ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Θετική εμφάνιση Λυμπερτά
Σάββατο 28 Ιούλη 2001

Sportidea

Από πανελλήνιο ρεκόρ συνοδεύτηκε η πρώτη παρουσία της Λυμπερτά στα 1.500μ ελεύθερο
Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη επίσημη προσπάθεια της Μαριάννας Λυμπερτά στο αγώνισμα των 1.500μ ελεύθερου. Η Eλληνίδα κολυμβήτρια στο Pαγκόσμιο Pρωτάθλημα της Φουκουόκα πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση σημειώνοντας πανελλήνιο ρεκόρ. Η Λυμπερτά κατέλαβε την 21η θέση στη γενική κατάταξη με χρόνο 16.59.36, που είναι νέο πανελλήνιο ρεκόρ, τερματίζοντας έβδομη στην τέταρτη προκριματική σειρά.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Μαριάννα Λυμπερτά κολύμπησε 1.500μ. ελεύθερο σε επίσημους αγώνες, ενώ είναι και η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο αγώνισμα διεξάγεται σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τη συμμετοχή γυναικών, αφού μέχρι τώρα τη συγκεκριμένη απόσταση κολυμπούσαν μόνο οι άνδρες. Η Μαριάννα Λυμπερτά ξεκίνησε καλά και στα πρώτα 700μ. ήταν κοντά στις υπόλοιπες κολυμβήτριες. Στη συνέχεια όμως «έμεινε» από δυνάμεις και έχασε έδαφος, με αποτέλεσμα να πάρει τελικά την έβδομη θέση στη σειρά της και την 21η συνολικά. Το προηγούμενο πανελλήνιο το είχε η ίδια με 17.17.69 από φέτος. Η κολυμβήτρια της Γλυφάδας αγωνίστηκε σε μια προκριματική σειρά στην οποία μετείχαν όλα τα μεγάλα ονόματα του αγωνίσματος όπως η Γερμανίδα Χάνα Στοκμπάουερ, οι Αμερικανίδες Νταϊάνα Μουντζ και Κέιτλιν Σαντένο και η Αυστραλέζα Αμάντα Πάσκο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τέσσερις αθλήτριες πέρασαν με τους τέσσερις καλύτερους χρόνους στον τελικό.

Σε δηλώσεις της μετά την κούρσα η Ελληνίδα κολυμβήτρια δήλωσε ικανοποιημένη από την εμφάνισή της. «Τα 1.500 μέτρα είναι ένα καινούριο αγώνισμα και το έκανα σε αγώνα μόλις για δεύτερη φορά. Το γεγονός ότι βελτίωσα κατά πολύ την προηγούμενη επίδοση, είναι ένα γεγονός που με αφήνει ικανοποιημένη».

Εξαλλου, σήμερα, ο Σπύρος Γιαννιώτης, που εντυπωσίασε με την εμφάνισή του στα 400μ. ελεύθερο, όπου πήρε την έβδομη θέση, αγωνίζεται στα 1.500μ. ελεύθερο, με την ελπίδα ότι θα πάρει την πρόκριση για τον τελικό.

Η πρώτη ήττα για Θορπ

Τελικά η μεγάλη έκπληξη έγινε χτες στα αγωνίσματα της κολύμβησης. Στα 100μ ελεύθερο μπορεί να περιμένανε όλοι ότι απόντος του Αλεξάντερ Ποπόφ ο Αυστραλός Ιαν Θορπ θα έκανε περίπατο ή ο Ολλανδός χρυσός Ολυμπιονίκης Πίτερ Βαν ντε Χούνκεμπατ θα ήταν ο νικητής, αλλά όμως ο Αμερικανός Αντονι Ερβιν είχε διαφορετική γνώμη. Ο Ερβιν κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση με χρόνο 48.33 που αποτελεί και νέο ρεκόρ αγώνων. Οσο για τον Αυστραλό τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμη πιο άσχημα αφού δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο παίρνοντας την τέταρτη θέση. Ο Ολλανδός έσωσε τα... προσχήματα τερματίζοντας δεύτερος με τρίτο τον Σουηδό Λαρς Φρολάντερ. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη ήττα του Ιαν Θορπ σε τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Πάντως, λίγο αργότερα ο Αυστραλός πήρε τη ρεβάνς καθώς ήταν ο μπροστάρης της Εθνικής της χώρας του στα 4Χ200 ελεύθερο όπου η Αυστραλία πήρε το χρυσό μετάλλιο σημειώνοντας και παγκόσμιο ρεκόρ με 7.04.66. Δεύτεροι ήταν οι Ιταλοί που καθοδηγούμενοι από τον εντυπωσιακό Μάσι Ροσολίνο, ο οποίος κολύμπησε πολύ γρήγορα στο τελευταίο 200άρι, κατέρριψαν το ευρωπαϊκό ρεκόρ στο αγώνισμα, καθώς τερμάτισαν σε 7.10.86. Το δεύτερο παγκόσμιο ρεκόρ της ημέρας έγινε και πάλι από Αυστραλό. Ο Τζεφ Χιούτζιλ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 50μ. πεταλούδα, καθώς στον ημιτελικό τερμάτισε πρώτος σε 23.44. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον ίδιο με 23.60 από τις 14 Μάη 2000. Στο ίδιο αγώνισμα ο Βρετανός Μαρκ Φόστερ, που τερμάτισε πρώτος στον άλλο ημιτελικό, έκανε ευρωπαϊκό ρεκόρ με χρόνο 23.66.