ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προετοιμάζουν την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί

Με «τυρί στη φάκα» τη μείωση της τιμής του ρεύματος για τους «καλοπληρωτές», δηλαδή τους έχοντες τη δυνατότητα να πληρώνουν, προετοιμάζονται για ενίσχυση της κερδοφορίας

Τετάρτη 1 Ιούνη 2016

Eurokinissi

Ο «μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρουσιάστηκε συνοπτικά χτες στη Βουλή, «συνοδευόμενος» με ανακοινώσεις από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ για μείωση κατά 15% από την 1η Ιούλη στα οικιακά και επιχειρηματικά τιμολόγια, για τους συνεπείς πελάτες. Μείωση για όσους μπορούν να πληρώνουν, καταδίκη για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όταν τα τελευταία χρόνια, εντός κρίσης, έχουν γίνει υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της λαϊκής κατανάλωσης ρεύματος.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν με αφορμή τη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με ημερήσια διάταξη «ζητήματα επάρκειας ισχύος των νησιών κατά τη θερινή περίοδο και θέματα στρατηγικής της ΔΕΗ στη νησιωτική χώρα».

Οσον αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ ο πρόεδρός της, Μ. Παναγιωτάκης, είπε: «Οι υπηρεσίες έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο ώστε την επόμενη Τετάρτη το ΔΣ της ΔΕΗ ν' αποφασίσει μείωση των τιμολογίων και στους οικιακούς και στους επαγγελματικούς καταναλωτές κατά 15%». Απαντώντας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, πρόσθεσε ότι το μέτρο αυτό αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιούλη και αφορά τους συνεπείς πελάτες, δηλαδή «αυτούς που πληρώνουν έγκαιρα τον τρέχοντα λογαριασμό και αυτούς που πληρώνουν κανονικά τον διακανονισμό».

Ο ίδιος μιλώντας στην Επιτροπή ανέφερε: «Η άποψη της ΔΕΗ είναι ότι είμαστε καταρχήν υπέρ της συμμόρφωσης της χώρας μας - και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς - με τους ευρωπαϊκούς στόχους» όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και συμπλήρωσε: «Ως ΔΕΗ, επειδή θα χάσουμε ένα μερίδιο της αγοράς, εξετάζουμε τη δραστηριοποίησή μας και σε άλλα προϊόντα. Ενα από τα προϊόντα που εξετάζουμε είναι σε συνεργασία με την ΔΕΠΑ, για παράδειγμα, ή με άλλο φορέα, να βοηθήσουμε στη μεταφορά και στη διανομή φυσικού αερίου στις περιοχές όπου δεν πηγαίνει αγωγός και τέτοιες περιοχές είναι και τα νησιά».

Με κριτήριο το κέρδος

Ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μ. Βερροιόπουλος, δίνοντας μία γεύση για τον «μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό» της κυβέρνησης, παρουσίασε πώς θα καθορίζονται στο άμεσο μέλλον οι τιμές είτε για ηλεκτρική ενέργεια είτε για φυσικό αέριο: «Οποιοδήποτε σύστημα ενεργειακού σχεδιασμού θα πρέπει να στηρίζεται σε μια υγιή και διαφανή αγορά Ενέργειας, όπου όλοι οι παίκτες, είτε είναι οι παραγωγοί, είτε είναι οι προμηθευτές, θα έχουν σαφείς όρους για να συμμετέχουν». Με αυτόν τον τρόπο αποφάνθηκε ότι «θα προκύπτει ανταγωνιστικά η καλύτερη τιμή για τον τελικό καταναλωτή, είτε είναι οικογένεια, νοικοκυριό, είτε είναι επιχείρηση. Δηλαδή, θέλουμε να φύγουμε από μια διαδικασία, στην οποία οι τιμές προσδιορίζονταν διοικητικά ή με μηχανισμούς. Θέλουμε να πάμε σε μια πιο αγορακεντρική αποτύπωση των τιμών της Ενέργειας»! Ουσιαστικά με «τυράκι στη φάκα» τη μείωση 15% σε όσους μπορούν να πληρώνουν, θα αυξάνονται στην πορεία οι τιμές Ενέργειας. Αυτό δείχνει η ιστορία του ανταγωνισμού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος έκανε σαφές ότι «σε μία απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας όπως αυτή προωθείται» δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Στόχος της απελευθέρωσης είναι «η μεγιστοποίηση του κέρδους των μονοπωλίων». Αυτός είναι ο στόχος «και με τις κλασικές χρήσεις καυσίμων, όπως ο λιγνίτης, το πετρέλαιο, ο άνθρακας ή και το φυσικό αέριο, και με τις νέες μορφές Ενέργειας - τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Πρόσθεσε πως με αυτά τα κριτήρια, το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, λειτουργεί και η ΔΕΗ «ακόμα και αν ανήκει στο Δημόσιο». Ενώ ανέδειξε την ανάγκη ολοκλήρωσης του υβριδικού εργοστασίου της ΔΕΗ στην Ικαρία.