25ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2016

Πολεμώντας και τραγουδώντας στο Βίτσι. (φωτ.: Απ. Μουσούρης)
«... Στην υπηρεσία του ιδανικού μου θέτω το όπλο μου και τη ζωή μου...»

(Από τον όρκο του μαχητή του ΔΣΕ)

Το φετινό πανελλαδικό αντάμωμα νέων από όλη την Ελλάδα, το 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί από την 1η μέχρι τις 3 Ιούλη στο Βίτσι και είναι αφιερωμένο στην τρίχρονη αθάνατη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του. Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ έχουν ήδη ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία του Διημέρου, ενώ πραγματοποιείται και οικονομική εξόρμηση για τη στήριξή του.

Στόχος είναι το φετινό Διήμερο της ΚΝΕ να βοηθήσει, ώστε τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ να γνωρίσουν από κοντά το χώρο όπου έδρασε ο ΔΣΕ, αλλά και τα σύγχρονα διδάγματα του ηρωικού του αγώνα, που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στη χώρα μας κατά τον 20ο αιώνα. Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας ήταν στρατός εθελοντών ομοϊδεατών που στηριζόταν στη συνειδητή δράση και πειθαρχία, εμπνεόταν από τα ιδανικά του ΚΚΕ για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του, ενάντια σε ξένους και ντόπιους δυνάστες. Γι' αυτό και η επίσκεψη στο Βίτσι αποτελεί ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας, πηγή διδαχής και συμπερασμάτων, αλλά και διαπαιδαγώγησης των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, που επισκέπτονται την περιοχή μετά από τα πετυχημένα Διήμερα που πραγματοποιήθηκαν το 2006 και 2012 στην περιοχή του Γράμμου και το 2008 στις Πρέσπες.


Το φετινό Διήμερο «ταξιδεύει» σε μια άλλη περιοχή που γράφτηκαν μερικές από τις πιο λαμπρές και ένδοξες σελίδες του ΔΣΕ, το Βίτσι. Εδώ, κάθε σημείο, κάθε χωριό κρύβει και μια ιστορία...

Στα μέρη αυτά εξάλλου εγκαθιδρύθηκαν λαογέννητοι θεσμοί της λαϊκής εξουσίας, Λαϊκής Δικαιοσύνης και Παιδείας, η «Ελεύθερη Ελλάδα», από την άνοιξη του '47 μέχρι και τον Αύγουστο, οπότε και ο ΔΣΕ είχε ισχυρές βάσεις στην περιοχή. Στο χωριό Πύλη, μέσα σε χαράδρα, σε αμπριά και καλύβε,ς στεγαζόταν η έδρα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ και της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης. Εκεί βρίσκεται και η σπηλιά του τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη. Στην περιοχή του Βίτσι ήταν η Σχολή Αξιωματικών, έδρα της Σχολής Πυροβολικού. Στο χωριό Οξυά ήταν η έδρα της Μονάδας Πυροβολικού και από το Γενάρη του '49 και η έδρα των σαμποτέρ. Στο χωριό Βροντερό, σε μια σπηλιά, ήταν ένα από τα κεντρικά νοσοκομεία του ΔΣΕ. Νοσοκομεία και χειρουργεία υπήρχαν και σε άλλα σημεία της περιοχής. Στο χωριό Πυξός το Μάρτη του 1949 μέσα σε αμπρί συνήλθε η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της «Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών Ελλάδας». Στο Πισοδέρι, όπου θα πραγματοποιηθεί η κατασκήνωση της ΚΝΕ, πάνω στο σύνορο της Ελεύθερης Ελλάδας, ήταν η έδρα της 10ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στο Λέσιτς, της 11ης Μεραρχίας στο Περβόλ και το Αρχηγείο κατά τις τελευταίες μάχες.



Η τοποθεσία που θα φιλοξενήσει την κατασκήνωση