδοχείο αναμένεται να βγει σε πλειστηριασμό στις 2 Ιούλη. Οι εργαζόμενοι και το επιχειρησιακό σωματείο, συζητώντας για την κατάσταση που διαμορφωνόταν τους τελευταίους μήνες, είχαν από την αρχή επισημάνει το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες να βρίσκονται σε παζάρια και διαβουλεύσεις για την πώληση του ξενοδοχείου. Ετσι, από την πρώτη στιγμή, έχουν διαμηνύσει σε παλιούς και επίδοξους νέους ιδιοκτήτες πως «ξενοδοχείο χωρίς εργαζόμενους δεν πρόκειται να πάρει κανείς».

Σε σχέση με τα «παιχνίδια» των επιχειρηματικών ομίλων που διαμορφώνουν τις εξελίξεις στο «Athens Ledra», το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής σημειώνει: «Το ξενοδοχείο "Athens Ledra" δεν ήταν ποτέ, ούτε και τώρα, ένα τυχαίο ξενοδοχείο (...) Ανήκει σε έναν όμιλο κολοσσό (σ.σ. τον όμιλο Παρασκευαΐδη), πίσω από τον οποίο στοιχίζονται οικονομικά συμφέροντα διακλαδικά και διακρατικά (...) Οι μεγαλοξενοδόχοι (ο ΣΕΤΕ, η ΠΟΞ) φέρνουν το "Athens Ledra" ως παράδειγμα για να πιέσουν για όσο πιο γρήγορη "αναδιάρθρωση" των "κόκκινων" δανείων που έλαβαν από τις τράπεζες, που με τη σειρά τους τα έδωσαν από χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τη δουλειά των εργαζομένων και τη φοροληστεία του λαού».

Τέλος, το κλαδικό Συνδικάτο απαντά και σε όσους επιχειρήσουν να κατηγορήσουν τον αγώνα των εργαζομένων για το κλείσιμο του ξενοδοχείου: «Τα ξενοδοχεία τα ανοίγουν και τα κλείνουν οι πολυεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες τους, που σχεδιάζουν με βάση τα κέρδη τους κι όχι τα δικά μας συμφέροντα (...) Οι εργαζόμενοι στο "Athens Ledra" παλεύουν για δουλειά με δικαιώματα. Παλεύουν για να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας, όποιοι και αν είναι οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας, με την ανοχή και των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας (υπουργείου Εργασίας κ.λπ.), που γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει, αλλά "κωφεύουν", αλλά και για το αυτονόητο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να πληρώνεται για τη δουλειά του».