ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Κανένας μαθητής, κανένα νήπιο εκτός Ολοήμερου»

Συλλαλητήριο εκπαιδευτικών και γονιών το Σάββατο 4/6

Πέμπτη 2 Ιούνη 2016

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 8 Ιούνη, στο απεργιακό συλλαλητήριο την ίδια μέρα, στις 12 μ. στην Ομόνοια και στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται στις 4 Ιούνη, καλεί η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Καλεί παράλληλα τους γονείς να καταθέσουν αιτήσεις για φοίτηση των παιδιών τους στα Ολοήμερα και τους εκπαιδευτικούς να τις παραλάβουν, ανεξάρτητα από το αν πληρούν τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο μέσα από τις πρόσφατες εγκυκλίους του.

Συγκεκριμένα, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, μετά την αποστολή των εγκυκλίων του υπουργείου για τις εγγραφές στα Ολοήμερα, σημειώνει: «Ολοι οι γονείς που επιθυμούν και έχουν ανάγκη τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν Ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο να καταθέσουν αίτηση, ανεξαρτήτως του αν πληρούν τα κριτήρια της Υπουργικής Απόφασης και της εγκυκλίου. Οι σύλλογοι διδασκόντων των σχολικών μονάδων να αποφασίσουν ότι οι διευθυντές και οι προϊστάμενες θα παραλάβουν τις αιτήσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους γονείς. Το ίδιο να γίνει και ως προς τις εγγραφές των προνηπίων αλλά και τη λειτουργία πρωινής ζώνης στα δημοτικά. Καλούμε τα σωματεία και τους συλλόγους γονέων να στηρίξουν με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις σε επίπεδο Σχολείου, Διεύθυνσης και Περιφέρειας τις παραπάνω αποφάσεις».

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τις εγγραφές στα Ολοήμερα έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στα νηπιαγωγεία καθώς για πρώτη φορά, μετά το 1997, θέτει κριτήρια για την εγγραφή σε αυτά, αντίστοιχα με το δημοτικό. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που κλείνει εκατοντάδες νηπιαγωγεία, αφού διπλασιάζει τον ελάχιστο αριθμό νηπίων (από 7 σε 14) για τη λειτουργία τμήματος, ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι θα γίνουν δεκτά τα προνήπια στο δημόσιο νηπιαγωγείο, αφού υποχρεωτική παραμένει η μονοετής φοίτηση και η πείρα των προηγούμενων χρόνων αποτυπώνει 60.000 προνήπια εκτός, όπως επισημαίνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, που καλεί να δοθεί απάντηση στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές.

Συλλαλητήριο εκπαιδευτικών - γονιών

Πρώτος σταθμός των κινητοποιήσεων που αποφάσισε η Διδασκαλική Ομοσπονδία, ενόψει της απεργίας στις 8 Ιούνη, είναι το συλλαλητήριο που διοργανώνεται το Σάββατο 4 Ιούνη μαζί με γονείς. Σε συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα, στην Ομόνοια, καλούν η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομισθίων, ενώ σε συμμετοχή καλεί τους γονείς και η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Περιφέρειας Αττικής.

Η ΟΓΕ, επίσης, καλεί με ανακοίνωσή της κάθε νέα μητέρα και γυναίκα της Εκπαίδευσης σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια, δηλώνοντας αλληλεγγύη στους εκπαιδευτικούς. «Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας συμμετέχει ενεργά στον αγώνα για τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των παιδιών. Καλεί κάθε γυναίκα, κάθε μητέρα της λαϊκής οικογένειας να μην αποδεχτεί αυτή τη νέα επίθεση και να ξεσηκωθεί. Εχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας! Δεν θα αφήσουμε τη μόρφωση των παιδιών μας στη "μέγγενη" και τον "κόφτη" κυβέρνησης - ΕΕ», αναφέρει στο κάλεσμά της η ΟΓΕ, καταδικάζοντας τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης που τσακίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και χτυπούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Το Σάββατο, επίσης, η Ενωση Γονέων Ηρακλείου διοργανώνει συζήτηση - σύσκεψη, στις 12 το μεσημέρι, στο Πολύκεντρο Νεολαίας (ισόγειο «Ανδρόγεω» - δίπλα στο ΚΕΠ), για τις εξελίξεις στο σχολείο και την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόρφωση σε ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο.