ΚΚΕ
Η αντισεισμική θωράκιση ζωτικής σημασίας έργο υποδομής

Ερώτηση στη Βουλή και για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων της Σκύρου

Σάββατο 28 Ιούλη 2001

Σεισμόπληκτοι παραμένουν ακόμα στα κοντεινερς
«Επείγει η ανάγκη για διαμόρφωση και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας», τονίζουν με Ερώτησή τους που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ με άλλη Ερώτηση ζητούν την άμεση αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσε ο πρόσφατος σεισμός στην περιοχή της Σκύρου.

Στην πρώτη Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, Σπύρος Στριφτάρης, Αντώνης Σκυλλάκος, Παναγιώτης Κοσιώνης και Νίκος Γκατζής και απευθύνεται προς τους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ, Δημόσιας Τάξης, Ανάπτυξης, Εργασίας και Πολιτισμού, αναφέρονται τα εξής:

«Η σεισμική έξαρση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο (5,2 Ρίχτερ την 1-5-2001 ανάμεσα στη Ρόδο και την Κάρπαθο, 5,5 Ρίχτερ στις 11-6-2001 στη Χίο, οι σεισμικές δονήσεις στη Σκύρο με μεγαλύτερη αυτή των 5,7 Ρίχτερ στις 26-7-2001), αλλά και η ανησυχητική ηρεμία που σημειώνουν οι σεισμολόγοι για τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, καθιστούν επίκαιρη και επιτακτική την ανάγκη διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και ταυτόχρονα υπογραμμίζουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την τουλάχιστον ανεπαρκή πολιτική της στον τομέα αυτό. Ανεπάρκεια που εμφανίζεται ανάγλυφη στις ανοιχτές πληγές που χάσκουν μετά τους σεισμούς που έγιναν εδώ και χρόνια, όπως της Αθήνας, του Αιγίου κ.λπ. Το ζήτημα δεν περιορίζεται στην ανεπάρκεια της κυβέρνησης, αφού σοβαρές αιτίες για τα προβλήματα που δημιουργούν οι σεισμοί αποτελούν η αντιλαϊκή πολιτική γης και η χρήση της, η ανυπαρξία προγραμμάτων λαϊκής στέγης κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά η αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων καταστάσεων δεν μπορεί να επαφίεται στον απαράμιλλο και υπεράνθρωπο αλτρουισμό των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και των ειδικών δυνάμεών της. Ετσι κι αλλιώς, απαιτείται η ηθική, υλική και επιστημονική ενίσχυση όλου αυτού του δυναμικού».

«Ωστόσο - τονίζουν με έμφαση οι βουλευτές του ΚΚΕ - η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς, είναι ζωτικής σημασίας έργο υποδομής. Μεγάλα έργα δεν είναι μόνο οι δρόμοι και οι γέφυρες. Χρήματα υπάρχουν. Οι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τους οποίους έχει πληρώσει πολλαπλάσια ο λαός μας, πρέπει να κατευθυνθούν σ' ένα σημαντικό τους ποσοστό σε αυτόν το στόχο, για να αποτελέσουν μέσο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Πολύ περισσότερο μάλιστα που η κυβέρνηση, αντί για την ανάπτυξη του κοινωνικού περιεχομένου της αντισεισμικής θωράκισης, αποποιείται τις ευθύνες για τις ζημιές που προκαλούν οι σεισμοί και προωθεί σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει την επιβολή του λεγόμενου σεισμόσημου. Με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι κάτοικοι θα πληρώνουν για την προστασία τους και ταυτόχρονα οι ασφαλιστικές εταιρίες θα αυξάνουν τα κέρδη τους».

Σημαντικές προτάσεις

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, στη συνέχεια, ερωτούν ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, προκειμένου να διαμορφωθεί και να υλοποιείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, που πρέπει να περιλαμβάνει:

Για τη Σκύρο

«Αμεση αντιμετώπιση χρειάζονται οι ζημιές που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση τα ξημερώματα της 26ης Ιουλίου 2001 στην περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός στους κατοίκους, στις υποδομές του νησιού, στα μνημεία και στην οικονομική δραστηριότητα και ειδικά στην τουριστική ανάπτυξη».

Αυτό τονίζουν με τη δεύτερη Ερώτηση που απευθύνεται προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Δημόσιας Τάξης, Αιγαίου και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Σταύρος Σκοπελίτης και Αντώνης Σκυλλάκος. Συγκεκριμένα ρωτούν ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε: