ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Δοκιμάζει τα «drones» του εν μέσω επικίνδυνων εξελίξεων
Τετάρτη 1 Ιούνη 2016

Από την επιχειρησιακή εκπαίδευση του Λόχου Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων
Τα «drones» του («μη επανδρωμένα αεροχήματα») δοκίμασε ο Ελληνικός Στρατός, σε μια περίοδο που πολλά ακούγονται και στο υπουργείο Αμυνας για ανάπτυξη τέτοιων συσκευών, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, αλλά και για πιέσεις που ασκούνται από τις ΗΠΑ για μόνιμη στάθμευση δικών τους τέτοιων αεροχημάτων στη βάση της Σούδας, προς υποστήριξη ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών που αφορούν ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες σε όλο το τόξο από Μεσόγειο έως Μέση Ανατολή και Μαύρη Θάλασσα.

Στο φόντο τέτοιων σχεδιασμών, όπως ανακοινώθηκε χτες από το ΓΕΣ, τo δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη, πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση του Λόχου Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) του 2ου Συγκροτήματος Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικού Πολέμου, Πληροφορικής και Επιτήρησης (2ο ΣΕΗΠΠΕΠ) της ΑΣΔΕΝ. Εκτελέσθηκαν πτήσεις ΜΕΑ στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας και υπήρξε συντονισμός δραστηριοτήτων με ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, με τμήματα Ειδικών Δυνάμεων και με την Πολεμική Αεροπορία.

Να σημειωθεί εδώ ότι ειδική αναφορά στο ζήτημα των «drones», ως τμήμα της συνολικότερης «συμβολής» που μπορεί να έχει η Ελλάδα στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή είχε κάνει, μιλώντας στο «Βήμα» το Γενάρη και ο πρώην στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Τζέιμς Σταυρίδης.

Δίνοντας μια πλήρη εικόνα για το τι παζαρεύουν η εγχώρια αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, έλεγε τότε: «Η Ελλάδα μπορεί να παράσχει βάσεις για λογιστική υποστήριξη ή για επισκευές πλοίων στη Σούδα ή αλλού. Επίσης, drones και αεροσκάφη μπορούν να επιχειρούν από ελληνικές αεροπορικές βάσεις. Μπορείτε επίσης να συνεισφέρετε σε θέματα πληροφοριών, καθώς η προσφυγική κρίση προσφέρει την ευκαιρία συγκέντρωσης πληροφοριών από τις συνεντεύξεις των ανθρώπων αυτών αλλά και τη χρήση βιομετρικών δεδομένων. Αν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να στείλει αποστολή εκπαιδευτών στο Ιράκ, η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέρος. Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφία της. Φανταστείτε αν λυθεί το Κυπριακό, τότε μαζί με την Κρήτη μπορούν να αποτελέσουν δύο πανίσχυρες βάσεις»...