ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Με ατζέντα τα συμφέροντα ελληνικών και γαλλικών μονοπωλίων

...και χαρακτηριστικές αναφορές στο... «κουράγιο των Ελλήνων», αφού οι «προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν»

Σάββατο 4 Ιούνη 2016

Eurokinissi

Αβροφροσύνες μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, την ώρα που οι κυβερνήσεις τους εντείνουν την επίθεση ενάντια στον ελληνικό και το γαλλικό λαό
Ανοικτή «πρόσκληση» στα γαλλικά μονοπώλια να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μ. Βαλς, μετά τη συνάντησή του χτες στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στον οποίο μάλιστα απένειμε και τα εύσημα για τις «θαρραλέες μεταρρυθμίσεις» που διαμόρφωσαν περιβάλλον κατάλληλο για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Απ' την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε το Γάλλο ομόλογό του για τη στήριξη που η γαλλική κυβέρνηση προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει στη δική του, στην προσπάθειά της να υπηρετήσει το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Οι εκατέρωθεν αβροφροσύνες, στο φόντο της σκληρής επίθεσης που δέχονται τόσο ο ελληνικός όσο και ο γαλλικός λαός, επιβεβαιώνουν ότι το έδαφος πάνω στο οποίο χτίζονται τέτοιες λυκοφιλίες είναι αυτό των μονοπωλιακών συμφερόντων και είναι ναρκοθετημένο για το λαό.

«Στηρίξαμε την Ελλάδα για να παραμείνει στην Ευρωζώνη και στηρίξαμε τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις σας (...) Εχουμε ανάγκη την Ελλάδα. Και τώρα έχει περατωθεί μια περίοδος και θα ανοιχτεί μια περίοδος ανάπτυξης για τις επενδύσεις και για τους Γάλλους επενδυτές» δήλωσε ο Μ. Βαλς κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Αλ. Τσίπρα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν δηλώσεις στα ΜΜΕ, με τον Αλ. Τσίπρα να ευχαριστεί τη γαλλική κυβέρνηση για τη στήριξή της στο να επιτευχθεί ο... «αξιοπρεπής συμβιβασμός», όπως βάφτισε το τρίτο μνημόνιο. Ομολόγησε βεβαίως τη σημασία του για το κεφάλαιο της χώρας, λέγοντας ότι το μνημόνιο ήταν αυτό «που άνοιξε το δρόμο για τη σημαντική απόφαση του Γιούρογκρουπ πριν λίγες μέρες, η οποία σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία για την ελληνική οικονομία (...) η απόφαση για απομείωση χρέους αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αγορών και επενδυτών, που θα ενισχυθεί και με σειρά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα βάλουμε μπροστά το επόμενο διάστημα».

Κατονόμασε συγκεκριμένα τον «αναπτυξιακό νόμο» και τα οφέλη που κατοχυρώνει για το κεφάλαιο, αλλά και τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης για την παραπέρα προσαρμογή της στις σύγχρονες ανάγκες του.

Ο Αλ. Τσίπρας υπέδειξε και τους συγκεκριμένους τομείς που εποφθαλμιούν τα γαλλικά μονοπώλια και αφορούν στις υποδομές, την Ενέργεια, τον τουρισμό, την αγροτική οικονομία, τις νέες τεχνολογίες κ.ά., όπως και τη δημιουργία ελληνογαλλικών κοινοπραξιών σε τρίτες χώρες, με αξιοποίηση κονδυλίων της ΕΕ.

Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι σε Γαλλία και Ελλάδα δέχονται τη σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση των δύο κυβερνήσεων, ο Αλ. Τσίπρας... «θυμήθηκε» τα γνωστά περί «νεοφιλελευθερισμού» και ανέφερε ότι συμφώνησε με τον Γάλλο πρωθυπουργό «να εντείνουμε τη συνεργασία μας στην προοπτική μιας δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης, που είναι αδήριτη ανάγκη σήμερα, όπου ο νεοφιλελευθερισμός περιορίζει τη δυνατότητα άσκησης προοδευτικών πολιτικών σε εθνικό επίπεδο»...

Ακόμα, ανέφερε ότι συζήτησαν για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων, με τον Αλ. Τσίπρα, απ' τη σκοπιά των συμφερόντων μονοπωλίων της ΕΕ, να δηλώνει πως «δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε ζώνη ελεύθερου εμπορίου χωρίς δίκαιους κανόνες».

Σε ό,τι αφορά στο Προσφυγικό, έκαναν έκκληση για τήρηση των συμφωνηθέντων και τάχθηκαν υπέρ της πλήρους ανάπτυξης της ΝΑΤΟικής επιχείρησης χωρίς προσκόμματα και της διεθνούς συνεργασίας για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, «τονίσαμε τη στήριξή μας στις διακοινοτικές συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, που δεν μπορεί παρά να περιέχει την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων».

Ο Μ. Βαλς, από την πλευρά του, αφού επανέλαβε τη στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης στην ελληνική και την αντιλαϊκή πολιτική της, υπενθύμισε με νόημα ότι η συμφωνία για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» κατέστη δυνατή χάρη στις προσπάθειες της Γαλλίας και της βαρύνουσας σημασίας της στάσης της.

Απηύθυνε μήνυμα στους επιχειρηματίες να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις «μεταρρυθμίσεις», απευθύνοντας μάλιστα προκλητικό... «χαιρετισμό στο κουράγιο όλων των Ελλήνων» σε ό,τι αφορά την προώθησή τους!

Συνάντηση Τσακαλώτου - Σαπέν

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, συναντήθηκε χτες με τον Γάλλο ομόλογό του, Μ. Σαπέν, που συνόδευε τον Μ. Βαλς.

Ο Ευ. Τσακαλώτος επανέλαβε τις ευχαριστίες για τη βοήθεια στις αντιλαϊκές διαπραγματεύσεις και ανέφερε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε «η νέα περίοδος, ότι πρέπει να αλλάξει η ατζέντα προς μια αναπτυξιακή κατεύθυνση, για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, ότι πρέπει τώρα να δώσουμε έμφαση στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το κράτος και τον τρόπο λειτουργίας του, πώς θα αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή».

Υποστηρίζοντας μέχρι τέλους το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης», πρόσθεσε ότι «αν τα πετύχουμε αυτά, μετά από ένα χρόνο θα μπορούμε να μιλάμε για μια αρκετά διαφορετική Ελλάδα, που θα έχει επιστρέψει στις αγορές, στην ανάπτυξη, θα υπάρχει ένα αίσθημα δικαιοσύνης στο λαό, ότι τα οφέλη από την ανάπτυξη θα είναι για όλους και για όλες».

Από την πλευρά του, ο Μ. Σαπέν... προσγείωσε κάπως το πράγμα, δηλώνοντας ευθύς εξαρχής: «Δεν λέω ότι έχουν τελειώσει οι δυσκολίες. Δεν λέω ότι οι προσπάθειες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση είναι πίσω μας. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν. Τώρα εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο, που είναι αυτή της οικονομικής ανάπτυξης, των επενδύσεων, της δυνατότητας δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και να το κάνουμε σε μια σύγχρονη οικονομία, σε μια σύγχρονη χώρα, που θα έχει τη θέση που της αρμόζει στην Ευρώπη και το ευρώ».

Συμπλήρωσε ότι «η περσινή μάχη ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδος, αλλά κατά βάθος ήταν και προς όφελος της ίδιας της Ευρώπης (...) Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πρέπει να βρει τη θέση της στην Ευρώπη (...) σε μια Ευρώπη που πρέπει και να εμπιστευτεί ξανά την Ελλάδα αλλά και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των λαών προς την ίδια».